Gazete Vatan Logo

‘Güzellikleri ekmek için Türkiye’nin emrindeyim’

Ekmeleddin İhsanoğlu seçim bildirgesini açıkladı

‘Güzellikleri ekmek için Türkiye’nin emrindeyim’

Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarında kullanacağı slogan ve logoyla birlikte seçim bildirgesini açıkladı: “Sevgili ey azizler, elimde bir avuç tohum var. Bu tohumları ekmek istiyorum. Sevmek istiyorum. Sevgi ekeyim ki sevgi filizlensin. İnsanlarımız kavga etmesin...”

CHP, MHP, DSP, BTP ve DP’nin ortak cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, dün İstanbul Çırağan Sarayı’nda yaptığı toplantıyla seçim bildirgesini açıkladı. Buğday tarlası şeklindeki Türkiye haritasının üzerine yazılan “Ekmek için Ekmeleddin” sloganını kullanan İhsanoğlu, Cumhuriyet’in en kritik dönemlerinden birinde, cumhurbaşkanının ilk kez vatandaşların oylarıyla belirleneceği seçimde Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı adayı olarak salondakilerin huzurunda bulunduğunu söyledi.

Fatiha’nın Türkçesiyle başladı

İhsanoğlu, konuşmasına Fatiha’nın Türkçesiyle, “Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlıyorum. Bütün alemlerin Rabbi Allahımıza hamdolsun. O özünde merhametli, işinde merhametli Rabbimiz, yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz. Bizi yönelt doğru yola, nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğrayanların ve sapanların yoluna değil, doğru yola bizi yönelt. Amin” diyerek başladı.

Haberin Devamı

‘Ey Azizler’ diye seslendi

Çatı aday konuşması süresince de hep “Ey azizler” diye seslendi. İhsanoğlu, Erdoğan’ın kendisi için ‘monşer’ demesine, ‘Monşer aziz demektir’ yanıtını vermişti. Konuşmasında da ‘Azizler’ diye seslenmesini şu sözlerle açıkladı: “Ey azizler diye hitap etmek istiyorum. Erzurumlu İbrahim Hakkı dostlarına öyle seslenirdi.” İhsanoğlu’nun alıntı yaptığı İbrahim Hakkı, astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji ve din ile ilgili pek çok çalışma yapmış bir 18. yüzyıl alimi.

‘Elimde bir avuç tohum var’

İhsanoğlu, seçim sloganını ise şu sözlerle detaylandırdı: “Ben Türkiye’nin cumhurbaşkanı adayıyım. Hiçbir partiye diğerlerinden daha yakın veya uzak değilim. Benim tüm ülkede, sevdiğim saydığım milletim vardır. Sevgili ey azizler, elimde bir avuç tohum var. Bu tohumları ekmek istiyorum. Sevmek istiyorum. Sevgi ekeyim ki sevgi filizlensin. İnsanlarımız kavga etmesin.”

Haberin Devamı

‘Yüz binlerin karnını doyurdum’

“Ben Mehmet Akif Ersoy’un dergahında büyümüş bir gurbetçi çocuğuyum. Filistin’de devlet nişanı alan ilk ve tek Türk benim. Yüz binlerce insanın hayatta kalmasına sebep oldum. Sadece sevgi ekelim, saygı ekelim ki, bu topraklar nice Yunus’lara Nazım’lara Akif’lere vatan olsun. Çünkü ne ekersek onu biçeriz. Güzellikleri ekmek için Türkiyemizin emrindeyim.”

4 partiye seslenen broşürler de yapıldı

İhsanoğlu, seçim kampanyasında ‘Ekmek İçin Ekmeleddin’ sloganını kullanacak. Logosu da buğday tarlası şeklindeki Türkiye haritası olacak. Kampanya da ayrıca “Sevgiyi Ekmek için, Bolluğu Ekmek için, Dirliği Ekmek için, Birliği Ekmek için, Saygıyı Ekmek İçin Ekmeleddin” sloganları da yer alacak. Toplantı için hazırlanan ve seçim çalışmalarında da kullanılacak broşürlerde ise İhsanoglu’nun AK Parti, MHP, CHP demeden bütün Türkiye’nin gururu olduğu vurgulanıyor. Tanıtım için hazırlanan 4 farklı broşürde HDP, MHP, CHP ve AK Parti seçmen profillerini gösteren aile fotoğraflarının üzerine ‘’Biz hep partimize oy verdik. Şimdi Oyumuz Ekmel Hoca’ya’’ yazılı ifadeler yer alıyor.

Haberin Devamı

Seçim şarkısı: Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında kullanacağı şarkı da basın mensuplarıyla paylaşıldı. Seçim şarkısının müziğinin 30 Mart Yerel Seçimlerinde Mustafa Sarıgül’ün kullandığı ‘Zamanı Geldi’ şarkısının müziğiyle benzerliği dikkat çekti.

