Gazete Vatan Logo

‘Glokom’a karşı hem oynadı hem yönetti

Nihat Odabaşı görme kaybına neden olan glokoma farkındalığı artırmak için “Gözünün Gördüğünü Koru” diyor.

‘Glokom’a karşı hem oynadı hem yönetti

Türk Oftalmoloji Derneği, Novartis işbirliğinde halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığına dikkat çekmek için yönetmen ve fotoğrafçı Nihat Odabaşı ile bir farkındalık projesine imza attı. Nihat Odabaşı “Gözünün Gördüğünü Koru” videosu ile tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan glokomda erken tanının önemine dikkat çekti. Çektiği kısa videonun ilk gösterimi için Odabaşı‘nın ofisinde bir araya geldik. Titizlikle hazırlanan ve görmenin insan için ne kadar değerli bir duyu olduğunu anlatan videonun etkisini daha da arttıran en büyük etken Nihat Odabaşı‘nın etkileyici ses tonuyla okuduğu metin oluyor.

Türkiye’de toplam glokom hastası 1 milyon ancak tanı alan hasta sayısının sadece 300 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle de glokom hastalığıyla ilgili toplumsal farkındalık gerekiyor. Birçok sosyal sorumluluk projesinden teklif alan ve bu konuda seçici davranan Odabaşı‘ glokom farkındalığına neden bu kadar önem verdiğini şöyle açıklıyor; “Görme duyusu herkes için çok önemlidir ama hayatını gözüyle kazanan ve çektiği fotoğraf ve klipler vesilesiyle tanınan biriyim. Bu konu benimle çok bağlantılı geldiği için bu projeyi özellikle istedim”...

Haberin Devamı

Yavaş yavaş sağlıklı olmayı öğreniyoruz

Bir süre önce ufak bir göz operasyonu geçiren Nihat Odabaşı görme kaybı yaşamanın kendisi için yok olmakla eş değer olduğunu söylüyor. Odabaşı, “Görme kaybı demek benim için yok olmak demek. Kariyerimi bunun üzerine kurdum. Operasyon sürecinde korktum ama gözüm açıldığı zaman şükrettim. Bu yüzden daha zarar görmeden her yıl rutin göz kontrollerini yaptırmak çok önemli. Glokomun belirtisi birdenbire körlük. Bu yüzden gördüklerini koru diyoruz ve herkesi kontrole gitmesi için uyarıyoruz” diyor. Kendisinin de böyle bir hastalığın varlığından bu proje ile haberdar olduğunu belirten Odabaşı, “Çok düzenli doktor kontrolüne gitmem. Hayatta ben de bazı şeyleri bu tarz kampanyalarla öğrenmeye devam ediyorum. Yavaş yavaş sağlıklı olmayı öğreniyorsunuz. Artık ben de rutin kontrollerime başlayacağım” diyerek glokom hastalığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı