Gazete Vatan Logo

'Fırat Kalkanı' ekonomide sıkıntı yaratmadı

Piyasalar Cerablus’a gerçekleştirilen operasyona (Fırat Kalkanı) sınırlı tepki verdi. Küresel yatırımcılar nezdinde herhangi bir olumsuz algı oluşmazken, Türk varlıklarına ilginin önümüzdeki dönemde artması bekleniyor

'Fırat Kalkanı' ekonomide sıkıntı yaratmadı

Türkiye, 14 yıllık tek parti iktidarının gerçekleştirdiği reformların etkisiyle, dünyayı kasıp kavuran 2008 küresel krizinden en az etkilenen ülke olurken, son bir yılda PKK ve DAEŞ'in saldırıları ile FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine rağmen dimdik duran piyasalar, Cerablus'taki DAEŞ hedeflerine yönelik başlatılan operasyona da (Fırat Kalkanı) sınırlı tepki verdi. Sabah açılışta yaşanan panik hareketlerin etkisiyle 2.9630 TL'ye kadar yükselen dolar, daha sonra gelen satışlarla tekrar 2.95 TL'nin altına indi. Borsada ise açılışta yüzde 2.8'lik kayıpla 75 bin 113 puana kadar gerileyen endeks, daha sonra gelen alımlarla toparlanarak 76 bin 116 puana çıktı. Borsada günlük kayıp yüzde 1.57'de kaldı.

BIDEN OLUMLU ETKİLEDİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'nin tezlerini destekleyen açıklamaları da piyasaların toparlanmasında etkili oldu. Küresel düşük faiz ortamının devam etmesi ve Fed'in faiz artırım beklentilerinin azalması gelişmekte olan ülkelere ilgiyi artırırken, son üç yıldır kendi liginde yatırım yapılabilir notunu koruyan ender ülkelerden olan Türkiye'nin de yabancıların radarında olduğu vurgulanıyor.

OPERASYON ALGIYI DEĞİŞTİRMEZ

Haberin Devamı

Suriye'de başlatılan operasyonun Batı'nın Türkiye'nin jeopolitik konumunu bir kez daha hatırlaması bakımından çok önemli olduğunun altını çizen Azimut Portfyöy Genel Müdürü Murat Salar, tüm uluslararası toplum tarafından savunulan ilkelerle hareket edildiği için küresel yatırımcılar nezdindeki algıda herhangi bir olumsuzluk oluşmayacağını vurguladı. Operasyonun koalisyon güçleri ile birlikte yapılmasının piyasalara etkinin sınırlı kalmasını sağladığına vurgu yapan İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, Türk Lirası'nın dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine parelel bir hareket sergilediğini ifade etti. Suriye harekatına Türkiye açısından jeopolitik riskleri artıracak bir gelişme olarak bakmamak gerektiğinin altını çizen Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, "Ekonomimiz üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyoruz" dedi

Haberin Devamı

ALTIN 1.5 AYIN DİBİNE GERİLEDİ

Doların açılıştaki hızlı yükselişi ve güvenilir liman arayışlarının etkisiyle yükselişini sürdüren altının gram fiyatı gün içinde 127.63 TL ile üç haftanın zirvesine çıktı. Fakat piyasaların normale dönmesi ve dolardaki kaybın etkisiyle fiyat 125.60 TL ile 17 Temmuz'dan bu yanaki en düşük seviyeye geriledi. Çeyrek altın 208 liradan 206 liraya düştü.

TÜRK VARLIKLARINA İLGİ ARTACAK

Murat Salar / Azimut Portföy Genel Müdürü Türkiye'nin Suriye de başlatmış olduğu sınır ötesi operasyon her şeyden önce ülkemizin gücünü gösteriyor. Türkiye'ye özgü herhangi bir negatif fiyatlama yok. Son birkaç yıldır sürekli sorun olarak görülen Suriye konusu, Türkiye'nin savunduğu tezler doğrultusunda çözülebilecek ve bu durum bölgedeki siyasi riski azaltarak, Türk varlıklarına ilgiyi artırabilecek.

YATIRIM ORTAMINI ETKİLEMEZ

Enver Erkan / Kapital FX Araştırma Uzmanı: Bu operasyon koalisyon güçleriyle koordineli bir şekilde yapılıyor. Ekonomimiz veya finansal varlık fiyatlamaları üzerinde şimdilik olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Suriye operasyonlarının Türkiye'de yatırım ortamını da olumsuz etkilemesini beklemiyoruz. Fiyatların normalleşme sınırlarının dışına çıkmaması olumlu yöndeki eğilimin daha devam etmesini sağlar.

YABANCI ALIMI SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Tuncay Turşucu / İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü: Operasyonun ilk olumsuz etkisi piyasalarda fiyatlanmış gibi duruyor. Endeks 75 bin seviyesinde karşıladı. Buradaki düşüş normal. Dolar da sakinleşiyor. Operasyonun koalisyon güçleri ile ortak yapılıyor olması çok önemli bir etken oldu. Yabancılarda son iki haftadır alıcılı bir eğilim var. Operasyonun kısa sürmesi halinde alıma devam edebilirler.