Gazete Vatan Logo

‘Evlilik’ 8 milyar $’lık pazar oldu!

Türkiye’de her yıl yaklaşık 600 bin çift evleniyor

Bir düğün için ortalama 10 bin lira harcanıyor. Turizmden beyaz eşyaya, kuyumdan mobilyaya 20’nin üzerinde sektör ‘evlilik’ten nasipleniyor. Bütün ilgili sektörler dikkate alındığında pazarın büyüklüğü 8 milyar doları buluyor. Evlilik fuarları da bu gelişimden payını alıyor. Bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Evlilik Dünyası Fuarı, yoğun ilgi nedeniyle fuar alanını 8 bin 500 metrekareden 25 bin metrekareye çıkarttı.

Son 10 yıllık verilere bakıldığında Türkiye’de her yıl yaklaşık 600 bin çift evliler kervanına katılıyor. Bir düğün için ortalama 10 bin lira harcanıyor. Mobilya, beyaz eşya derken harcanan rakam 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bu sayede evlilik başlı başına dev bir sektöre dönüştü. Turizmden beyaz eşyaya, kuyumdan mobilyaya 20’nin üzerinde sektör ‘evlilik’ten nasipleniyor. Örneğin 10 yıl önce İstanbul’da 500 civarında olan gelinlik firmalarının sayısı bugün 2 binin üzerine çıktı.

Gelinlik firmaları sadece iç pazara değil ihracata da çalışır hale geldi. Yemekten müziğe tüm detayları planlayan düğün organizasyonu yapan şirket sayısı da 1.500’ü buldu. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yılda 115 bin ile 120 bin arasında düğün yapılıyor. Sadece gelinlik için harcanan para 200 milyon doları buluyor. Bütün ilgili sektörler dikkate alındığında ise 8 milyar dolarlık dev bir büyüklük karşımıza çıkıyor.

Fuar alanları bile büyüdü

Büyüyen sektör, evlilik fuarlarına olan ilgiyi de arttırdı. Gelinlikten takıya, şekerden damatlığa hiçbir detayı atlamayan çiftler sayesinde mevcut evlilik fuarları da daha geniş alanlara yayılmak zorunda kaldı. Bu fuarlardan biri de 11-13 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan Evlilik Dünyası Fuarı... Bu yıl kapılarını 11’inci kez açmaya hazırlanan fuar, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndan İstanbul Kongre Merkezi’ne taştı. Fuar alanı 8 bin 500 metrekareden 25 bin metrekareye çıkartıldı. 300’den fazla firmanın 60 bin çiftle buluşturmayı hedefleyen fuarda sektördeki gelişmeler ve yeni trendler de ziyaretçilerle paylaşılacak.

Fuarın 1 milyar liranın üzerinde ticaret hacmi yaratması öngörülüyor. Fuarı düzenleyen Patika Fuarcılık Genel Müdürü Didem Cılga, “Bu yıl fuara ev dekorasyon ürünlerini de dahil ettik. Bu nedenle geçen yıl 1 milyar lira olan ticaret hacminin bu yıl 3 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Şehir gelinleri sergisi

Bu arada her yıl fuar öncesi gerçekleşen konsept çekimlerin konusu bu kez kentsel dönüşüm olarak belirlendi. Sanatçı Bennu Gerede’nin objektifinden “Şehir Gelinleri” temasıyla yapılan çekimler fuarda oluşturulacak sergi alanında ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Didem Cılga, “İstanbul’da kentsel dönüşüm sonrası büyük değişiklikler olacağını hayal ediyoruz. Biz Şehir Gelinleri konseptimizle İstanbul’u şimdiden bir gelin gibi süsledik, umarım hayal ettiğimiz bu görüntüler gerçek olur” dedi.

Yabancılar da düğüne geliyor

Dünyada düğün endüstrisinin büyüklüğünün 165 milyar dolar olduğu belirlitiliyor. Sadece ABD’de pazarın büyüklüğü 90 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Türkiye’de yan sektörlerle bütün evlilik pazarı 8 milyar dolarlık bir pazar... Türkiye’de 450 milyon dolar olan etkinlik cirosunun sadece 200 milyon doları düğünlere ait. Türkiye uluslararası düğünlere de ev sahipliği yapmaya başladı. Türkiye’de her yıl 500’e yakın uluslararası düğün gerçekleştiriliyor.

