Gazete Vatan Logo

‘Hain bakışlarını unutmuyorum...’

Genelkurmay Başkanı Akar ile Hava ve Kara Kuvvetleri komutanları FETÖ davasına katılmadı. Duruşmada beyanda bulunan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak, “Bünyamin Tuner’in hain bakışlarını unutmuyorum. İkinci kattaki olayları yönetenin o olduğunu düşünüyorum” dedi

‘Hain bakışlarını unutmuyorum...’

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde “yurtta sulh konseyi” üyelerinin de aralarında yer aldığı 221 sanığın yargılanmasına devam edildi. Olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı olan emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın müşteki olarak beyanları alındı.

Çolak, 15 Temmuz günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ile yaptığı toplantıda, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın alınacağına dair bir binbaşının ihbarının konuşulduğunu anlattı. Bunun üzerine Akar’ın kendisine, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar’ı alarak Kara Havacılık Komutanlığına gitmesi ve denetlemesi emrini verdiğini ifade eden Çolak, şöyle konuştu:

Türkkan ağzını aramış

Sayın komutanın bana verdiği emir darbe girişimine ilişkin değil, izinsiz uçuşlar yapılabileceği yönündeydi. Toplantıdan çıktığımda (Akar’ın emir subayı) Levent Türkkan ağzımı aradı ama ben ‘Kara Kuvvetleri Komutanlığına gidiyorum’ diyerek oradan ayrıldım. Bu durumdan şoförüm ve emir subayımın haberi yoktu. Yolda giderken Kara Havacılık Komutanı olan Hakan Atınç’ı ve İhsan Uyar’ı aradım. Uyar’a yanında bir de askeri savcı getirmesini söyledim.

Haberin Devamı

İncelemeleri esnasında darbe girişimine yönelik hazırlığa rastlamadığını ve bunu Genelkurmay Başkanı Akar’a da telefonla bildirdiğini dile getirer Çolak, daha sonra Akar ile görüşmek istediğinde Levent Türkkan’ın kendisine “Komutanım sizi acele makamına bekliyor” dediğini aktardı. Genelkurmay’e gelip binaya girdiğinde derdest edilen Çolak, o anları şöyle anlattı:

Yöneten oydu!

Sağda ve solda yuvarlak geniş sütunların arkasına daha önceden gizlenmiş askerler üzerimize gelerek bizi yatırdı. ‘Hareket etmeyin, emniyetiniz için yapıyoruz’ dediler. Bir yandan da başımı zemine bastırıyorlardı. Bu esnada ellerimi plastik kelepçe ile bağladılar. Sürekli, ‘Konuşmayın, kafanızı sağa sola çevirmeyin’ diyorlardı. Daha sonra bizi ikinci kata götürdüler. Burada ‘Genelkurmay 2. Başkanı Özel Kalem Müdürü Kurmay Albay) Bünyamin Tuner’in hain bakışlarını unutmuyorum. İkinci kattaki olayları yönetenin o olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Afrin nedeniyle gelmediler

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan’da görülen duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın devam eden operasyonlar nedeniyle duruşmaya gelemediğini, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve o dönem Genelkurmay 2. Başkanı olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in de dilekçe göndererek duruşmaya gelemeyeceklerini bildirdiklerini ve davaya müdahillik talebinde bulunduklarını belirtti.