Gazete Vatan Logo

‘Güvenli liman’ arayanlar

Emlak GYO arzına koştu..

‘Güvenli liman’ arayanlar

Piyasaların ABD’deki gelişmeler nedeniyle dalgalandığı bir dönemde Emlak Konut halka arzına yatırımcılardan 2.3 kat talep gelirken 1.6 milyar dolarlık hisse satıldı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını kısacağı endişelerinin hakim olduğu bir dönemde yabancı yatırımcılar, Emlak Konut GYO’nun halka arzına akın etti. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzında hisse senetlerine 2.3 kat talep geldi. 20 farklı ülkeden 100’ün üzerinde yatırımcının ilgi gösterdiği Emlak Konut halka arzı, Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı oldu. Halka arzın büyüklüğü 1.6 milyar (3.25 milyar TL) dolara ulaştı. Böylece Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı TL bazında borsa tarihinin ikinci dolar bazında üçüncü en büyük arzı olmayı başardı.

Emlak Konut GYO’nun ödenmiş sermayesini 3 milyar 800 milyon TL’ye çıkartmaya yönelik ikincil halka arzında talep toplama süreci 8 Kasım’da sona erdi. 6 Kasım’da başlayan 3 günlük talep toplama sürecinde fiyat aralığı 2.50-2.80 TL seviyesinde belirlenirken, hisselere yatırımcılar yoğun talep gösterdi. Nihai halka arz fiyatı pay başına 2.50 TL olarak belirlendi.


Yerliden 3.8 kat talep

Halka arz edilen hisselerin yüzde 80’i yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’u yurtiçi bireysel yatırımcılara ve kalan yüzde 10’u ise yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Toplamda 104 farklı yabancı yatırımcıdan yaklaşık 2.5 milyar dolarlık (5.12 milyar TL) talep geldi. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3.8 katı kadar talep geldiği belirlendi.

Halka arz süreciyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sermayedarlarına katma değer yaratmak üzere yola çıkan Emlak Konut’un halka arzına gelen talepten memnun olduklarını söyledi.

Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep geldiğine dikkat çeken Kurum, “Bu yabancı yatırımcıların yüzde 49’u ABD, yüzde 29’u ise İngiltere’den geldi. Coğrafi olarak bakıldığında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi toplam 20 değişik coğrafyadan yabancı yatırımcılar talepte bulundu” diye konuştu.

Halka arzla birlikte Emlak Konut’un 10 milyar liranın üzerinde iş yapma kapasitesine sahip olacağı belirtildi. Şirket elde edeceği kaynakla kısa sürede yeni arsalara yatırım yapacak.
Emlak Konut hisseleri yarın yeniden işleme açılacak.

Gizemli 3 yatırımcı

Emlak Konut halka arzında yüzde 5’in üzerinde pay alan 3 yatırımcının olduğu açıklandı. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen 3 büyük yatırımcı, halka arzın yüzde 28’ini aldı. 3 yatırımcıdan sadece biri tek başına 407.5 milyon TL’lik Emlak Konut GYO hissesine sahip oldu. İsimleri açıklanmayan yatırımcılardan biri 305 milyon diğeri de 203.2 milyon TL’lik hisse aldı.

Son 5 yılda Avrupa’daki en büyük gayrimenkul halka arzı

Emlak Konut’un ikincil halka arzının Türkiye’nin bugüne kadar sermaye artırımı yoluyla yapılmış en büyük halka arzı olduğunu belirten Murat Kurum, “Dünya ölçeğinde bakıldığında ise bu yıl Orta Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı olmakla birlikte son 5 yılda Avrupa’da gayrimenkul sektöründe gerçekleşen ve sermaye artırımı yoluyla yapılan en büyük halka arzdır” şeklinde konuştu. Murat Kurum, Emlak Konut’un artık sadece Türkiye’nin en büyük GYO’su değil, aynı zamanda global arenada dünya ligine çıkmakta olan dev bir şirket olduğuna dikkat çekti. Kurum bu sonuçların Türk ekonomisine duyulan güvenin göstergesi olduğunu da belirtti.

Çalkantı talebi etkilemedi

Cuma günü borsadaki düşüş nedeniyle şirket hisselerine talebin etkilenip etkilenmediğine dair bir soru üzerine Merrill Lynch Yatırım Bankası CEO Elif Bilgili “Talebi azaltan da oldu, artan da oldu. Ama Fed kaynaklı belirsizlik piyasalarda uzun süre devam edecek. Buna rağmen böyle bir talebin gelmesi Türkiye’ye ve Emlak Konut’a duyulan güveni gösteriyor. Bunu her ülke ve her şirket başaramaz” dedi.

Haberin Devamı