‘Dünya markaları Capacity için sırada’

Bakırköy’de 5 yıldır hizmet veren Capacity’nin Genel Müdürü Özcan Ekşib, merkezde mağaza açmak için dünyaca ünlü markaların sıra beklediğini söyledi. Ekşib, “Bugün Capacity’de yer almak isteyen ve başvuruda bulunan çok sayıda dünya markası var. Victoria Secret, Burberry, H&M, Cartier, Nautica, New Balance, Divarese, LTB, Lee Cooper bunlardan sadece birkaçı. Son dönemde Yargıcı, Gant, Forever New, Gratis, Yves Rocher, Puma, Swarovski, Campanola gibi değerli markaları bünyemize kattık. Ziyaretçilerimizi kalite ve güvenli bir alışveriş ortamında sevdikleri markalarla en kısa zamanda buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Capacity’de 204 mağazaları olduğunu kaydeden Ekşib, Capacity’nin 5 yılda yaklaşık 100 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini de belirterek, “Türkiye nüfusunun 1.5 katı olan bu ziyaretçi sayısı gurur verici” dedi.

2012 yılında yaklaşık 500 bin turist ağırladıklarını, her sene bu rakamın artışı ile birlikte 2013 yılında toplam ziyaretçi sayılarını yüzde 15 oranında arttırmayı hedeflediklerini belirten Ekşib, iyi bir yönetimle AVM’ye değerli ve lokasyona uygun markaların kazandırılabileceğini, böylelikle mevcut marka gücünün de korunacağını belirtti. Marka gücünün alışverişte en belirleyici unsur olduğunu, doğru ve güçlü marka seçeneklerinin ziyaretçilerin tercihlerini etkilediğini anlatan Ekşib, AVM’ye gelen ziyaretçilerin doğru işletme becerisiyle tekrar gelmeleri sağlanarak müşteri sadakati yaratılabileceğini de sözlerine ekledi.

Sıcak ayaklar için

SOĞUK kış günlerinde Reebok Puffy botlar ile ayaklarınız sıcak ve kuru kalıyor. Karlı ve yağmurlu havalarda kullanabileceğiniz Reebok Puffy botlar, dayanıklı yapısı ve rahatlığı ile öne çıkıyor. Reebok Puffy botları farklı renk seçenekleri ile Reebok satış noktalarında bulabilirsiniz.

Porsiyonluk kruvasan

KRUVASAN, Türkiye’de ilk kez Şimşek tarafından Bien markasıyla porsiyonluk tekli paketlerde üretildi. Vanilya kremalı, çikolatalı, sade, karamelli ve çilek marmelatlı olarak tüketicilerin beğenisine sunulan Bien Croissant’ın 5’li ve 6’lı çoklu paketleri de bulunuyor.

Enerjik ve dinamik

VERSACE, yeni V-Race GMT koleksiyonuyla lüks saat portföyünü genişletti. Paslanmaz çelik üzerine sarı altın kaplamadan çelik bezelden Versace logolu kauçuk bezele 7 farklı model seçeneği var. Fiyatı ise 3.710 TL...

Kadınlar ‘Rock star’

“GLAMOUR Star” trendini ürünlerine yansıtan Batik, Rock stilini ön plana çıkartıyor. Türkiye genelindeki 116 mağazasında moda severlerle buluşan Batik; kurukafa baskılı tişörtler, deri ceket ve elbiselerde kullanılan zımba ve metal detaylar, deri detaylı bluzlar ve eteklerle kendinizi Rock yıldızı gibi hissettirmeyi hedefliyor.

Eller ısınsın

DERİ giyim ve aksesuar modasında 40’ıncı yılını kutlayan Desa, deri eldivenlerde iddialı modellerle müşterilerinin karşısına çıkıyor. İpeksi deriden üretilen eldivenler; nubuk, kürklü ve 3 renkli uzun eldivenler olarak sunuluyor.

Ponponlanın!

