Gazete Vatan Logo

‘Fason’ ülke olarak 2023 hedefleri zor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin en önemli problemi, inovasyon problemi, Ar-Ge problemi, bilgi üretme ve bu ürettiği bilgiyi üretime dönüştürme problemidir” dedi

‘Fason’ ülke olarak 2023 hedefleri zor

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) düzenlediği İnovasyon Haftası etkinliğinde, en avantajlı ülkelerin bilgiyi üreten ve üretilen bilgiyi sanayide uygulayabilen ülkeler olduğunu söyledi. Türkiye’nin ihracatta 160 milyar dolar, hizmet gelirlerinde 50 milyar dolar ve turizmde 40 milyar dolar seviyelerine ulaştığını belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

“Türkiye bütün bunları fason üretici ülke olarak yaptı. Bilgi ve üretim teknolojilerini başkalarının bulduğu, ürettiği ve karar verdiği, dünyada hammadde ve enerji kaynaklarını başkalarının kontrol ettiği, tüketim alışkanlıklarıyla tüketim ağlarını başkalarının kontrol ettiği bir dünyada Türkiye doğal kaynakları, insan kaynakları ve coğrafi konumunun, gayretinin verdiği enerji ile bu konuma geldi. Bunu başarabildi. Ama Türkiye’nin hedefleri çok büyük. Türkiye 2023 hedeflerini ortaya koydu. Dünyanın 10. büyük ekonomisi Avrupa’nın 3. büyük ekonomisi olmak gibi bir hedef koydu. Milli gelirini 2023’te 2 trilyon dolara, ihracatını 500 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef koydu. Bunu yapabilir mi Türkiye? Şu andaki bu şartlarla, fason üretici bir ülke olarak Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması son derece zor.”

Haberin Devamı