Gazete Vatan Logo

‘Fakültede siyasi propaganda olmaz’

YÖK Başkanı Saraç, İnce’nin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni ziyaretinden sonra Dekan Duran’ın görevden alınmasını bu sözlerle açıkladı...

‘Fakültede siyasi propaganda olmaz’

CNN Türk’e konuşan YÖK Başkanı Yekta Saraç, geçtiğimiz günlerde CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni ziyaretinden sonra görevden alınan Fakülte Dekanı Dr. Alaattin Duran ile ilgili açıklamalarda bulundu. Saraç’ın açıklamaları özetle şöyle:

DEKANIMIZI SEVERİM: Cerrahpaşa, tıp eğitimi açısından Türkiye’de kayda değer fakültelerimizden biri. Dekanımızı da ben tanırım, severim kendisini. Ancak siyasi bir ziyaret söz konusu oldu. Tabii ki her önemli siyasi figür, bir fakülteye gelebilir, belli kurallar çerçevesinde oradan bilgi isteyebilir, misafir edilir, brifing verilir. Ama orası bir fakülte bahçesi. Fakülte bahçelerinde acaba siyasi bir propagandaya nasıl bakmalıyız? Ben eminim ki CHP’nin yöneticileri de dahil bütün partilerin fakülte bahçelerinde, üniversitelerde, siyasetin propagandasının yapılmasına, partilerin propagandasına sahne olmasına olumlu bakacağını sanmıyorum.

SEÇMEN KİTLESİ DEĞİL: Fakülte bahçesindeki hocalarımız ve öğrencilerimizin birinci vasfı hocalık ve öğrencilik. Yani seçmen kitlesi değil. Tabii ki fakülte dışında o seçmen kitlesi, parti taraftarlığı söz konusu olacak. Üniversitelerimiz farklı düşüncelere zemin teşkil edecek, burada hiçbir problem yok.

Haberin Devamı

BAŞKA PARTİYE DE İZİN VERMEDİK: Yine bu hafta Anadolu’daki bir üniversitemizde başka bir partinin üniversite kampusu içinde bir faaliyetinin olma durumu söz konusu oldu. Üniversitenin rektörü bize iletti. Biz bunun doğru olmadığını düşündüğümüzü ilettik. Onlar da partiye ilettiler. O parti de bundan geri durdu, geri çekildi. Hangi parti olduğunu söylemek istemiyorum ama muhalefet partisi değildi.

HAKKINDA İŞLEM YOK: Dekanımız istifa etti. Değerli bir bilim insanı; hakkında herhangi bir işlem yapılması söz konusu değil. Orada hayat devam ediyor. Sayın dekanımızın da asli vazifesi hocalıktır, akademisyenliktir.

ÜNİVERSİTELERİN BÖLÜNMESİ

Kısmi özerklik talep ediyoruz

İki üniversitenin işbirliği noktasında kısmi bir özerklik de verilsin istiyoruz İstanbul Üniversitesi’ne. Yönetim özerkliği verilsin istiyoruz. Bu farklı bir model, yapboz tahtası gibi kavramlarla izah edilecek bir husus değil. İki üniversiteyi akademik faaliyetlerde işbirliği noktasında özerk bir yapıya nasıl kavuşturabiliriz bunu tartışacağız hocalarımızla birlikte.

Haberin Devamı