Gazete Vatan Logo

‘GATA’ ve ‘karşılama’ krizi de iddianamede!

İşte kritik komutanları yakan o belge

Mahkeme, ‘internet andıcı’ davasında 14 sanık hakkında yakalama kararı çıkardı. Karara dayanak olarak gösterilen belgenin ise “İnternet Andıcı” ve “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nın temeli olarak gösterilen “Bilgi Destek Planı” olduğu ortaya çıktı.

İddianamede bu belgenin, kaos yaratmayı amaçlayan illegal faaliyetlere yönelik hazırlandığı öne sürüldü ve Güner Paşa’nın Hayrünnisa Gül’ün elini sıkmaması ile Emine Erdoğan’ın GATA’ya alınmaması gibi bazı somut olaylar örnek gösterildi...

TSK içinde hazırlandığı ve hükümeti karalayarak kamuoyunu yönlendirme ve kaos yaratma amaçlı olduğu öne sürülen internet sitelerine ilişkin 92 sayfalık ‘internet andıcı’ iddianamesini hazırlayan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız, 22 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasını istemişti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi savcı Kansız’ın talebini değerlendirerek sonuca bağladı. YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan (EDOK) Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verildi.

Karar oybirliğiyle alındı

Oybirliğiyle karar alan mahkeme, 8 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarılması talebini reddetti. Mahkeme kararında, sanıklar Orhan Güçlü, Murat Uslukılıç, Meryem Kurşun, Hasan Atama Yıldırım, Cem Şimşek, Altunay Şahin, Fatih Koca ve Recai Alkan’ın üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, dosya içeriğini de dikkate alarak sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasına yer olmadığını belirtti. “İnternet Andıcı” ile “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davaları aralarında fiili ve hukuki irtibatın olması nedeniyle birleştirildi.

‘Bilgi Destek Planı’ yaktı

Yakalama kararına dayanak olarak gösterilen belgenin ise “İnternet Andıcı” ve “İrtica ile Mücadele eylem Planı” diye adlandırılan belgelerin temeli olarak gösterilen “Bilgi Destek Planı” olduğu ortaya çıktı. 22 Temmuz 2007 seçimleri ile 28 Ağustos 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Eylül 2007 tarihinde Genelkurmay Harekât Başkanlığı tarafından hazırlandığı öne sürülen “Bilgi Destek Planı”nı isimle belgenin altında, dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler’in ismi bulunuyor. “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” ile “İnternet Andıcı” isimli 2009 tarihinde hazırlanan iki belgenin ise, “Bilgi Destek Planı”na bağlı olarak oluşturuldukları öne sürülüyor.

İhbarcı subay gönderdi

İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın kamuoyuna yansımasının ardından Genelkurmay’da Albay Çiçek’in ofisinde imha işlemi yapıldığını öne süren bir ihbarcı subay, Ergenekon savcılarına mektup göndermişti. İhbarcı subay mektubunda ‘ofisteki imhadan kurtardım’ dediği ‘Bilgi Destek Planı’ isimli belgeyi de eklemişti.

22 Temmuz seçimlerinden sonra

Beş sayfalık belgede 22 Temmuz 2007 seçimleri sonrası Türkiye ’nin durumuyla ilgili tespitler ve değerlendirmeler yer alıyordu. İnternet andıcı soruşturması kapsamında inceleme altına alınan belge, savcılık tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na da soruldu. Ancak Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı İrtica ile Mücadele Eylem Planı gibi bu belgeyi de kabul etmedi. Askeri Savcılık tarafından 09 Haziran 2011 tarihinde hazırlanan cevap yazısında “Söz konusu belgeye kayıtlarda rastlanılmadığı, Askeri Savcılık tarafından düzenlenen 12 Mayıs 2010 tarihli iddianamede söz konusu belgenin tamamen sahte olarak düzenlenmiş bir belge olduğu kanaatine varıldığı” denildi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan bir başka açıklamada ise “İnternet Andıcı” olarak adlandırılan belgenin varlığı kabul edilmiş ve belgenin 2000 yılındaki koalisyon hükümetinin direktifleri doğrultusunda hazırlandığı belirtilmişti.

Kaos oluşturmayı amaçladılar

İnternet andıcı soruşturmasını eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’den devralan Özel Yetkili Savcı Cihan Kansız ise hazırladığı iddianamesinde “Bilgi Destek Planı” isimli belgeden sıklıkla bahsetti. Savcı Kansız belgeye ilişkin, “Genelkurmay Başkanlığı’na ait olmadığı anlaşılan ve örgütsel amaçlar doğrultusunda illegal faaliyetlere yönelik hazırlandığı tarafımızdan değerlendirilen belge içeriği incelendiğinde, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi ile ilgili birtakım eleştirilerin yer aldığı belgede, türban konusu ile ilgili bazı eylemsel faaliyetlerden yararlanılarak kaos oluşturulmasının amaçlandığı gözlemlenmiştir” dedi.

Orgeneral Aslan Güner First Lady’nin elini sıkmadı

SAVCI Kansız, 2007 yılında yaşanan ve kamuoyunda ses getiren birçok olayın da Bilgi Destek Planı adlı belgeyle bağlantılı olduğunu belirtti. İddianamede, “19 Eylül 2007 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün KKTC ziyareti dönüşünde, Esenboğa Havalimanı’nda yapılan karşılama töreninde dönemin Ankara Garnizon Komutanı A.G’nin protokolden ayrıldığı, Hayrünisa Gül’ün başörtülü olması sebebiyle böyledavrandığı yönünde birçok haberin yayınlandığı görülmüştür” denildi.

Emine Hanım GATA’da Nejat Uygur’u ziyaret edemedi

Bilgi Destek Planı kapsamında değerlendirilen bir başka olay ise, Başbakan’’ın eşi Emine Erdoğan’ın GATA’ya alınmaması olduğu değerlendirildi: “23 Kasım 2007’de Emine Erdoğan’ın; TSK Rehabilitasyon merkezinde tedavi gören tiyatro sanatçısı Nejat Uygur’u ziyaret etmek istediği ancak başörtülü olması sebebiyle bu ziyareti gerçekleştirmesinin engellendiği, hadisenin Nejat Uygur’un eşi Nejla Uygur tarafından da doğrulandığına dair çok sayıda açık kaynak bilgisine ulaşılmıştır.”

14 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI

- Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler

- Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin

- Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu

- Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız

- Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu

- Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim

- Korgeneral Mehmet Eröz

- Tümgeneral Mustafa Bakıcı

- Albay Ziya İlker Göktaş

- Albay Hulusi Gülbahar

- Albay Cemal Gökçeoğlu

- Albay Sedat Özüer

- Emekli Albay Fuat Selvi

- TSK’da sivil memur olan Mehmet Bülent Sarıkahya

Hasdal’daki komutan sayısı 49 olacak!

Hasdal Cezaevinde şuanda muvazzaf 41 amiral ve general bulunuyor. İnternet andıcı iddianamesi kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan 7 muvazzaf generalden Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu aynı zamanda Balyoz davasından da tutuklu bulunduğu için, yakalama kararları uygulandığında 6 muvazzaf general daha Hasdal’a girecek. Bunun ardından Hasdal’daki general ve amiral sayısı 47’ye ulaşacak. Ancak 2. Balyoz iddianamesi kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul’un görev nedeniyle yurt dışında olması ve Tümgeneral Beyazıt Karataş’ın hastanede tedavi görmesi nedeniyle yakalama kararları uygulanmamıştı. Bu yakalama kararları da uygulandığında, Hasdal’daki muvazzaf general sayısı 49 olacak.

Haberin Devamı