Gazete Vatan Logo

'Gizemli, bıyığı bakımlı, saçları düz...'

Fransız gazetesinden ilginç Erdoğan analizi...

Dünyaca ünlü Fransız gazetesi Le Monde’da, Başbakan Erdoğan’ın nasıl uluslararası saygınlığı olan bir lider haline geldiği anlatıldı.

Gazetenin köşeyazarı ve eski yazı işleri müdürü Alain Frachon’un imzasını taşıyan makalede, “Gizemli, daima koyu renk takım elbiseli, bıyığı bakımlı, saçları düz... Arap dünyasının yeni kahramanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ışıldayan bir yanı yok. Türk Başbakan, geçen hafta Kahire, Tunus ve Trablus’ta ‘Arap Baharı’nın koruyucusu gibi karşılandı, hem sokak tarafından hem de elitlerce alkışlandı” denildi.

Yazar, Başbakan’ın kimilerince, “İsrail’e kezzapla saldıran gizli bir İslamcı”, kimilerince de “NATO’ya sadık, ülkesini Avrupa’ya entegre etme macerasından hiç vazgeçmeyen birisi” olarak değerlendirildiğine dikkat çekerek, “Erdoğan muğlaklığın ustası, inanılmaz bir siyasi yetenek olarak gizemini koruyor” ifadesini kullandı.

Başarının kokteyli

Frachon, “Başarısının bir kısmı, şu kokteylden geliyor” diyerek anlatıyor: AKP Lideri, moderniteye açılan kapılardan birinin devletin laikliği olduğunu düşünen modern Türkiye’nin babası Mustafa Kemal Atatürk’ü inkâr etmiyor ama bir yandan da, özellikle de fütuhat mantığına sahip yeni nesil girişimciler nezdinde, muhafazakâr İslâm’ın baskın kültür olduğu sokağa bağlılığını bırakmıyor” diye yazdı.

Haberin Devamı