Gazete Vatan Logo

'Fukara sendromu'

Ozel okul çocuklarını bekleyen tehlike

Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz İngiltere’de okuyan çocukları etkiledi. Bazıları çocuklarını devlet okuluna verdi. Türkiye’de özel okullarda okuyan 400 bin öğrenci var. Biz de pedagoglara özel okul öğrencilerinin devlet okuluna geçince neler hissedebileceğini sorduk

İngiltere’de özel okullara olan ilgi işsizlik ve ekonomik kriz yüzünden büyük darbe aldı. Yıllık 13 bin sterlin (Yaklaşık 33 bin TL) olan özel okullara kayıtlı öğrenci sayısının önceki yıla oranla düşüşte olduğu belirtilirken, Daily Mail gazetesi hazırladığı dosyada 14 kolejin mali kriz ve azalan öğrenci sayısı yüzünden kapandığını açıkladı. Bazı ebeveynlerin çocuklarına daha iyi eğitim veren okullarda okutmak için büyük evlerini satıp daha küçük dairelere taşındığı ve ek işe başladıkları belirtildi. Ekonomik krizle boğuşan ailelerin en büyük maddi sorunu olarak, okul üniforması, sınıf arkadaşlarından geri kalmaması için teknolojik gereçler ve pahalı cihazlar gösterilirken İngiltere’deki Bağımsız Okullar Konseyi “Okullara borçlarını ödemeyen velilerin oranı önceki yıla göre yüzde 35 arttı. Her okulda ücretini vermeyen yaklaşık 10 öğrenci bulunuyor, bunların maliyeti 120 bin sterlin. Özel okullar tarihinin en zor dönemini yaşıyoruz’ açıklamasında bulundu. Haberde zor durumda kalan velilere akrabaları ve aile dostlarının yardım edildiği bildirilirken “Bazı aileler kimseye paraları olmadığını söyleyemiyor ve utanıyor” yorumu yapıldı.

UZMANLAR UYARIYOR; BUNALIMA GİRER

Çocuk kendini sorumlu tutabilir”


- Çocuk Psikoloğu Işın Akı: “Okulu değişen çocuğun aynı zamanda gittiği yeni okulda arkadaşları, bulunduğu sosyal gruplar ve öğretmeni de değişiyor. Ebeveynler çocuklarına hiçbir şey sormadan, onun fikrini ve isteklerini öğrenmeden okul değişikliği yapıyorlarsa ve “seni bu okuldan alıyoruz” şeklinde davranırlarsa çocuk etkilenir. Ailesinin bu tavrını bir dayatma olarak kabul eder, anne ve babasının yapmasını istediği şeyleri reddeder, tepki verir. Örneğin ders çalışmaz, yemek yemez, okula gitmek istemez. Her çocuk bunları yaşayacak diye kesin bir şey söylenemez. Bazı çocuk bu dönemi kısa, bazı çocuklar ise uzun sürede atlatır. Çocuk ailesinin ekonomik durumundaki olumsuz değişiklikleri de sorgular, kendisini de sorumlu tutabilir. Türkiye’de aileler koleji “Benim İngilizcem yok, çocuğum öğrensin, sosyal aktivitesi olsun” mantığından dolayı tercih ediyorlar ve mümkün mertebe ilkokuldan liseye kadar çocuğunu özel okulda okutmaya gayret gösteriyorlar. Ama bu tercih ekonomik standartlara göre de değişebilen bir durum.”

“Uyum problemi ortaya çıkar”

- Pedagog Sevil Gümüş: “Okul değişikliği çocuklar için ilkokulda çok zor oluyor. Çünkü bu dönemlerde çocuklar daha acımasız olup, birbirlerini dışlayabiliyorlar. Okulunu değiştiren, ya da kolejden devlet okuluna gönderilen bir çocuğun uyum problemi ortaya çıkıyor. Ders programına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine alışamama sorunu yaşayabiliyor. Ancak ilkokul çağındaki bir çocuk için en zor olanı özel okuldan devlet okuluna geçişidir. Çünkü her iki okulun sosyal ortamı, şartları farklı, çocuk sadece okul değiştirmekle kalmıyor, ailesini de bundan dolayı cezalandırıyor. Bunlar sonucunda okuldan soğuyor, ailesini suçluyor, durumu kabullenemiyor. Ailesine “fakir çocuklarla aynı okula gitmeyeceğim” mesajını verebiliyor. Yan, bir bocalama dönemi yaşıyor. Böyle bir dönemde hem aile hem de çocuk depresifleşiyor. Ebeveynler de sabırsız davranıp, çocuğa “bizim elimizde değil” sinyali verebiliyor.

Çocuk da bocalar

“Her iki tarafın da pskilojisini etkilenebilir ve kaygılar artabilir. Türkiye’de çocuğunu koleje gönderenlerin durumu biraz farklı. Bizim ülkemizde çocuğu koleje göndermek bir marka oldu. Aileler çok fazla fedakarlıklar yapıp, şartları zorlayıp, herşeyden vazgeçip böyle bir tercihe gidiyorlar. Bu çok yanlış bir tutum. Çocuk koleje gidiyor ama sosyal şartları değişiyor, her mahallenin, semtin gerçekleri farklıdır. Çocuk da ikilem yaşıyor. Ama bazı aileler de tam tersini yapıp çocuğunu devlet okuluna gönderiyor. Türkiye şartlarında devlet okulunda okuyan çocuğun kendisine olan güveni daha fazla, çünkü kendi problemlerini kendisi çözüyor. Ama bu özel okulda böyle değil. Kolejlerde ise katı bir disiplin anlayışı olmadığı için kolejden devlet okuluna giden çocuk disiplin karşısında sorun yaşıyor, yani çocuğun bir anda sınıfı ve kültürü değişiyor, doğal olarak da agresifleşiyor.”

Haberin Devamı