Gazete Vatan Logo

‘Güven’siz günlerin en güvenli yatırımı

Tüketici güveni yüzde 58.5’e kadar gerilerken konut satışları yükselişini sürdürüyor. Geçen ay Türkiye genelinde 112 bin 463 konut satıldı. Rakamlar, ‘gayrimenkule güven’ olarak yorumlandı

‘Güven’siz günlerin en güvenli yatırımı

Tüketici güveninin yüzde 58.5 ile dip seviyelere indiği bu dönemde, konut satışları yükselmeye devam ediyor. Yaz durgunluğu, ramazan ve siyasi belirsizlik nedeniyle Temmuz’da son 5 ayın en düşük seviyesini gören konut satışları, yeniden toparlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, Ağustos’ta Türkiye genelinde 112 bin 463 konut satıldı. Satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 16.4, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 arttı.

Sektör temsilcileri, satışlardaki bu artışı ülkedeki belirsizlik ortamında konutun ‘güvenli liman’ olduğu şeklinde yorumladı. Dolardaki yükselişin de konuta yatırımı tetiklediğini ifade eden sektör temsilcileri, şu anda 844 bini aşan satışların yıl sonunda 1 milyon 250 bin seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırmasına da kesin gözüyle bakıyor.

Kredili satış hız kesti

Satışların ayrıntılarına bakıldığında ipotekli konut satışları Ağustos’ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 artış göstererek 36 bin 21’e yükseldi. İlk defa satılan konut sayısı Ağustos’ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 53 bin 218’e ulaştı. İkinci el konut satışları ise Ağustos’ta, 2014’ün aynı ayına göre yüzde 4.3 arttı ve 59 bin 245’e yükseldi.

Haberin Devamı

Sektör temsilcileri, konut satışlarındaki artışı değerlendirdi. GYODER Başkanı Aziz Torun, Ramazan ayının Temmuz’a denk geldiği için hareketliliğin Ağustos’a kaydığını belirterek, şöyle konuştu: “Hem yabancı hem yerli satışlarda Ağustos hareketli geçti. Dövizin yükselmesinin yabancıya satış açısından etkisi oldu. Ayrıca Fed kararlarıyla faiz oranlarının yükseleceği beklentisi de tüketiciyi harekete geçirdi. Gayrimenkul, prim yapan bir yatırım aracı olarak tercih edilmeye devam ediyor.”

Yatırımcı yöneldi

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, belirsizlik ortamında ne yapacağını bilemeyen yatırımcıların artık yorulduğunu ve varlıklarını gayrimenkulde tutmaya başladıklarına işaret etti. Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, rakamlardaki yükselen ivmenin gayrimenkul sektörü için olumlu sinyaller verdiğini belirterek, “Döviz kurlarındaki dalgalanmanın yatırımcıları gayrimenkul sektörüne yönlendirdiğini gözlemliyoruz. Yatırım yapmaya hazır ve istekli yatırımcı gayrimenkul alanına yöneldi” dedi.

Haberin Devamı

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, şunları söyledi: “İlk 8 ayda satışlar 844 bin adedi aştı. Yılın toplamında 1 milyon 250 bin adedi geçebilir. Son yılların en yüksek tapu devri bu yıl olacak gibi gözüküyor. Eylül-Aralık dönemi, en yüksek sezon olacak. Seçimi de sağlıklı bir şekilde anlatırsak, konut satışları tarihi rekoru yakalayabilir.”

Yabancıya satışta doların etkisi görüldü

YABANCILARA konut satışı kesintisiz yükselişini sürdürüyor. Ağustos’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.2 artışla 2 bin 44 konut yabancıya satıldı. İlk sırayı 602 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u 518 konut ile Antalya, 177 konut ile Bursa, 147 konut ile Yalova, 110 konut ile Sakarya, 108 konut ile Trabzon takip etti. Irak vatandaşları geçen ay 401 konut satın aldı ve bu alanda ilk sıraya yerleşti. Irak vatandaşlarını 271 konut ile Suudi Arabistan, 226 konut ile Kuveyt, 155 konut ile Rusya, 86 konut ile İngiltere vatandaşları takip etti. Yabancılara satış Ocak-Ağustos döneminde 14 bin 424’e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 11 bin 754 seviyesindeydi. Irak vatandaşları, 2 bin 432 konut satın alarak ilk 8 ayın da ilk sırasında yer aldı.

Haberin Devamı

İlçelerde en çok satış Esenyurt’ta

AĞUSTOS’TA satılan 112 bin 463 konutun illere göre dağılımına bakıldığında, her ay olduğu gibi İstanbul ilk sırayı aldı. İstanbul, 18 bin 873 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. İstanbul’u 13 bin 139 konut satışı ile Ankara, 6 bin 490 konut satışı ile İzmir izledi. TÜİK’in ilk defa Temmuz ayında açıklamaya başladığı ilçelere göre satışta da ilk sırayı yine Esenyurt aldı. Esenyurt’ta bir ayda 3 bin 124 konut satıldı. Ankara’nın en yüksek konut satışına sahip ilçesi 2 bin 377 konut satışıyla Yenimahalle olurken İzmir’de ilk sıra 832 adet satışla Karşıyaka’nın oldu.

Haberin Devamı