Gazete Vatan Logo

‘Facebook Myanmar krizini körükledi’

Bağımsız uzmanların yaptığı araştırmalar, Myanmar’da sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yayılan nefret mesajlarının, yüzbinlerce Arakanlı Müslümanın göç etmesiyle sonuçlanan krizi körüklediğini gösteriyor

‘Facebook Myanmar  krizini körükledi’

Geçtiğimiz yıl Myanmar’da budist milislerin saldırıları ve Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanları hedef alan operasyonları neticesinde yaşanan insanlık dramının ‘sorumluları’ arasında, sosyal paylaşım sitesi Facebook’un da yer aldığı ortaya çıktı. ‘Savaş ve Barış için Habercilik Enstitüsü’nde görevli dijital veri analistlerinin yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl Arakanlı Müslümanları hedef alan saldırıların artmasında, Facebook’ta yayılan ‘nefret söylemlerinin’ etkisi olabilir. Uzmanlar, Haziran 2016’dan Ağustos 2017’ye kadar geçen sürede, başta milliyetçi budist örgüt ‘Ma Ba Tha’nın üyeleri olmak üzere, Müslüman karşıtı Myanmarlıların yayınladığı ırkçı paylaşımların, ordu operasyonuna giden süreci tetiklerini düşünüyor. Araştırmacı Alan Davis’in aktardığına göre, operasyon başlamadan aylar öncesinde, bahsi geçen ‘nefret mesajları’ daha sık ve düzenli olarak paylaşılmaya başlandı. Davis, “Facebook’ta camilerin Arakanlı Müslümanlar tarafından cephaneliğe dönüştürüldüğüne ve Arakanlı milislerin budist tapınaklarına bombalı saldırı hazırlığı yaptığına dair çok sayıda ‘uydurma haber’ bulduk” diye konuştu.

Haberin Devamı

Suçunu kabul etti

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, Myanmar’da Facebook üzerinden yayılan nefret söyleminin varlığını kabul ederken Facebook sözcüsü, bahsi geçen paylaşımların denetlenmesi ve yayından kaldırılması için daha fazla personel görevlendirileceğini kaydetti.

Ana haber kaynağı
Milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerinin izinsiz şekilde kullanılması skandalı nedeniyle zor günler yaşayan Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, Arakan krizinde de rolleri bulunduğu suçlamasını kabul etti.