Gazete Vatan Logo

‘Gülen’i teslim edebiliriz’

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda “Amerikan mahkemelerine belgelerin takdim edilmesi lazım. Bu şekilde Gülen’i teslim edebiliriz” dedi.

‘Gülen’i teslim edebiliriz’

Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Binali Yıldırım ile ortak açıklama yaptı. Biden, özetle şöyle konuştu: “Türk halkının müttefiki olarak şunu söylemek istiyorum ki ABD, Türkiye’yi her zaman, özellikle de darbe teşebbüsünün arkasından tam olarak desteklemektir. Türkiye hükümeti ve halkı herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz. ABD, derhal kınadı. Başkan Obama, Türk hükümetlerine desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birisiydi. Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık.”

‘Alkışlıyoruz’

“Parlamentodaki yerinizi ziyaret ettiğim zaman, beton parçalarını, kırılmış camları, delinmiş tavanları gördüm. Sizin ofisinize kadar yürüdüm çok şükür siz orada değildiniz. Çünkü harabeye dönmüş orası. Bütün dünya olanları seyrederken, cumhurbaşkanının başkente geldiğini ve cesareti gördüler. (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın) Cep telefonuyla yaptığı çağrıdan sonra Türk halkı sokaklara döküldü. Tekrar Türkiye’nin bütün halkına, hayatlarını kaybeden ve yaralananların ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı diliyoruz. Biz onların kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz, onların demokrasiye olan bağlılıklarını alkışlıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Haberimiz yoktu’

“Amerikalıların bu konuda bilgisi vardı, işbirliği varmış gibi söylentileri işitiyorum. Amerika hiçbir zaman, asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. Hibiz zaman desteklemedik. ABD halkı olan biteni nefretle karşılamaktadır. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi omuz omuzayız.”

‘Omuz omuzayız’

Türkiye’nin, kusura bakmayın ama ABD’den daha iyi dostu yoktur. Bizden, ABD’den daha büyük arkadaşı yoktur Türk milletinin. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz. Bu olaydan sorumlu olanları size getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar, delilleri inceliyorlar.

Amerikan mahkemelerine bu belgelerin takdim edilmesi lazım. Bu şekilde Gülen’i teslim edebiliriz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi korumayız. Amerika yasalarına göre, Amerika’nın hiçbir başkanının kendi gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur. Türk milletinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın ki, Türk hükümetiyle işbirliği yapacağız.”

Haberin Devamı

‘İster PKK olsun ister DAEŞ...’

Biden, “İster PKK olsun, ister DAEŞ ister teröre el atan başka örgüt olsun onlar hiçbir zaman başarılı olmamalıdır. Çünkü onların bütün amacı bizim inandığımız her şeyi mahvetmektir. Darbe teşebbüsünden sonra Türkiye’yi DAEŞ ile savaşa devam ettikleri için teşekkür ettim. Suriye’ye muhalefet kuvvetlerine, onların etkisini artırmak için eğitim vermeye devam edeceğiz” dedi.

Nehri geçerlerse destek vermeyiz!

Biden, YPG’ye ABD’nin destek vermesiyle ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Türkiye sınırlarından ve birleşik Suriye’den ödün vermeyeceğiz. Hem Cerablus’ta ayarlamalarımız var, Menbiç ile ilgili kararlarımız var. Oradaki unsurlara açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri Fırat nehrinin öbür tarafına geçmemelidir ve onlar hiçbir şekilde geçerlerse, buna bağlı kalmadıkları takdirde, hiçbir zaman Amerika’dan desteklenmeyecekler.”

Haberin Devamı

Yıldırım: ABD’nin tasvip etmeyeceğini biliyoruz

“Gülen’in iade süreci hızlandırılabilirse, Türk milletinin bu konudaki hayal kırıklığı da hızlı şekilde müspete döner”

Başbakan Yıldırım, ortak basın toplantısında Gülen’in iade süreciyle ilgili mesajlar verdi. Yıldırım, özetle şunları söyledi:

“ABD Türkiye ilişkilerinin çok uzun tarihi bir geçmişi var. Bu köklü ilişkilerin yara alması ve olumsuza dönüşmesini asla müsaade etmememiz gerekiyor. Sayın Biden sizin de ifade ettiğiniz gibi, bu alçak darbe girişiminin başı olan, darbenin azmettiricisi olarak bildiğimiz düşündüğümüz Gülen’in aramızdaki anlaşmalar tahtında, gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati öneme sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz. Şunu bilmenizi isteriz ki, bu konuda heyetin Türkiye’ye gelmesi ve savcılarımızla, hakimlerimizle bu konuyu değerlendirmesi bu işin sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğini de bir kez daha ortaya konmuştur. Amerika’nın bu hareketi hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz.

Haberin Devamı

‘Hayal kırıklığı biter’

“Sizin ABD hükümeti olarak, sayın başkan Obama ve sizin diğer yetkililerin bu konuda beyanatları bizim için esastır. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte eğer bu terör başının, cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müspete dönecektir.”

Mermer parçası hediye edildi

Biden, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü ve Meclis’i ziyaret etti. Biden, görüşme sırasında, “Gülen’in iadesine federal mahkeme karar verecek. Keşke Gülen Amerika’da değil başka bir ülkede olsaydı. 15 Temmuz Türkiye’nin 11 Eylül’üdür” ifadelerini kullandı. Meclis Başkanı Kahraman görüşme sonrası Biden’e tablo içine oturtulmuş üzerinde İngilizce “Bombalanmış meclis binasındaki mermer parça” yazan mermer taş hediye etti.

PYD konusunda mutabakat var!

Yıldırım, Biden ile DEAŞ ve PKK ile mücadelede kararlılık vurgusu yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bölge ülkelerinin de olumlu yaklaşımıyla artık daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için bir çözümü ortak bir uzlaşmayı gerçekleştirmemiz lazım. Bizim iki hassasiyetimiz var. Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla kabul etmiyor. Diğer etnik grupların kendini temsil ettiğini düşündüğü adil bir yönetim anlayışının sağlanması. Mutabık kaldığımız bir konu var. PYD unsurlarının asla Fırat’ın batısına yayılmamaları ve burada faaliyete girmemeleri yönünde. Burada ABD’nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük.”