Gazete Vatan Logo

'Güneş tutulmasının depremle bağlantısı yok'

Marmara Depreminin merkez üssü olan Kocaeli'de düzenlenen ve bilimadamlarının katıldığı toplantıda, 29 Mart'taki güneş tutulmasının ardından ülkemizin bazı bölgelerinde büyük depremler olacağına ilişkin söylentilere inanılmaması istendi

Konuşmacılar, güneş tutulmasının depremle bağlantısının olmadığını, bunun ispatlanmış bir açıklaması bulunmadığını belirttiler.

Kocaeli Büyükşehir'in alt belediyelerinden Saraybahçe Belediyesi'nin "17 Ağustos Gölcük Depremi'nden sonra Kocaeli'nde durum değerlendirmesi' adı altında gerçekleştirilen toplantıya, konuşmacı olarak Ulusal Deprem Konseyi Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Haluk Eyidoğan, TMMOB 2'nci Başkanı İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Kocaeli Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Şevket Özden katıldı.

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mithat Fırat Özer'in yönettiği oturumdan önce gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, güneş tutulması tartışmasının, bir bilimadamının medyaya açıklama yapması ve valiliklere faks göndermesi nedeniyle istenmeyen bir noktaya geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Bilim dünyasında böyle bir kabul görmüş açıklama yok. Bize sorulduğunda ise "İspatlanmış bir cevap yoktur' yanıtını alırsınız. Bu konuda araştırma yapılıyor. Bilimsel anlamda ifade edilmiş birşey bulunmadığı için bu konuda söylenecek pek fazla birşey yok. Fakat ben tedirginliği biliyorum. İnsanlar 29 Mart tarihinde tedirgin olacaklar. Birisi bir kez kuyuya bir taş attı. Marmara Depremi öncesinde güneş tutulması olayını rastlantı olarak kabul edebiliriz. Fakat yüzyılın en büyük depremlerinden 9 şiddetindeki Endenozya Sumartra depreminde güneş tutulması mı vardı? Düzce depreminden önce de güneş tutulması yoktu."

Oğuz Gündoğdu, "Yani birini güneş tutuyor, diğerini tutmuyor mu?" diyerek şöyle devam etti:

"Bizim için bilimsel bir izahı yoktur. Tedirgin olma konusu başka birşey. Erbaa'da, şurda burda bir deprem olduğunda bunu buna bağlayabilirler. Hocanın söylediği Tokat Erbaa'da, baktığımız zaman üç büyük enerjinin boşaldığı alanlar bunlar. 5-6 lık deprem yapmazmı bunlar? Yapar. 5-6 lık deprem bizim ülkemizde ciddi hasar vericidir. Korkutucudur. Derler ki bunların birşeyden haberi yok. Ama kesinlikle güneş tutulması ile depremler arasında bilimsel bir bağlantı yok. İspatlanmamıştır."

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da açıklamasında, bir süre önce bu konuda kamuoyuna bir açıklamada bulunduklarını belirterek şunları söyledi:

"Bugüne kadar güneş ve ay tutulmasında depremle ilgili bir ilişki bulunamamıştır. Bilimsel bir bulgu yoktur. Dolayısıyla bunlar söylentilerden ibarettir. Türkiye'de deprem her zaman sorun olmuştur. Önemli olan Türkiye'de deprem zararının azaltılması yönünde gerekenleri yapmaktır. Biz güneş ve ay tutulması gibi işlerle vakit kaybetmeye devam edersek bundan sonra olacak depremlerde de 1999 depremi sonuçlarını görmeye devam edeceğiz. Ne yazık ki artık deprem, ay ve güneş tutulmaya başlayınca akla gelmeye başladı. Bu iyiye işaret değil. Biz depremlerin zararlarını azaltma konusunda planlama, yerleşme, imar, kentsel dönüşüm, mühendislik ve denetim açısından önlemleri almazsak bu sorunu çözemeyiz."

Prof. Dr. Haluk Eyigün açıklamasında, deprem önlemleriyle ilgili bazı çalışmaların yavaş gittiğini, özellikle deprem zararının azaltılması için, risk ve afet yönetimi açısından Türkiye'de bir afet yönetim sisteminin kurulmadığını söyledi.

Haberin Devamı