Şarkının sözleri, “Bu ayrılık bitmeli / Kibir haset gitmeli / Şu mübarek toprağa / Sevgi saygı ekmeli/ Biz büyük bir ülkeyiz / Bunu herkes bilmeli / Şu mübarek toprağa / İlim, irfan ekmeli” diye başlıyor.

‘Gençlerime sıkmabaş, çapulcu dedirtmem’

İhsanoğlu konuşmasında 28 Şubat’tan Gezi’ye kadar birçok olaya da değindi: “28 Şubat’ta kız çocuklarımıza sıkmabaş diye bağıranlar vardı. Ben öğrencilerime sıkmabaş, gençlerime çapulcu dedirtmem. Ali İsmail Korkmaz da onlardan biriydi. Onun da tüm kaybettiğimiz canların da ruhu şad olsun. İhsanoğlu, “Filistin’de Türkiye taraf olmamalı” dediği yönündeki eleştirilere de “Taraf tutmaması meselesi Filistin’le ilgili değil. Arap ülkeleri kavgalarıyla, Arap liderleri arasındaki kavgalarla ilgili söyledim” cevabını verdi.

Haberin Devamı

UZMANLAR YORUMLADI

‘Sloganlar amatör aceleye getirilmiş’

- Prof. Dr. Ali Atıf Bir (Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi): Stratejik olarak zenginlerin, elitlerin adayını popüler halk adayı yapmaya çalışmışlar. Şehirdeki kır insanına ve Türkiye’nin kırsalında yaşayanlara bir mesaj verilmeye çalışılmış. Bu mesaj içerisinde en önemli göstergeler başak, buğday ve Ziraat Bankası. Ziraat Bankası’na karşı çok kişi aidiyet hisseder. Banka çok az reklam vermesine rağmen bütün araştırmalarda birinci sırada çıkar. Ama çok kötü bir tasarım ve logo. Açıkçası çok amatör sloganlar. Herkese hitap eden ve iletişim kuran bir logo değil. Biraz aceleye getirilmiş diye düşünüyorum.

‘Halkın çizmesi zor bir logo’

- Dr. Gülfem Saydan Sanver (Uluslararası Siyasi Danışmanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi): Açıkçası herkesi kucaklıyoruz demek için yapılmış ama çok zor bir logo. Seçim logoları insanların kampanyaya dahil olabilmesi için önemlidir. En başarılı logo insanları da dahil etmek için insanların rahatlıkla çizebileceği bir logo olabilirdi. Ama buğday tarlası şeklindeki Türkiye’yi sokaktaki gençler, Ayşe Teyze duvarına çizemez. Ekmek için Ekmeleddin sloganı gelince sloganlarda genelde karşınızdaki ne anlıyorsa odur. Burada da ilk akla gelen ekme fiilinden ziyade somun ekmek.

‘Bütünlük var etkili olabilir’

- Bülent Fidan (İletişim stratejisti): Açıkçası Ekmeleddin İhsanoğlu logosundan daha güçlü söylemlerle ve tipografiyle ilerleyebilir. Bu da demektir ki, bir logoyu sadece bir logo olarak değerlendirmek çok doğru değil. Logonun anlattıkları ve içeriği çok önemli. Ekmeleddin İhsanoğlu kampanyası bir bütünlük kazanmış durumda. Hem bir toplam anlatım için, yani ‘ekme’ fiili için hem de ‘karnın doyması’ anlamına gelecek şekilde anlam bütünlüğünü logoya aktarmış. Toprak renkleri Anadolu hissini gayet açık şekilde veriyor. Logo her kesimle iletişim kurabileceğini gösteriyor. Etkili olacağını düşünüyorum. (İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

SOSYAL MEDYAYI SALLADI: ‘Kürt böreği için Selahattin’

# Kitlesi 1 tas çorbayla yarım ekmek yiyenler galiba.

# İyi ki adamın isminin ilk 4 harfinden kafiye yapmışlar. Son 3 harfinden yapıp ‘Din için Ekmeleddin’ demiş olsaydılar hepten yanmıştık.

# Fırıncılar odasının oyları garanti ama halka yetmez

# ’Verin yetkiyi, görün etkiyi’ diyen muhtar adayı kobra bile daha yaratıcıydı.

#Ekmek için Ekmeleddin, pide için 2, lahmacun için 3’ü tuşlayınız.

# Kaçak çay için Selahattin, püskevit için Bahçeli, makarna için Tayyip

# Tarhana için Emine Ülker Tarhan

# A) Ekmek için Ekmeleddin B) Kürt Böreği için Selahattin C) Laz Böreği için Tayyip