Gazete Vatan Logo

'Gecede bin kamyon hafriyat'

Türkiye'nin ve Avrupa’nın en büyük Adalet Sarayı Sevim Özyurt'un elinden çıktı!

“Avrupa’nın en büyük adliye sarayı” olarak gösterilen Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bin işçi gece gündüz çalışıyor. İnşaatın yüzde 85’i tamamlandı. İnşaatın Proje Müdürü ise Sevim Özyurt. Bu zorlu projeyi yıl sonunda teslime hazırlanan Özyurt, bir gecede bin kamyon hafriyat yapıldığını ve sadece şehrin ortasındaki bu hafriyatın bile
başlı başına bir mühendislik başarısı olduğunu söylüyor

Varyap tarafından inşa edilen Adalet Sarayı 237 milyon 960 bin lira keşif bedelli ihale bedeliyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu en yüksek bedelli projelerden birisi olma özelliğinde. Avrupa Yakası Adalet Sarayı inşaatı Proje Müdürü Sevim Özyurt, projenin bu yıl sonunda tamamlanacağını, betonarme işlerinin yüzde 99’unun bitirildiği ve geriye kalan yüzde 1‘lik kısmın da çalışma alanının dar olmasından dolayı ertelenen bölümler olduğunu söyledi. Özyurt, ince işlerin ise yüzde 85’lik kısmının tamamlandığını belirtti.

Gecede bin kamyon hafriyat

42 bin metrekare arazi üzerine 36 bin metrekareden fazla bir temelin oturduğu yapıda, inşaat için gereken hareket ve sirkülasyon alanının yok denecek kadar az olduğunu belirten Sevim Özyurt, projedeki zorluğun burada başlayıp, inşaatın her safhasını etkilediğini belirtti. İstanbul Adliye Sarayı’nın yaklaşık 330 bin metrekarelik bir proje olduğunu ve ilk kazma vurulmasının ardından gelişen kazı sürecinde 1 milyon 200 bin metreküp gibi çok büyük bir hafriyatın ortaya çıktığını, 1 gecede 1000 kamyon hafriyat yapıldığını ve sadece şehrin ortasındaki bu hafriyatın bile başlı başına bir mühendislik başarısı olduğunu söyleyen Sevim Özyurt, projede ayrıca 37 bin ton demir ve 260 bin metreküp betonun kullanıldığını kaydetti.

Sevim Özyurt en son olarak bir kadın inşaat mühendisi ve proje müdürü olması konusunda ise şunları kaydetti: “İnşaat mühendisliği genel olarak erkek mesleği olarak görülmektedir. Ben meslekte 30’uncu yılımı tamamladım. Bu projede 330 bin metrekarelik bir inşaatı yönetiyorum. Bir önceki proje ise 150 bin metrekareydi. Bir kadın inşaat mühendisi için nerdeyse 1 milyon metrekareye ulaşan bir deneyime sahip olduğum düşünüldüğünde, inşaat mühendisliği konusunda kız öğrenciler açısından bu iyi bir mesaj olmalı. Şantiyeye gelen öğrenciler içinde yer alan kız öğrencilerin artık kadınların da bu işte eşit şansa sahip olduğunu görüp, mesleki kariyerlerine daha umutla baktıklarına ben bizzat tanık oluyorum” dedi.

326 duruşma salonu

2010 yılının sonunda tamamlanması plananan Adalet Sarayı’na ilk olarak Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi taşınacak. Ardından Şişli, Beyoğlu adliyeleri, Levent’te bulunan İstanbul ticaret mahkemeleri, Sirkeci’deki İstanbul aile ve hukuk mahkemeleri ile Fatih Adliyesi de taşınacak. Fatih Adliyesi’nin şimdi kullandığı binaya ise özel yetkili mahkemelerin bulunduğu Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi taşınacak.

Kompleks 20 bloktan oluşuyor. Adalet Sarayı 7 kat bodrum olmak üzere toplam 16 katlı, bir blok ise 19 katlı. 20’si panoramik olmak üzere 73 adet asansör bulunmakta. 48 adet yürüyen merdiven mevcut. Kapalı otopark 3 bin 200 araç kapasitesinde. Kompleksin içinde 326 duruşma salonu, hakim ve savcı odaları, ofisler, hizmet odaları, avukat görüşme odaları, yemekhaneler, kafeteryalar, kütüphane, kreş, konferans salonu, postane, banka şubeleri, sağlık ünitesi gibi bölümler yer alacak. Adalet Sarayı Projesi’nde; 62 bin metrekare su yalıtımı, 185 bin metrekare ısı yalıtımı, Yangın güvenliği için çeşitli ebatlarda bin 450 adet yangın kapısı varr. Dış cephede 55.000 m2., iç cephelerde 110.000 m2 olmak üzere toplam 165.000 m2 doğal granit, 175.000 m2 granit seramik kullanıldı. Dış cephesi cam giydirme ve doğal granit kaplı olan yapıda, kamu binası olarak ilk kez double skin facade ikinci cam cephe, bu binada kullanılmakta.

Haberin Devamı