Gazete Vatan Logo

'Genelevler kapatılsın'

DOĞU ve Güneydoğu’da Hizbullah’a üye olmaktan yargılanan ve cezaevlerinde yatanların da aralarında bulunduğu muhafazakar İslami bir grup tarafından kurulan Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), seçimlerde belediyeleri alabilmek için çalışmalarını hızlandırdı.

BDP’nin kalesi durumundaki Diyarbakır’ın en işlek caddesinde stand kuran Hüdaparlı’lar, içinde parti proğramı, Kürt sorunun çözümü, belediyecilik, hizmet konusundaki görüşlerin yer aldığı broşürleri vatandaşlara dağıttı. Hüdapar’ın istekleri arasında genelevlerin kapatılması, faizin kaldırılması, Kürtçe’nin Türkçe yanında ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi, ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasının kaldırılması ve siyasi genel af isteği dikkat çekti.

Hüda Par, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı başta olmak üzere bir çok il ve ilçedeki adaylarını açıkladıktan sonra alanlara indi. Kürt sorununun, ancak İslam merkeze alınarak kökten çözülebileceği görüşünü savunan, Genel Başkanlığı’nı Avukat Zekeriya Yapıcıoğlu’nun yürüttüğü ve bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşen Hüdaparlı’lar, bölgede ağırlıklı olarak BDP’nin elinde bulunan Belediyelerden bazılarını alacaklarına inanıyor.

BDP’nin kalesi durumunda bulunan başta Diyarbakır olmak üzere bölgede hızla örgütlenen HÜDAPAR, yerel seçimlerde vatandaşlardan oy toplayabilmek için sokaklarda kurdukları standtlarla partinin yapısını, belediyecilikte yapılacak hizmetlerin anlatıldığı broşürleri dağıtıyor. Kentin kalbinin attığı yer olan Yenişehir semtinin Ofis Caddesi’nde parti afişlerini çevreye asan Hüdaparlı’lar, yoldan geçenlere de 8 sayfadan oluşan broşürleri dağıttı. Bazı vatandaşlar broşürleri alırken, bazıları ise Hüdapar’ın olduğunu görünce almadı ve standın bulunduğu yerden uzaklaştı.

KÜRT SORUNU İSLAMLA ÇÖZÜLÜR’

Belediyecilikte hizmet anlayışlarını "Belediyelere yetim malı gibi sahip çıkacağız. Belediyeler halkın malıdır, hizmet yeridir, partizanlık yeri değil. Düşüncesi ne olursa olsun hizmet herkesin hakkıdır. Siz en güzele layıksınız. Hizmet bir lütuf değil hakkınızdır. Rüşvet alan da veren de mel’undur" diye özetleyen Hüdapar broşüründe, Kürt sorununun çözümüyle ilgili şu açıklamalar yer alıyor:

"Bir Türk Türk kimliğiyle hangi haklara sahipse, bir Kürt de, bir Arap da aynı haklara sahip olmalıdır. Dile ve dine açılan savaş, inkar, imha ve asimiliasyon politikaları bunca yıldır Müslüman Kürt halkını dininden de, kimliğinden de vazgeçiremedi. Dil ve din birbirinin alternatifi değildir. Dinimize sahip çıkarken, dilimize sahip çıkmamayı ya da dilimize sahip çıkarken dinimizi bir kenara koymayı reddediyoruz. Kürt meselesinin kökten çözümü, ancak İslam merkezli çözümlerle mümkündür. Kürtçe, Türkçe ile beraber ikinci resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe aynı zamanda eğitim dili olmalıdır."

Siyasi düşüncelerinden dolayı cezaevlerinde bulunanlara genel af çıkarılmasının da istendiği broşürde, katı merkeziyetçi yönetime son verilerek yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve tüm yerel yöneticilerin halk tarafından seçilmesi istendi.

MEDRESE ZORUNLU EĞİTİMDEN SAYILSIN’

Hüdapar’ın parti proğramında bulunan bazı maddelerininde yer aldığı broşürde zorunlu karma eğitimden vazgeçilmesi, medrese eğitiminde geçen sürenin zorunlu eğitim süresinden sayılması ve buralardan mezun olan öğrencilere denklik diplomasının verilmesi istenerek şöyle denildi:

"400 milyonluk Avrupa Birliği yerine 1,5 milyarlık İslam alemine yönelmek ve ortak ticaret, ortak para birimi ve ortak askeri gücü de olan bir birliktelik kurmak gerekmektedir. Siyonist İsrail rejimi ile hertürlü ilişkiler kesilmeli ve devlet olarak tanınmasından vazgeçilmelidir. Faize dayalı ekonomik sistem tamamen terk edilmelidir. Genelevler kapatılmalı ve fuhuşu önleyecek tedbirler hızla alınmalıdır. Yanlızca kadınlara hizmet veren kurum ve kuruluşlarda sadece kadınlar istihdam edilmelidir. Bakıma muhtaç ve sürekli hastalığı olan tutuklu ve hükümlülerin, cezalarını evlerinde çekmeleri sağlanmalıdır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulaması kaldırılmalıdır."

Haberin Devamı