Gazete Vatan Logo

'Gerekirse tüm yumurtaları imha ederiz'

Konya'da bulunan Türkiye Yumurta Üreticileri Derneği Basın Sözcüsü Ramazan Gürbüz, kuş gribinin yumurta ve beyaz et tüketimini baltalamaması gerektiğini söyledi

Gürbüz, "Hastalık şu anda yumurtalarda tespit edilmedi. Böyle bir ihtimal olduğunu düşünmüyoruz. Eğer yaygınlaşır ve yumurtada da görülürse 10 gün içinde üretilen tüm yumurtaları imha ederiz" dedi.

Gürbüz, Konya Yumurta Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Hasan Konya ve birlik yönetim kurulu üyeleri halkı yatıştırmak ve alınması gereken önlemlerle ilgili Konya Valisi Ahmet Kayhan'ı ziyaret etti. Ziyaret ardından gazetecilere bilgi veren Dernek Basın sözcüsü Ramazan Gürbüz, Türkiye'de yumurta tavuklarında ve etlik piliçlerde kuş gribi vakasına rastlanmadığını vurgulayarak, "Bu hindilerde çıkan kuş gribi tipidir. Diğer kanatlı hayvanlarda yayılma olasılığı daha azdır. Tespit edilen virüs, insanlarda hastalık yapmayan bir tiptir. Bu nedenle tavuk, hindi eti ve yumurtanın gıda olarak tüketilmesinde sakınca yoktur. Eğer yumurtada böyle bir hastalık olduğu tespit edilir ve hastalık diğer bölgelerde yaygınlaşırsa tüm yumurtaları imha ederiz. Tüketici olmadan üreteci de olmayacağının bilincindeyiz" dedi. Gürbüz, Vali Kayhan'ın kendilerine "Gerekli önlemleri alacağız" dediğini söyledi.

Göçmen kuşların, uçuş güzergahı üzerinde bulunan Göller Bölgesi'nde de kaygılı bekleyiş başladı. Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, "Tavuk vebası'nın tavuklarda solunum sisteminde lezyonlara yol açarak ölüme neden olan kanatlılar için tehlikeli bir hastalık olduğunu anlatırken, şöyle dedi: "Bu hastalığın etkeni olan virüs farklı formlara da dönüşebilmektedir.

Bunlardan birisi de insanlara sirayet ettiği düşünülen ve "kuş gribi' olarak adlandırılan formdur. Ancak, tavuk vebasının insanlara bulaşıp- bulaşmadığı kesinlik kazanmamamıştır.

Önceden beri bilinen bir hastalık olan bu hastalığa karşı bölgemizdeki bütün üreticiler aşıları zamanında yaptırılmakta ve yapılmaktadır. Akşehir'de tavuk vebası olduğuna dair belirti ya da şikayete raslanmamıştır. Tavuk kümeslerinde yapılan kontrollerde bu yönde şikayet söz konusu değildir. Akşehir Gölü'ne flamingo kuşu ağırlıklı geliyor. Bunun dışında başka tür kuşlar kuraklık nedeniyle, gölün kuruması nedeniyle gelmiyor. Gölde başka bir kuş familyası yok."

Akşehir'de tavuk çiftliği sahibi ve tavuk üreticisi Mevlüt Uz iflas etmekten korktuklarını söyledi. Uz, tavukların gelmeden önce besihanede gerekli dezenfekte işlemlerinin yapıldığını anlatırken, 7, 14 ve 21'inci günlerde aşılarını yapıyoruz. Burda kuş gribine rastlanamaz.

Kümeslerdeki hayvanların imha edilmesine karşıyım. Gerekli analizler yapılmadan kümesleri hayvanların imha edilmesi yanlıştır" dedi.
Akşehir Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Ömer Çakır, Manyas'taki hindilere kuşlardan hastalık geçtiğini duyunca avcıları toplayarak bilgilendirdiklerini söyledi. Çakır, "Bize Akşehir ve Eber gölleri yakın olduğu için buralarda balık ve kuş türü avlanmamasını istedik. Kuşlardan insanlara geçtiği belirtilen hastalığın yaygınlaşmasını istemiyoruz. Gölde kuş vurulmaması ve göle gidilmemesini telkin ettik. Memleketimize hastalığı sokmamak için çalışacağız" dedi.

Avcılık ve Atıcılık Fedarasyonu Konya Şube Başkanı Ali Bildik ise kuş gribine karşı üyelerini ve kaçak avlanan avcıları uyardıklarını söyledi. Göçmen kuşların Karadeniz üzerinden Gemlik ve Bandırma'ya ardından da Konya Havzası içinde bulunan Göller Bölgesi'ne uğradığını belirten Bildik, "Şu ana kadar Konya ve çevresinde kuş gribine rastlanmadı. Ancak bu rastlanmayacağı anlamına gelmez. Üyelerimizi hem de kaçak avlanan avcıları uyarıyoruz. Bu dönemde avlanma yapmasınlar. Aksi takdirde hastalığın yaygınlaşması sözkonusu olabilir" dedi.

Haberin Devamı