Gazete Vatan Logo

'Eyvah Türkler geliyor'

'2. Roma Türk Film Festivali''ne Nuri Bilge Ceylan onur konuğu olarak katılacak

''2. Roma Türk Film Festivali'', Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Avrupa Birliği Bakanlığı desteğiyle, Roma Büyükelçiliği katkısı ve Ferzan Özpetek'in onursal başkanlığında, SRP İstanbul çatısı altında 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivalden yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen yıl Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filmi ile kapanışı yapılan Roma Türk Film Festivali, bu yıl Ceylan'ı onur konuğu olarak ağırlayacak.

Festivalin açılış töreninde, Nuri Bilge Ceylan'a, Urart tarafından tasarlanan onur ödülü sunulacak. ''Usta'ya Saygı'' bölümünde, Ceylan'ın Kasaba, Mayıs Sıkıntısı ve Uzak filmlerinin gösterimiyle bir retrospektif gerçekleştirilecek. Ceylan, festival programı çerçevesinde bir master class ile İtalyan sinemaseverlerle bir araya gelecek.

İtalyanların Osmanlı döneminden bu yana, korkulu bir ifadeyi esprili bir söylemle anlatmak için kullandıkları ''Mamma li Turchi/Eyvah Türkler Geliyor'' cümlesini ''motto'' olarak kullanan festival, ''Bu defa filmleriyle geliyorlar'' cümlesiyle yapılandırılıyor.

Roma şehir merkezinde bulunan ''Villa Borghese'' bahçelerinin içinde yer alan ''Casa del Cinema''da düzenlenecek festival, Türk sinemasının büyük prodüksiyonları ile daha küçük bütçeli yönetmen sinemasının iç içe olduğu 15 filmlik bir program sunacak. Programda, Türkiye'nin kültürel değerlerini tanıtan belgesel filmler ve genç sinemacıların ödüllü kısa filmleri de gösterilecek.

Haberin Devamı