Gazete Vatan Logo

‘Genç işsizler’ için 1 senden 1 benden

‘Artı 2 istihdam’ sloganıyla başlayan 2’nci İstihdam Seferberliği’nden sonra bu kez genç işsizler için kampanya yapılacak. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, “18-25 yaş için ‘1 senden 1 benden’ teşviğini başlatıyoruz. Prim ve vergi dahil maaşı İŞKUR karşılayacak” dedi

‘Genç işsizler’ için  1 senden 1 benden

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına ‘Artı 2 istihdam sağlayın’ çağrısında bulunarak başlattığı 2’nci İstihdam Seferberliği’nden sonra bu kez genç işsizler için düğmeye basıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 18-25 yaşlarındaki gençlerin, 1 ve 3 işçi çalıştıran iş yerlerinde daha fazla yer almalarıyla ilgili proje hazırladıklarını söyledi.

Sarıeroğlu, “1 senden, 1 benden diye yeni bir teşvik uygulamasına başlıyoruz. Gençlerimizin daha güçlü şekilde buralarda yer alması için ilk defa bütün maaşını sigorta primleri ve vergileri dahil olmak üzere İŞKUR’dan karşılamaya başlayacağız” dedi.

İşsizlik oranlarının daha da düşmesi için çok güçlü istihdam alanları oluşturmaları gerektiğininin altını çizen Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

İşveren eğitecek

“18-25 yaş grubundaki gençleri Çalışma Bakanlığı olarak mercek altına aldık. Ben istişareye ve diyaloğa inanan birisiyim, gençlerle ilgili yapacağımız politikaların da bizlerin masa başında kalem, kağıtla yaparak başarıya ulaşmasının mümkün olmayacağına inanıyorum. Bu anlamda bütün genç sivil toplum örgütlerimizi topladık. Onların görüşleri doğrultusunda politikalarımızı oluşturduk.”

Haberin Devamı

Bakan Jülide Sarıeroğlu, ilk defa başlattıkları ‘Kupon’ projesine ilişkin olarak da “Bundan genç kardeşlerimizin faydalanmasını istiyorum. Artık İŞKUR olarak biz mesleki eğitim kurslarını düzenlemeyi düşünmüyoruz. İşverenlerimize kendi ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verme imkanı sağlıyoruz. Gençlerimize de diyoruz ki, hangi alanda eğitim alıp kendini geliştirmek istiyorsan, bu konuyla ilgili biz sana güveniyoruz, gel bize başvur” ifadesini kullandı.

11 destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2017’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) seslenerek “Büyüme oranımız ikiye katlandı. Biz artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek” çağrısında bulundu. 2017’de 1.5 milyon ek istihdamla rekor kırıldığını belirten Erdoğan, bu rakamı artırmak için mevcut 11 desteği sürdüreceklerinin müjdesini vermişti. Erdoğan, “İşletmelerimizin sağladıkları ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin 1 ayını kendileri,

Haberin Devamı

1 ayını devlet ödeyecek” diye konuşmuştu.

5 gençten biri işsiz
Türkiye’de genç nüfusta işsizlik uzun süredir kırmızı alarm veriyor. 18-24 yaş arasında işsizlik oranı Kasım 2016 döneminde yüzde 24’e kadar yükseldi. İstihdam seferberliği ile bu oran gerilese de hâlâ yüzde 20’lere yakın seyrediyor. Ekim ayı verilerine göre, genç nüfusta işsizlik oranı
1.9 puanlık azalış ile yüzde 19.3 oldu.
1.5 puanlık iyileşme yaşandı
İşsizlik 7 aydır yüzde 11’in altında seyrediyor. TÜİK’in verilerine göre, işsizlik oranı Ekim 2017’de 1.5 puan düşüşle yüzde 10.3’e geriledi. İşsizlik Eylül’de yüzde 10.6, geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.8 düzeyinde seyrediyordu. 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 360 bin kişi azalarak 3 milyon 287 bin kişiye indi. Tarım dışı işsizlik oranı 1.8 puanlık azalış ile yüzde 12.3 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı Ekim döneminde 1 milyon 378 bin kişi artarak 28 milyon 645 bin, istihdam oranı 1.4 puanlık artış ile yüzde 47.6 oldu. İşgücü bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 18 bin kişi artarak 31 milyon 932 bin kişi, işgücüne katılma oranı 0.7 puan artışla yüzde 53.1 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı