Gazete Vatan Logo

‘Fatih’ yeni bir çağ açacak

Bakan Albayrak, Akdeniz’e uğurlanan Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisine ‘Fatih’ adının verildiğini açıkladı. Albayrak, “Fatih Sultan Mehmet bir çağı kapatıp yenisini açtıysa bu gemimiz de Türk petrol ve gaz sondajcılığında çağ açacak” dedi.

‘Fatih’ yeni  bir çağ açacak

Akdeniz’de aramalarını sürdüren Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik arama gemilerinden sonra Türkiye, ilk yerli sondaj gemisini hayata geçirdi. Sondaj gemisi, Dilovası’ndaki Beldeport Limanı’nda düzenlenen törenle Akdeniz’e uğurlanırken, sondaj gemisinin ismini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak açıkladı. Albayrak, “Sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için ‘Fatih’ ismini koyduk” dedi.

Bakan Albayrak, ‘Sondaj Gemisini Akdeniz’e Uğurlama Töreni’nde konuştu. Fatih ismini çok düşündüklerini anlatan Bakan Albayrak, “İki tane sismik arama gemimiz vardı. İsimlerini yine tarihimizden alarak, Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis yapmıştık. Artık bir üst düzeye çıkma noktasında sondaj gemimize güçlü mirasımızı yaşatması ve yeni dönemi başlatması için ‘Fatih’ ismini koyduk. Nasıl ki Fatih Sultan Mehmet Han bir çağı kapatıp yeni bir çağı açtıysa inşallah bu gemimiz de ‘Vira Bismillah’ diyerek Türk petrol ve gaz sondajcılığında yeni bir çağ açacak” dedi. Fatih’in 2 bin 600 metre derinliğinde Antalya açıklarındaki ilk sondajı bu yaz yapmak üzere uğurlandığını belirten Albayrak, “Bu yaz itibarıyla sondaj sürecini Akdeniz’de başlatıyoruz. Fatih sondaj gemimizin tüm ulusumuzu sevindirecek haberlerle dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tarihi bir gün oldu

Türkiye’nin enerji tarihinde yeni bir milada tanık olunduğunu anlatan Bakan Albayrak, “1970’lerde başlayan deniz sondajcılığı hayali yerli ekipman ve insan kaynaksızlığı nedeniyle eksik kaldı. Bugün (dün), bu alandaki yerli dönüşümün karşılığını aldığımız, tarihi bir gün olarak kayda geçiyor” dedi.

Albayrak, sondaj operasyonlarının yönetiminin de ağırlıklı olarak Türk mühendisleri tarafından yürütüleceğini söyledi. Albayrak, şöyle devam etti: “Büyük hedeflere yürürken, dünyanın tüm bu tür alanlarında en son teknolojiyi, en modern teknikleri kullanacağımızı ifade ettik, bugün kullanılan tüm ekipmanları yerli olarak imal edeceğiz. Türkiye hedefleri büyük olan bir ülke. Tarihinden aldığı bir miras var. Bizim tarihimizde hangi alanda mücadele ediyorsak, şampiyonluğa oynamışızdır.”

Haberin Devamı

Rekor Kıracağız

Bakan Albayrak, Barbaros ve Oruç Reis gemilerinin sismik manada tüm altyapıyı tamamlayacağını belirterek, “Fatih gemimizle de kuyuları teker teker açmaya başlayacağız. 12 bin metrekare derinliğe kadar sondaj yapabilme kabiliyetiyle derin deniz sondajları noktasında yeni rekorlara imza atacağız” dedi.

İkinci gemi Karadeniz’e
Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Enerjide devrim niteliğinde adımlarla yarına çok daha güvenli ilerliyoruz” derken yeni bir müjde daha açıkladı. Albayrak, Türkiye’nin bayrağını hem Akdeniz’de hem Karadeniz’de dalgalandırmak için bir sondaj gemisinin yeterli olmayacağını belirtti. Albayrak, “Şimdi, bu stratejiye bir gemi yeter mi? Karadeniz’de de Fatih’in yanına ikinci gemiyi ekleyerek petrol ve doğalgaz aramacılığında da karış karış denizlerimizi arayacağız. İkinci gemimizi de bu yıl içinde TPAO’nun portföyüne katacağız. İnşallah Akdeniz’de TPAO’nun, Türkiye’nin dönemi olacak. TPAO, Akdeniz’de kendi bayrağı, yerli ekipmanı ve mühendisleriyle dünyada ses getiren bir şirket olacak. Bu vizyon kararlılık, çok daha güçlü bir duruş ve ileri görüş istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı