Gazete Vatan Logo

‘Hafif şişman’ daha uzun yaşıyor

ABD'de bir dergide yayınlanan araştırma bir hayli ilginç. Dergi, biraz fazla kilonun sağlığa yararlı olduğunu yazıyor. Nasıl mı?

Bugüne kadar yapılan birçok sağlık araştırmasında kansere karşı korunmak, kalp krizi riskini azaltmak ve daha uzun yaşamak için insanlara egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri tavsiye edildi. Ancak ABD’nin yaplan bir araştırma, ilk kez “biraz” kilolu olmanın sanıldığı kadar kötü bir şey olmadığını ortaya koydu. Ülkenin en saygın sağlık kurumlarından Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, vücut kitle endeksi 25-30 arasında olan insanlar, zayıflara, normal kilodakileri ve obezlere oranla daha uzun yaşıyor.

2004’ten bu yana ölen 2.3 milyon Amerikalının ölüm nedenleriyle ilgili verileri inceleyen araştırmacılar, biraz kilolu olanların sadece diyabet ve böbrek rahatsızlığından ölüm riskinin yüksek olduğunu, kanser ve kalp rahatsızlığından yüksek ölüm oranına bu grupta rastlanmadığını tespit etti.

Daha dirençliler
Ayrıca biraz kilolu olanların, tüberküloz, amfizem, zatürre, Alzheimer ve yaralanmalar gibi diğer ölüm nedenlerine karşı da diğer insanlara oranla daha dirençli oldukları belirlendi. Araştırmaya göre, bu hastalıklar kilolu olanlarda, normal kilolu insanlara göre yüzde 40 daha az görülüyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi vücudun beslenme kaynakları, kilolu insanlarda daha fazla. Böylece bağışıklık sistemi daha iyi çalışabiliyor. Diğeri ise kilolu insanların ameliyat veya bir tıbbi müdahale sonra daha hızlı iyileşmesi ve enfeksiyonlardan korunmaları. California Üniversitesi diyet uzmanı Dr. Elizabeth Barret, “Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, egzersiz yapıyorsanız ve doktorunuza gittiğinizde test sonuçlarınızda kötü bir şey yoksa, kilo vermeyi düşünmeyin keyfinize bakın.”

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Joan Manson ise, “Şişmanlık kalp krizi ve diyabet riskini artırıyor ve kilolu olmak hareketi zorlaştırdığından yaşam kalitesi düşüyor. Burada uzun yaşamaktan değil, sağlıklı ve kaliteli yaşamaktan bahsediyoruz. Onun için aşırı kilolu olmak o kadar da iyi birşey değil” dedi.

Vücut Kitle Endeksi nasıl hesaplanır?
ŞİŞMANLIK ölçülerini saptamakta kullanılan bir formül olan Vücut Kitle İndeksi (VKİ), kişinin vücut ağırlığının, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanıyor. Örneğin 1.70 cm boyunda ve 70 kilo ağırlığındaki bir kişinin VKİ’si 70/(1.70X1.70) = 24.1’dir. VKİ’si 19-25 arasında olanlar normal kilolu, 25-30 arası balık eti veya toplu, 30-40 arası şişman ve 40’ın üzeri ise hastalıklara davetiye çıkaran şişmanlık olarak ifade edilir. 1.60 metre boyunda bir kişi, 65-75 kilo arasındaysa VKİ’si 25-30 arasında oluyor.

Haberin Devamı