Gazete Vatan Logo

‘Güle güle’ deriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya’nın İncirlik’teki varlığını düşünmesiyle ilgili “Çekilme kararı alırlarsa kendileri bilir. Yalvaracak değiliz. Ayrılmak isterlerse de güle güle deriz” ifadelerini kullandı

‘Güle güle’ deriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NTV röportajında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretini ve Türkiye’nin dış politikasını değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu, ABD’de son derece verimli ve dostane bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, “Son bir ay içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın dünyanın en büyük 4 ülkesini ziyaret etti. Hindistan’da yaptığımız ziyaret bugüne kadarki en başarılı ziyaretti. İlk defa yüz yüze görüşüldü Sayın Trump’la. ABD ile ilişkilerimizi daha ileri götürecek bir platformun oluştuğunu söyleyebilirim. Görüş ayrılığı olan konularda bile belli prensip anlaşmalarına vardık.

Cumhurbaşkanımız verilmesi gereken mesajları net bir şekilde verdiler. Arazideki tecrübelerimizle birlikte bazı konuların oluşturabileceği riskleri ve hangi adımları atmaları hangi adımlardan geri durmalarını söyledik. Tabi FETÖ’nün iadesi, savunma sanayiinde işbirliği gibi konuları da görüştük. Verimli, samimi bir ortamda görüştük” açıklamasında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Almanya’nın İncirlik’teki varlığına ilişkin yaptığı açıklamaları değerlendirmesi istenen Çavuşoğlu, “Almanya Dışişleri Bakanı böyle bir açıklama yaptıysa saygısızlık yapmıştır.

Haberin Devamı

‘Çeki düzen vermeliler’

Bana karşı konuşmalarında farklı oluyor sonra çıkıyor popülizm için farklı şeyler söylüyor. Bir çalışma yapıyoruz. Şantaj yapmıyoruz. Neyin şantajını yapacağız? Siz Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın otel odasını bile iptal ettireceksiniz, Siz bizim bakanlarımızı, milletvekillerimizi engelleyeceksiniz sonrada istediğimiz zaman Türkiye’ye gideriz. Türkiye bizi engellemesin, engellerse şantaj. Senin yaptığın neydi o zaman? Biz her şeye rağmen aklıselim yaklaşıyoruz. Türkiye’ye karşı patron gibi değil dost gibi yaklaşacaksınız. Diplomasinin temel kurallarından birisi karşılıklılık esasıdır. Almanya’nın önce kendisine bir çeki düzen vermesi lazım. Türkiye’ye nasıl davranması gerektiğini öğrenmelidir. İncirlik’ten çekilme kararı alırlarsa kendileri bilir. Kendileri gelmek istedi yalvaracak değiliz. Ayrılmak isterlerse de güle güle deriz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘YPG açıklamamızı anlayışla karşıladılar’

Çavuşoğlu, Erdoğan’ın ziyarette sarf ettiği “YPG Türkiye’yi vurursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız” açıklamasıyla ilgili ise şunları kaydetti: “YPG’ye karşı mücadele edeceğimizi, angajman kurallarımızı uygulayacağımızı Sayın Cumhurbaşkanımız çok net muhatabına ve heyetine aktardı. Bu konuda olumsuz bir şey söylemediler ve anlayışla karşıladılar. YPG dahil hiç bir unsurun Türkiye’ye karşı tehdit oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler. Silahlar sadece Rakka ve güneyinde kullanılacak. Türkiye’ye karşı kullanılmasına müsaade edilmeyecek, ayrıca PKK ile mücadelede etkin olarak destek olunacak.”

‘ABD, McGurck’ü değiştirmeli’

Çavuşoğlu, ABD’nin DEAŞ’la Mücadele özel temsilcisi Brett Mc Gurck’ü kastederek “McGurck PKK ve YPG’ye net şekilde destek veren bir kişidir. Bu kişinin değişmesinde fayda vardır. Yönetime bu şekilde iletmedik ama görevine devam eden kişilerin ilişkilerimizi etkileyeceğini söyledik isim vermeden” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Rakka Araplara bırakılacak’

“Biz temizlerken şehirleri YPG ile işbirliği yapmadık. Dolayısıyla Rakka da temizlenebilir. Rakka’nın yönetimi yerel güçlere yani Araplara bırakılacak. Yüzde 99 Sünni Arap TIR ve mutlaka onlara yönetim bırakılacak diye teminat verdiler. Müttefikler arasında bir söz verilirse yerine getirilir. Türkiye söz verirse yapar.”