Gazete Vatan Logo

‘Gölge etmeyelim engel olmayalım’

Balıkesir’deki Gelişen Kentler Zirvesi’nde yerli ve yabancı yatırımcıların önünün açılması mesajı verildi. Başbakan Yardımcısı Babacan, yatırımların kolaylaşması için “Gölge etmeyelim, engel olmayalım” uyarısını yaptı.

‘Gölge etmeyelim engel olmayalım’

GAYRİMENKUL ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak amacıyla 2010 yılından bu yana düzenlediği 7. Gelişen Kentler Zirvesi, bu yıl 6-7 Mayıs tarihlerinde Balıkesir’de gerçekleştirildi. Vatan ve Milliyet Gazeteleri’nin basın sponsoru olduğu zirvede açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yatırımcının önünü açan, işini kolaylaştıran bir anlayışla çalışılması gerektiğini ifade ederek, “Gölge etmeyelim, engel olmayalım. Bunu hem merkezi hükümet hem bakanlıklar hem de büyükşehir ve ilçe belediyeleri anlamında söylüyorum. Yatırımcıya bu şekilde hizmet etmemiz gerekiyor” dedi.

Yatırımcıya açık olunmalı

Almanya’da yatırım yapan bir Türk firmadan örnek veren Ali Babacan, şöyle devam etti: “Almanya’nın önemli şehrinden yer satın alıyorlar. Satın alımdan hemen sonra o şehrin belediye başkanı ekibini toplayıp geliyor, ‘Sizin için ne yapabiliriz?’ diyor. Almanya’dan bahsediyoruz; gelişmiş seviyesini tamamlamış bir ülke. Gelişmekte olan ülkeyiz yatırıma ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Yatırımcıların yoğun gelmesi gereken bir ülkeyiz.”

Haberin Devamı

Güveni sağlamalıyız

Babacan, yurt dışından gelecek yatırımlara açık olunması ve yerli yatırımcıların önünün açılmasını isteyerek, yatırım olmadan büyümenin yakalanamayacağını, istihdam oluşturulamayacağını belirtti. Özel sektörün yatırım için güven istediğini de vurgulayan Babacan, “Dünyada sermaye ve varlık var. Bir yandan da şiddetli fon ihtiyacı var. Bu ikisini nasıl buluşturacağız? Dünya için de güveni oluşturduğunuz zaman bu buluşma olur” dedi.

68 bin yeni konut ihtiyacı var

GYODER’in zirve için hazırladığı raporlarda şu noktalar dikkat çekti:

- Balıkesir’in nüfusu 1.2 milyona yaklaşıyor.

-2014 yılında kentte toplam 23 bin 302 konut satışı yapıldı. 2015’in ilk iki ayında ise 3 bin 537 konut satıldı.

- Balıkesir’de ev almak isteyenler ortalama 175 bin ile 200 bin lira arasındaki konutları satın alabileceğini belirtiyor.

- Tercihleri 3+1’den yana.

- Balıkesir’de 2020 yılına kadar toplam 68 bin yeni konut ihtiyacı olacağı öngörlüyor.

Haberin Devamı

Yatırımcıya kemiksiz bir ortam sunulmalı

GYODER Başkanı Aziz Torun, “Kamunun arsa geliştirerek, imarları netleştirerek yatırımcıya kemiksiz ortam sunması gerekiyor” dedi.

GYODER Başkanı Aziz Torun, zirveyi Balıkesir’den önce Antalya’da düzenlemek istediklerini ancak yaptıkları çalışmalarla kentin potansiyelini fark ettiklerini söyledi. Torun, “Bu potansiyelin bu kadar bakir kalmasını hayretle karşıladık. Önümüzdeki 5 yıl içinde bambaşka bir Balıkesir göreceğiz” dedi.

Zirvede Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sektörün sorunlarını da sıralayan Aziz Torun, özellikle KDV ve arsa sıkıntılarının olduğuna dikkati çekti. Torun, “Artık yüzde 1 ve yüzde 8 KDV işlemiyor. Kentsel dönüşüm kapsamındaki projeler dışında yüzde 18 KDV’nin olduğunu görüyoruz. 15-20 senelik binalar yıkılarak kentsel dönüşümden yararlandırılıyor ve haksız rekabet oluyor” diye konuştu.

“Yatırımcının önü açılmalı” diyen Torun, şöyle konuştu: “En çok şikayet ettiğimiz konu bu. Gelin, yapın dediğiniz zaman yatırımcı gelmez. Kamunun arsa geliştirerek imarları netleştirerek yatırımcıya kemiksiz olarak sunulması gerekiyor ki yatırımcı işine odaklansın.”

Haberin Devamı

Mega projelerin kesişim noktası

BALIKESİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir’deki fırsatları ve gerçekleştirecekleri projeleri anlattı. Kent genelinde 2023 yılına kadar sanayiden gayrimenkule 11 milyar lira yatırım ile 325 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Özellikle İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nü de kapsayan İstanbul-İzmir Otoyolu gibi mega projeler ile kentin kesişim noktasında yer aldığını belirten Uğur, “Balıkesir’in yer altı ve yer üstü kaynaklarını bugüne kadar verimli kullanamadı. Balıkesir’in büyükşehir olmasıyla artık yatırımlar tek elden planlanacak. Balıkesir bir merkez haline geliyor.Yatırımcıları davet ediyoruz. Bürokratik engelleri aşarak yatırımcılara destek olacağız” diye konuştu. Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ise “Balıkesir fırsatlar ve kolaylıklar şehridir. Yatırımcılara tüm kolaylıkları sağlayacağımızı bilmenizi istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı