Gazete Vatan Logo

‘Eyleme 11 kişi gittik, ikimizi okuldan attılar’

‘Eyleme 11 kişi gittik, ikimizi okuldan attılar’

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden 34 yaşındaki Figen Algül ile araştırma görevlisi Can Özbaşaran Gezi olayları sırasında KESK’in iş bırakma eylemine katıldığı gerekçesiyle okuldan atıldı. Gezi protestolarının da olduğu 4-5 Haziran 2013 tarihlerinde yurt çapında düzenlenen iş bırakma eylemine katılan Eğitim-Sen üyesi Filiz Algül, ‘Cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yönelik eylem yapmak; ideolojik, siyasi, yıkıcı, bölücü amaçlarla eylemlerde bulunmak, bu eylemleri desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak’ gibi iddialarla suçlandı.

Herkese farklı ceza


Yaşananları Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun bir yansıması olarak gördüğünü dile getiren Algül, şunları söyledi: “İş bırakma eylemine katılan 11 arkadaşımız için soruşturma başlatılmıştı. Hepimiz aynı demokratik eylem için de bulunduk. 8 arkadaşımıza siyasi olmayan boykota katılmak nedeniyle 24 ay kademe durdurma cezası, 1 arkadaşımıza maaş kesintisi cezası verilirken, Can Özbaşaran’la beni okuldan attılar. Diğer arkadaşlarımızın daha önceden aldıkları herhangi bir ceza olmadığı için istenen ceza bir alt kademeye düşürülmüş. Benim daha önceden aldığım bir uyarı cezam var. Geçen yaz üniversitede asistanlar toplantısı gerçekleştirildi. Geç kalanlar olduğu için sabah 09.00, akşam 17.00 saatlerinde işe giriş çıkış imza defteri konuldu. Ben de bu durumun hiç yakışmadığını, üniversitenin bilim yuvası olduğunu, fabrika gibi imza defteri konulamayacağını belirterek karşı çıkıp imza atmadım. Bu nedenle de uyarı cezası aldım.”

YÖK’e itiraz edeceğiz

“Hakkımızdaki cezayı öneren kişi Dekan Yusuf Devran. Rektör Prof. Dr. Zafer Gül’ün olduğu üniversite yönetim kurulu ise önerilen cezayı oy çokluğu ile kabul etti. Karara 7 gün içinde itiraz etme hakkımız bulunuyor. Adaletsiz ceza için YÖK’e itiraz edeceğiz. İtiraz süresi boyunca okuluma gitmeye devam edeceğim. YÖK’ten de hakkımızda olumsuz karar çıkması durumunda önce İdare Mahkemesi’ne, olmazsa Danıştay’a, son çare olarak da AİHM’e gideceğiz.”

Haberin Devamı