Gazete Vatan Logo

‘F-16’lar Ürdün’e konuşlandırılsın’

ABD’nin, Irak’ın satın aldığı F-16 tipi savaş uçaklarının operasyon üssü olarak Ürdün’deki bir tesisi kullanmasını istediği öne sürüldü.

Irak ile ABD arasında yılan hikayesine dönen ‘F-16 satışıyla ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Irak Parlamentosu’ndaki Şii Bloğu’na bağlı vekillerden Abid İsavi, Washington’ın teslimatını sürekli ertelediği F-16 tipi savaş uçaklarının Irak dışındaki bir üste konuşlandırılmasını istediğini öne sürdü.

İsavi, ABD’nin teslim edeceğini açıkladığı ilk parti F-16’ların, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı yürütülen operasyonlara Ürdün topraklarındaki bir askeri üsten katılmalarını istediğini belirtti.

ABD’nin Irak Büyükelçisi Stuart Jones, Irak’ın satın aldığı 36 adet F-16’nın 3 tanesinin bu yaz sonuna kadar teslim edilmesinin planlandığını duyurmuştu. Jones, uçaklar için ABD ordusunun yeni üsler açmayacağını, bunun yerine Bağdat’ın kuzeyindeki Balad Üssü’nün kullanılmasının planlandığını kaydetmişti.

ABD’li yetkililerin, F-16’ların geçen yazdan bu yana ülkenin üçte birlik bölümünde kontrolü ele geçiren IŞİD militanlarının eline geçmesinden endişe ettikleri için uçakların teslimatını geciktirdikleri söyleniyordu. Militanlar son aylarda Irak ordusuna ait Amerikan yapımı binlerce araç ile yüklü miktarda mühimmatı ele geçirmişti.

Haberin Devamı

Bağdat’a teslim edilecek F-16’ları kullanacak Iraklı pilotlar ABD’nin Arizona eyaletinde eğitiliyordu. Pilotlardan birisi, geçen ay eğitim uçuşu sırasında uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.