Gazete Vatan Logo

'Fitch yine Fitchliğini yapmış!'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinde ısınma sinyalleri olduğunu ve Türkiye’nin cari açık yüzünden AB’de oluşacak bir krizden etkilenme olasılığının diğer gelişmekte olan ülkelere göre yüksek olduğunu açıklayan Fitch’in değerlendirmelerine katılmadığını belirtirken, cari açık konusunun da bugün için bir risk taşımadığını vurguladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in analisti Ed Parker dün, Türk ekonomisinde ısınma sinyalleri görüldüğünü belirterek, Türkiye’nin cari açık sorunu yüzünden AB’deki krize, diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık olduğunu ve yüksek cari açığa bağlı belirsizlik nedeniyle not artışının da belirsiz olduğunu söyledi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile sohbet toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Çağlayan, Fitch’in açıklamaları ve IMF’nin Türkiye için 2012 büyüme rakamını yüzde 2.5’a revize etmiş olması ile ilgili görüşünün sorulması üzerine, “Fitch yine Fitch’liğini yapmış. Ben o değerlendirmelere katılmıyorum. IMF de yüzde 2.5’i neye göre almış; keşke onlara sorsanız. Bu kadar sık rakam vermek doğru olmaz, aynen kredi derecelendirme kuruluşlarında olduğu gibi itibarı sarsabilir” diye konuştu.

Çağlayan, cari açığın yılın son çeyreğinde etkisinin azalacağının görüldüğünü, bugün için Türkiye açısından bir risk oluşturmadığını söyledi ve “Kamu ve bütçe dengeleri açısından bir sıkıntı yok ve olmayacak... Cari açık ihmal edilecek kadar değil tabii, ama yüksek bir yapıda da değil. Mesele sadece Merkez Bankası ve BDDK’ya bırakılmış bir konu değil” dedi.

Zamanında tedbir alınmaması ve karar verilmemesi sebebiyle Avrupa’daki sıkıntıların belli bir noktaya geldiğini söyleyen Çağlayan, şunları söyledi: “Bu da önümüzdeki dönemde ihracatta azalma beklentisine sebep oluyor, Türkiye’yi etkiler demiyorum, etkileyebilir diyorum. Bu bir problem midir? Malum ihracatın yarısı euro, yarısı dolar... 2008’de ihracatı 132 milyar dolar civarında tuttuysak, o kriz bizim için bir ön çalışmaydı, etüttü. Hedeflerimizden asla şaşmadan çalışmalarımız aynen devam ediyor.”

Çağlayan, Avrupa ve ABD’de devam eden ekonomik sıkıntıların ve olası bir krizin negatif etkilerinin Türkiye için pozitife dönebileceğini, 2009 krizinde de bir çok yatırımcının güvenli ülkelere gittiğini hatırlattı.

Çağlayan, yıl sonuna kadar gelecek doğrudan yatırım miktarının 10 milyar dolar seviyesinde olacağını söyledi.

Çağlayan,”Doğrudan yatırımın ülkemize çekilmesi, teşviklerde yapılabilecek düzenlemelerle ithalatta en fazla cari açık veren sektörlerin izleneceği bir politika izlenecek” şeklinde konuştu.

Fitch gönül almaya çalıştı

Fitch analisti Ed Parker’ın açıklamalarının piyasalarda bomba etkisi yaratması kuruluşa geri adım attırdı. Prker’ın sabahki açıklamalarının ardından kedi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2 yıl içinde kredi notunun artırılma olasılığının, artırılmama olasılığından daha yüksek olduğunu açıkladı.

Faizi sabit tutan Merkez, ‘güvercin’ gibi konuştu

Merkez Bankası dün yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 haftalık repo) yüzde 6.25’te sabit tuttu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, işsizlik oranlarının kriz öncesi seviyelerine döndüğü belirtilerek ifade edilen açıklamada, “Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemler ve maliye politikasındaki sıkı duruş Merkez Bankası’nın uyguladığı politika bileşimini destekleyerek iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunmaktadır.

Kurul, uygulanan politikalar sayesinde iç talebin kontrol altına alındığını belirtmiş ve yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlayacağını teyit etmiştir. Bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin risk iştahını olumsuz etkilemeye devam etmesi halinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olacaktır” denildi. Bankacılar, “Merkez Bankası’nın açıklamaları güvercinvari. Piyasada ‘faiz bile indirebilirim’ algılaması oluştu” yorumunu yaptı.

Piyasalar Fitch’le gitti geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye ile ilgili açıklamaları piyasalarda sert fiyat hareketlerine neden oldu. Dolar 1.68 TL’ye çıkarken euro tarihinin en yüksek seviyesi olan 2.4050 TL’ye kadar yükseldi. İMKB’de kayıplar bir ara yüzde 3.5’e yaklaştı. Ancak daha Avrupa Birliği’nden Yunanistan’ın kurtarılmasına yönelik atılan adımların etkisiyle piyasalar bir miktar nefes aldı. İMKB, günü yüzde 1.22’lik düşüşle 60.882 puandan tamamladı. Dolar, 1.67 TL’den euro ise 2.40 TL’den kapandı.

FinansInvest Genel Müdür Yardımcısı Mert Ülker, “Bu yıl için kredi notu artırımı zaten beklenmiyordu. Ancak Euro Bölgesi ve ABD’ye ilişkin borç krizi endişelerinin bu denli gündemde olduğu bir dönemde Fitch’in sabahki açıklaması belki de bardağı taşıran damla oldu. Derinliği ve likiditesi olmayan bir piyasada küçük ve orta piyasa değerli hisselerdeki kredili pozisyonların hızla kapanmasıyla İMKB’de sabah panik satışları yaşandı. Fitch’in tekrar bir açıklama yaparak 2 yıl içinde kredi notunu artırma olasılığının artırmama olasılığından yüksek olduğunu söyleyerek toparlanmada etkili oldu” dedi.

Haberin Devamı