Gazete Vatan Logo

‘Gelin’ almaya gidiyor

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yarın Kore’ye giderek Hyundai’ye “Gelinimizi almaya geldik” diyecek

Bakan Çağlayan, Hyundai’den ‘gelin’ almaya Kore’ye gidiyor

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yarın Kore’ye giderek Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen ancak yüzde 10’luk Gümrük Vergisi’nin kaldırılmasını şart koşan Hyundai’ye “Gelinimizi almaya geldik” diyecek. Çağlayan, Hyundai Başkanı’yla Serbest Ticaret Anlaşması’nı masaya yatıracak. Kore’den gelecek yatırım müjdesi 2 bin kişiye istihdam sağlayacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore’ye yatırım avına gidiyor. “2 büyük yatırımcıyla görüşüyorum. Sadece ikisi Türkiye’ye 8 milyar dolardan fazla yatırım yapacak” sözleriyle umut veren Bakan Çağlayan, 9 Ağustos Salı günü Güney Kore’nin başkenti Seul’e çıkarma yapacak. Türkiye’de yatırımı bulunan birçok Güney Koreli şirketle görüşüp “yatırım” çağrısında bulunacak olan Bakan Çağlayan’ın ilk adresi Hyundai olacak.

Zafer Çağlayan, İzmit fabrikasına yepyeni bir model yatırımı yaparak kapasitesini 90 binden 200 bin adede çıkarmak isteyen ancak bunun için yüzde 10’luk Gümrük Vergisi muafiyeti sağlayan Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasını şart koşan Hyundai’yi ikna edecek. Çağlayan, Hyundai Motors Başkanı ve CEO’su Steve S.Yang ile şirketin yatırım planlarını konuşacak. Bakan Çağlayan, “Koreli Bakanla görüştük. Bunu bürokratlar çözemez, ikimiz başbaşa oturup bu Serbest Ticeret Anlaşması’nı yılbaşına kadar tamamlayacağız” sözleriyle yeşil ışık yaktığı anlaşmayı masaya yatıracak.

Ekonomi Bakanı’yla birlikte Güney Kore’ye gidecek olan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai’nin yeni yatırımı konusunda Serbest Ticaret Anlaşması’nın önemli bir basamak olduğunu belirtti. Kibar, Türkiye’den gidecek heyetin birçok Koreli dev şirketin üst düzey yönetiminden randevu aldığını, Hyundai CEO’suyla da bu kapsamda görüşme yapılacağını kaydetti. Kibar, “Tabii ki bir toplantıyla karar verilmiyor. Ama bu önemli bir aşama olacak. Ortaklarımızın Güney Kore’de sendikalarla olan görüşmelerinin neticelenmesiyle birlikte yatırım için karar açıklanacak” dedi.

Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan da, Hyundai’nin yatırım kararında sürenin azaldığını, bu yüzden Bakan Çağlayan’ın Kore’ye gerçekleştireceği gezinin çok önemli olduğunu söyledi.

Karaarslan, “Sayın Bakanımız Hyundai CEO’suyla biraraya gelip, yeni yatırımı görüşecek. İki taraf da bize yüzde 10 ek maliyet getiren Serbest Ticaret Anlaşması’nı masaya yatıracak. Güney Kore’yle anlaşmanın imzalanmasıyla yeni yatırım kararının önü açılacak. Zaten Sayın Çağlayan daha önce de imzaların yılsonuna kadar atılacağını söylemişti. Umutluyuz” açıklaması yaptı.

Hyundai rest çekmişti

Nisan ayı başında Güney Kore’de görüştüğümüz dünyanın 5’inci büyük otomotiv üreticisi Hyundai’nin Başkanı ve CEO’su Steve S. Yang, Türkiye’ye yatırım için 2005’te olduğu gibi yine “teşvik şartı” koşmuştu. Yang, “Vergiler olduğu sürece Çek Cumhuriyeti ve Slovakya fabrikalarımız Türkiye’ye göre avantajlı. Serbest Ticaret Anlaşması, Türkiye’nin son şansı. Yoksa İzmit fabrikası mevcut durumuyla yoluna devam eder” restiyle yüzde 10’luk Gümrük Vergisi’nin kaldırılmasını talep etmişti.

Çağlayan fırçayı bastı

Koreliler’in bu resti üzerinden 1 hafta geçmeden açıklama yapan Bakan Çağlayan, “Koreliler manipülasyon yapıyor. Kimse kendini bizden akıllı sanmasın” sözleriyle adeta Hyundai’ye fırça atmıştı. 22 Mayıs tarihinde ise yatırımla ilgili müjdeli haber yaptığımız sohbette Hyundai Assan’ın Başkanı ve CEO’su Won-Shin Chang’dan gelmişti. Chang, “Bakan Çağlayan nezdinde hükümetin Serbest Ticaret Anlaşması sorunu 2-3 ay içinde çözüleceğini açıklaması bizi motive etti. Yeni yatırım için düğmeye bastık” demişti. İşte bu gelişmeler ışığında şimdi tüm gözler Çağlayan ile Hyundai’nin yapacağı zirveye çevrildi.

Kapasite 200 bine çıkacak sedan otomobil üretilecek

Yeni yatırımla birlikte İzmit fabrikasının üretim kapasitesi ikiye katlanacak. Dev yatırımın minimum 2 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Accent Era’nın üretimi 2012 yılı sonunda bitecek ve böylece İzmit’te sadece i20 üretimi kalmış olacak. Koreli üretici, yeni yatırıma 2013’te start verip, 2015’te fabrikanın kapasitesini yıllık 200 bin adede çıkarmayı hedefliyor. Gerçekleştirilecek yatırımın bugüne kadar Hyundai’nin Türkiye’deki model yatırımlarından daha fazla olması bekleniyor. Hyundai’nin yeni yatırımının hem model hem de kapasite artışını kapsadığı için 400 milyon doları geçeceği belirtiliyor.

YATIRIM AVINA ÇIKTI

Sektörde Otomotiv Bakanı olarak anılan Bakan Zafer Çağlayan, 2009’daki Frankfurt Fuarı’nda elektrikli Renault Fluence Z.E.’yi kastederek, “Bugün Türk otomotiv sektörü için çok önemli bir gün. Yeni gelinimiz için buraya geldik” sözleriyle Renault’ya yatırım çağrısı yapmıştı.

Haberin Devamı