PONPONLAR Deichmann’ın örgü berelerinde kadınların tarzlarına hem sportif hem de modern bir hava katıyor. Gerek şık gerekse sade kıyafet kombinlerini canlandıran bereler olive, kiremit ve ekru renkleriyle sokak stilinin başkahramanları olarak göz önüne çıkıyor.

Burnunuzu yıkayın

IMMUWASH günlük burun temizliğini sağlıyor, burnu nemlendiriyor, kayganlaştırıyor ve mukozanın pH dengesini sağlıyor. Mukozanın bağışıklık sistemini hazır tutan ürün, hastalıklara karşı doğal bir savunma kalkanı oluşturuyor. Burun spreyi bağımlılığını ortadan kaldırırken hastalıkların tedavi süresini kısaltıyor.

Saç trendinizi seçin

SCHWARZKOPF Professional, sezonun saç modellerini belirledi. “Podyumdan Salona” konsepti ile hazırlanan Essential Looks saç modası beğeni kazandı. Paris, Milano, Londra ve New York’taki moda haftalarında öne çıkan ana stiller, kuaförler için uyarlanabilir şekilde yorumlandı. Bu yılın saç trendleri Eccentric Heritage, 60’S Twist, Oriental Express ve Neo Couture olarak belirlendi.

Köfte çılgınlığı

PİZZA Hut’ın yeni çılgınlığı Köfte Mania, Pizza Hut tatlarıyla köfte lezzetini buluşturuyor. Pizza Hut’ın yeni kampanyası olan Köfte Mania, köfteli sarımsaklı ekmek, köfte patates, köfteli salata, köfteli penne arabiatta ve köfteli pizzadan oluşuyor.

Tasarım ödüllü

ÇELİK ve Çeliknaz, yeni yılın trendi Arçelik Yeni Küçük Ev Aletleri Serisi In Love ile hayatınıza kolaylık ve şıklık katıyor. Arçelik’in yeni reklam filminde, yemek yapmayı çok seven; ancak yoğunluğu nedeniyle buna pek vakit ayıramayan Tülin Şahin’e getirdikleri bu şık ve pratik yardımcılar mutfakta fark yaratıyor. Arçelik In Love Serisi Küçük Ev Aletleri özel tasarımları ile “Design Turkey 2012 Endüstriyel Tasarım Ödülleri” Yarışmasında 4 ödül aldı.

İhtişamlı üçlü!

TEKİN Seyrekoğlu, “elmas, pırlanta ve yakut”u özel tasarımında birlikte kullanıyor. 18 ayar pembe altın kolye ve küpe tasarımında yakut, pırlanta ile çevrelenip elmas ile bütünleniyor.

Yeni yıl hediyesi

GİYİM markası adL, 2 Ocak’tan itibaren yüzde 50 indirim başlattı. Siyah, gri ve kahve gibi alışılmış koyu renklerin yanında bordo, karamel, hardal, zümrüt ve petrol gibi yeni ve canlı renkler dikkat çekiyor.

Sarar’dan gözlük koleksiyonu

SARAR Giyim ile Doğan Optik, güçlerini birleştirerek Sarar gözlük koleksiyonlarını yaratma kararı aldı. Sarar ve Doğan Optik’in özenli çalışmaları sonucunda tamamlanan ve günümüz modasının çizgileriyle yaratılan 2013 Sarar Gözlük Koleksiyonu, Doğan Optik’in Türkiye genelinde sahip olduğu yaklaşık 400 satış noktasında tüketicilerle buluşacak. Doğan Optik, Sarar’ı dünyadaki gözlük sektörünün önde gelen markalarının arasına sokmayı da planlıyor.

% 50 indirim Ayhan’da

AYHAN Giyim, yeni yıla indirim kampanyasıyla girdi. Şirket; gece elbiselerinden eteklere, ceketlerden bluzlara tüm ürünlerde müşterilerine yüzde 50 indirim fırsatı sunuyor. Ayhan Giyim’in koleksiyonu tutkuyu gece elbiselerine yansıtırken, gizemli renkleri ışıtılı aksesuarlarla zenginleştirmiş...

Son günler

13 Ocak’a kadar sürecek kampanya ile Avea ve Türk Telekom müşterileri FLO mağazalarında yüzde 50’ye varan indirimle alışveriş yapabiliyor.

Haberin Devamı