Gazete Vatan Logo

'Haddini aşma, terbiyesiz!'

AKP ve CHP'li vekiller birbirine girdi

Meclis Adalet Komisyonu’nda CHP’li Gök, “Ucube” olarak nitelendirdiği tasarı için “Karşı devrim sürecinin son noktası” dedi. AKP’liler Gök’ü vatandaşı isyana teşvik etmekle suçladı

ANKARA - Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı TBMM Adalet Komisyonu’nda alt komisyona sevk edildi. Anayasa değişikliklerine uyum düzenlemesi olarak getirilen AYM’nin yapısı ve işleyişini yeniden düzenleyen tasarının görüşmeleri tartışmalı geçti. Toplantının başında kısa bir sunuş yapan Başbakan Yardımcısı Çiçek, düzenlemenin alt komisyona sevkini önererek, “Eksiği varsa tamamlayacağız, yanlışı varsa düzelteceğiz. Parlamento tatile girmeden yasayı çıkarabilirsek faydalı olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

‘Rejim faşizme dönüşüyor’

CHP’li Atilla Kart ise tasarının, “demokrasi ve hukukun katline nihai darbeyi vurmak üzere getirilen bir tasarı” olduğunu öne sürdü. Türkiye Cumhuriyeti’nin, rejimi faşist bir yapıya dönüştüren sürecin nihai aşaması ile karşı karşıya olduğunu iddia eden Kart, yargı reformu adı altında getirilen tasarılar ile tüm yargı mekanizması ve kazanımlarının AYM’ne boğdurulmak istendiğini öne sürdü. Kart, “AYM, Yargıtay ve Danıştay gibi kurumlar, faşizmi hedefleyen iktidarlar için alt edilmesi gereken, üzerlerinden atlanması gereken kurumlardır. Devleti ele geçirdikten sonra bu kurumlar, faşizmin pençesini oluşturan faşist yargı kurumlarına kaçınılmaz olarak döneceklerdir” dedi.

MHP’li Faruk Bal da, tasarıda rejimin genetiğini bozabilecek konular olduğunu ifade etti. İsim vermeden AYM Başkanı Haşim Kılıç’ı da eleştiren Bal, “Yasaları denetlemekle görevli bir AYM Başkanı, iktidar partisinin fikir savunuculuğu, ideoloğu gibi” dedi.

Halk isyanı tartışması

CHP’li Gök’ün konuşması komsiyonda tansiyonu bir anda yükseltti. AKP’liler ile CHP’li Gök arasında hakarete varan ağır sözlerin yaşandığı tartışmada özetle şu diyaloglar yaşandı:

İsa Gök (CHP): Hiç lafı eveleyip gevelemeyelim. Şubat ayı operasyon ayıdır. Yargıtay, HSYK, AYM kuruluş kanunu...Bu operasyon, 2011 seçimleri sonrası hazırlanacak yeni Anayasanın denetlenip denetlenmemesi sorusuna dayanmaktadır. Bütün kavga Anayasa’nın 4. maddesinde düğümlenecektir. İlk 3 maddesi üzerinden yapılan denetimlerin nasıl engelleneceği de tartışma konusu olacaktır. Özerkliktir, üniter yapıdır, federatif yapıdır, bunlardır konular. Anayasa Mahkemesinin değiştirilmek istenmesinin bütün dayanağı budur. Bu, bir karşı devrim sürecinin son noktasıdır. Bunu böyle getirdiğinizde, halka direnme hakkı doğar, mahalle mahalle, sokak sokak direnme hakkı doğar.

Ayşe Türkmenoğlu (AKP): Ne diyor bu!

Gök: Bu kadar basit. Bu bir dikdatörlüktür. İster Soros, ister AKP deyin, siz Türkiye’yi kaosa sürüklüyorsunuz. Bu tasarının özeti 32. maddedir. Şekli denetim. Anayasa değişikliklerinin denetlenmesidir. Mertçe söyleyin, olayın özü budur. Bu bir direnme hakkı doğuracaktır. Bu bir dikta yapılanmasıdır, bu bir faşist yapılanmadır. Recep Tayyip Erdoğan’ın devlet başkanı olmasından sonra bütün yargıyı kendine bağlayarak, Hitlervari rejim arayışıdır.Buyrun hodri meydan. Mücadelemizi parlamentoda da dışarıda da sonuna kadar yapacağız.

Mehmet Daniş (AKP): Senin yetkin Silivri’ye kadar, yüzsüzlük yapma!

Gök: Yüzsüz olan sizsiniz. Konuşma ordan!

Daniş: Hadi ordan!
Haydar Kemal Kurt (Komisyon Başkanı Kuzu’ya dönerek): Bunlara söz vere vere her gün slogan attırıyorsunuz. Böyle terbiyesizlik olmaz, burası yasama organı

Gök: Terbiyesizlik deme. Rejimi savunmak her insanın hakkıdır. Bizim görevimizdir.
İsmail Bilen (AKP): Haddini aşma, bu konuşmadan sonra seni listede unutmazlar.

Kurt: Eşkıya mısın?

Gök: Ben gereğini yaparım.

İSA GÖK’ÜN SES KAYDI

Komisyonda yasadışı dinleme de tartışıldı

Komisyanda bir tartışma da yasadışı ses kayıtları nedeniyle yaşandı. AKP’li Mahmut Durdu’nun “Bazı CHP’li milletvekilleri ile Danıştay ve Yargıtay üyelerinin yakın mesaide olduğunu”, bunun internette yer aldığını söylemesi üzerine CHP’li Gök tepki gösterdi. Gök, Mersin’e Muğla’dan balık çiftlikleri getirilmek istendiğini, kendisinin Mersin Baro Başkanı iken bu konuda 8 dava açtığını, dosyanın davaya geldiğini ancak karara çıkmadığını anlattı. Balık çiftliklerini engellediklerini, ildeki 12 milletvekili de dahil olmak üzere herkesin yanlarında olduğunu belirten Gök, “Danıştay’da ortam dinlemesi yapıyorsunuz. Bunu internete düşürmüşler. İyi ki verdiniz, bütün Mersin ayaklandı, arıyor, ’İsa Bey yanınızdayız’ diyorlar. İyi ki dinlemişsiniz” dedi. İnsan Haklarını inceleme Komisyonu Başkanı AKP’li Zafer Üskül ise dava konusu ne olursa olsun bir milletvekili ile Danıştay üyesinin görüşmesini anlayamadığını belirterek, ’ister adı çevre duyarlılığı, ister cüzdan duyarlılığı isterse ideolojik duyarlılık olsun.. Doğrusu yargının kendi işini kendisi yapmasıdır” dedi. Tartışmaya katılan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, Üskül’e “Dinleyenler de ahlaksızlık yapmış demiyorsunuz” derken, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, yasadışı dinlemenin en büyük ahlaksızlık olduğunu belirterek, “Bana yapıldığında ’oh oluyor, Burhan Kuzu’yu yakaladık’ diye Genel Kurul’da arkadaşlarınız günlerce konuştu. İsa Bey’e yapılan da yanlıştır” karşılığını verdi.

Haberin Devamı