Gazete Vatan Logo

"Haksız kazanç sağlayan 5-6 firma var, izliyoruz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et konusunda üretici açısından sorun olmadığını belirterek, “Haksız kazanç sağlayanlar ve piyasada 80 milyonun çok daha pahalı tüketimine vesile olanlar var. Onları izliyoruz ve bunlar 5-6 firmadan ibarettir. Bunlara müsaade etmeyeceğiz” dedi

"Haksız kazanç sağlayan 5-6 firma var, izliyoruz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et konusunda üretici açısından sorun olmadığını belirterek, halkın pahalı tüketimine sebep olanların 5-6 firmadan ibaret olduğunu söyledi. Çelik, Kurban Bayramı ile ilgili sıkıntı yaşanmayacağını da kaydetti. Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

Kurbanlıkta sorun yok

“Herkes tedbirini bugünden alsın. Şu anda stoklarımızda 1 milyon 200 bin kurbanlığa hazır büyükbaş hayvan, 4 milyon civarında da küçükbaş hayvan var. Kurban ile ilgili herhangi bir sorun, sıkıntı yok ama maalesef ramazan ayına girerken spekülatif oyuncular hemen devreye giriyorlar. Et fiyatlarıyla oynamaya kalktılar. Şimdi kilogramı 25-26 liraya karkas et satışı oluyor da neden 28-29 liraya kadar fiyatları çıkardınız? Bunlar tespit ediliyor. Biz ESK olarak regülasyona başlayalı daha 1 yıl oldu. Biz üreticinin karını kesinlikle güvence altına alıyoruz. Bunu herkes bilsin. Üretici ile ilgili bir sorun kesinlikle yok. Haksız kazanç sağlayanlar ve piyasada 80 milyonun çok daha pahalı tüketimine vesile olanlar var. Onları biz izliyoruz ve bunlar 5-6 firmadan ibarettir. Bunlara müsaade etmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

BELSO Oran Çiğ Süt Satış Noktası’nın açılış töreninde konuşan Çelik, çiğ sütün tüketiciye sağlıklı yoldan ulaşmasını amaçladıklarını ve kontrollü satışına yönelik düzenleme yaptıklarını hatırlatarak, bunun çeşitli eleştirilere konu olduğunu hatırlattı. Çelik, tanıtılan süt satış noktasında “Sütmatik” cihazının bulunduğunu belirterek, sütün hangi işletmeden, hangi saatte geldiğinin bu makineler üzerinde görülebileceğini ifade etti. Çelik, bu cihaz üzerinde ürünün adı, üreticinin adı soyadı veya ticari unvanı, adresi, hayvancılık işletme numarası, sütün sağım tarihi ve son kullanma tarihine ilişkin bilgilerin yer alacağını kaydetti.

Ari işletmeler artmalı

Çelik, Türkiye’nin 19 milyon ton süt üretimi olduğuna ancak bunun sadece 1.5 milyon tonunun ari işletmelerden elde edilebildiğine dikkati çekerek, “Sütmatik”te hastalıklardan arındırılmış çiftliklerden elde edilen sütün satıldığını söyledi. Amaçlarının bu yolla ari işletmeleri teşvik etmek olduğunu vurguladı. Çelik, sütün kalitesinin artması için ari işletmelerin artması gerektiğini dile getirdi. Bakan Çelik, üreticilerin çiğ sütü piyasada 1.30 liradan sattığını belirterek, 2 liralık satış fiyatının üretici için de iyi olduğunu ve söz konusu işletmelerin artmasını teşvik edeceğini ifade etti.

Haberin Devamı