Gazete Vatan Logo

'Filmden önce babamın mezarını bulun'

Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali'den tepki

Devlet, Türkiye’nin tanıtımını Sabahattin Ali’nin romanını filme çekerek yapmaya çalışıyor. Ünlü edebiyatçının kızı Filiz Ali ise “Devlet önce babamın mezarını ve ölümüne dair bütün belgeleri açıklasın” diyor

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın 1948 yılında öldürülen ünlü yazar ve şair Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna isimli romanının filme çekilmesine yönelik çalışmalara Ali’nin kızı Filiz Ali tepki gösterdi. Galatasaray Meydanı’nda 297’inci kez toplanan Cumartesi Anneleri’ne destek veren ve elinde 62 yıl önce öldürülen babası ünlü yazar ve şair Sabahattin Ali’nin fotoğrafını taşıyan Filiz Ali, babasının öldürülmesiyle ilgili bütün gerçeklerin açıklanmasını istedi.

Devletin çekmesi propaganda olur

Hükümetin, Edirne sınırında öldürülen ve nereye gömüldüğü bugüne kadar açıklanmayan Sabahattin Ali’nin ünlü eseri Kürk Mantolu Madonna isimli eserinden bir film çekmesiyle ilgili açıklama yapan Filiz Ali, “Benim haberim yoktu. Bu konuda bize gelen bir talep olmadı. Sinema filmi olmasını tabii ki isterim ama devletin çekmesi propaganda olur. Bizim tasvip ettiğimiz yönetmen ve senaristle tabii ki olur, devlet o zaman destek verebilir. Devletin sinema filmi çekmekten önce kendi görevlerini yerine getirmesi gerekiyor” dedi. PEN Yönetim Kurulu üyesi Tarık Günersel de Sabahattin Ali gibi bu toplumun dünyaya kazandırdığı önemli kişilerin meçhul görevliler tarafından nasıl katledildiğinin aradan geçen 62 yıla rağmen günışığına çıkarılmasını istediklerini söyledi.

Eylemde, 2004 yılında kaybolan İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasında, “Yazar Sabahattin Ali’nin 1 Nisan 1948’de Kırklareli’nde işkenceyle öldürüldüğünü ve kaybedildiğini söyleyen Ceylan, “62 yıldır resmi makamlardan başına ne geldiğini nereye gömüldüğünü öğremenedik. 62 yıldır gelen hiçbir iktidar bunu açıklamayarak suça iştirak ettiler. Hükümeti samimi olmaya çağırıyoruz. Önce akibetini açıklayın mezarsızlığına son verin, şahsi eşyalarını ailesine teslim edilmesini sağlayın, ailesinden özür dileyin, Sinop Cezaevi’nin adını ‘Aldırma Gönül Müzesi’ haline getirin. Geçmişle yüzleşin aksi halde insan haklarıyla ilgili ikiyüzlü tutumunuzu dünyanın her yerinde teşhir edeceğiz. Yapacağınız filmi insan hpakları konusunda ikiyüzlülüğünüze dönüştüreceğiz” denildi.

Cumartesi Anneleri ayrıca 17 yıl önce gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Hüseyin Taşkaya’nın da akıbetini sordu. Hüseyin Taşkaya’nın oğlu, 50. hükümetin tüm görelvlilerinin babasının kaybolmasından sorumlu olduğunu iddia etti.

Kürk Mantolu Madonna film olacak

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki sol hareketin simgelerinden biri olan Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna romanının filme çekileceğini açıkladı. İnsan hakları konusunda çarpıcı mesajlar vermek isteyen Başkanlık, filmin senaryosunun onaylanmasının ardından çekimlerin başlayacağını belirtirken filmin Aralık 2011’e yetişmesini hedefliyor. Kitap, Maria Puder ve Raif Efendi arasındaki tutkulu aşkı anlatıyor.

Haberin Devamı