Gazete Vatan Logo

‘Farklı bir dünyaya inanıyoruz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile basın toplantısında iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandığını duyurdu, Maduro ise “Biz farklı bir dünyaya inanıyoruz. Her dil, her din yer bulacak” dedi

‘Farklı bir dünyaya inanıyoruz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Beştepe’de ikili görüşmelerinin ardından ortak açıklama yaptı.Erdoğan, “Önemli ticari anlaşmalara imza attık. THY, Venezuela halkını yalnız bırakmadı. THY uçuşlarının daha etkin hale getirilmesi için değerli dostumdan taleplerimiz oldu. Nisan ayında bir heyet Venezuela’yı ziyaret etmiş ve iş forumu yapmıştı. Karakas’ta Yunus Emre kültür merkezi kurulması ile ilgili anlaşma yaptık. Eski Dışişleri Bakanı Rodriguez, Karakas’ta bize bir camii inşa edilmesi hakkında talepte bulunmuştu. Gerekli şartlar oluştuğunda ülkemizin mimarisini sergileyeceğiz. Değerli dostum Maduro da yardım edeceğini belirtti” dedi.

‘Dış müdahaleden uzakta...’

Erdoğan, “Bu sene Venezuela’ya büyükelçi göndermemizin 60. yılı. Biz Latin dostlarımızın dış müdahalelerden uzakta bağımsız yaşamasını istiyoruz. Özellikle ticari olarak kazan kazan politikasıyla devam etmek istiyoruz. Temennimiz Venezuela’da son dönemde yaşanan sorunlar diyalogla çözülmesidir. Türkiye gereken desteği vermekte hazırdır. İnşallah önümüzdeki dönemde diplomatik personel sayımızı 15’e çıkaracağız. Ben de en kısa sürede Venezuela’yı ziyaret etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yeni bir çağ istiyoruz’

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da şunları söyledi: “Yeni bir dönem oluşturulacak. 24 Aralık’ta diplomatik ilişkilerimizin 60. yılını kutlayacağız. Son dönemde biraz geri kalmıştık. Havacılık anlaşması sonucunda gereken desteği, özellikle Karakas - İstanbul hattı için vereceğiz ve güçlendirilmesi üzerine çalışacağız. Turizm alanında da 2017-2019 yılları arasında gerçekleştirilecek program, turizm yatırımlarını kapsayacak.Türkiye’nin bu alanlarda gelişmiş olduğunu biliyoruz. Beşinci anlaşmamız olan güvenlik işbirliği anlaşması da ülkelerimizi korumak için yaptığımız bir anlaşma olacak. Biz Türkiye - Venezuela ilişkilerinde yeni bir çağ açmak istiyoruz. Biz farklı bir dünyaya inanıyoruz. Biz bu dünyanın gelişmeye başladığını görüyoruz. Biz dünyanın yeni dönemini çiziyoruz. Çok kutuplu, çok merkezli ve herkesin yer bulabileceği dünyada, her dil her din yer bulacak. Bazılarının Medeniyetler İttifakı” dedikleri şey bizim için çok önemli. Bu çok kutuplu dünyaya katkıda bulunacağız. Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Bu toplantılar tamamen başarıya imza attı.”

Haberin Devamı