Gazete Vatan Logo

‘EVET’ önemli ama motor yapısal reform

Türkiye için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, yüzde 5-6 büyüme trendine geri dönüleceğini söyledi. Şimşek, “Referandumdan ‘Evet’ çıkması belirsizliğin giderilmesine yardım edecek ancak büyümenin ana motoru yapısal reformlar” dedi.

‘EVET’ önemli ama motor yapısal reform

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Referandumdan ‘Evet’ oyunun çıkması belirsizliğin giderilmesine yardım edecek ancak nihayetinde büyümenin ana motoru yapısal reformlar olacak. Bizim için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu düşünüyorum. Yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri döneceğiz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz” dedi.

ABD’nin başkenti Washington’da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Toplantıları çerçevesinde düzenlenen “Ülkeleri Risksizleştirme: Büyüme İçin Reformlar” başlıklı panele katılan Şimşek, 16 Nisan’da yapılan halk oylaması ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kötü dönem geçti

Türkiye’nin son dönemde sık sık uluslararası medyanın manşetlerinde yer almasına karşın yaşananların bazı yayınlarda resmedilen kadar kötü olmadığını dile getiren Şimşek, “Türkiye’de işler dışarıdan bakıldığında göründüğü kadar kötü değil ancak bizim istediğimiz kadar iyi de değil. Türkiye son dönemde birçok zorlukla karşılaştı. Küresel sorunların yanı sıra ekonomiyi yavaşlatan bölgesel jeopolitik gerilimlere ve iç siyaset şoklarına maruz kaldı ancak Türkiye için en kötü dönem artık geride kaldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şimşek, ülke ekonomisinin tüm iç ve dış zorluklara karşı olağanüstü direnç gösterdiğini vurguladı. Gayrisafi yurt içi hasılanın 2010-2016 döneminde ortalama yüzde 6.7 arttığını hatırlatan Şimşek, “Türkiye ekonomisi çeşitli şoklara rağmen neredeyse yüzde 7 büyüme başarısını gösterdi. Bu çok çok güçlü bir performans” dedi.

Artık % 5-6 büyürüz

Halkın referandumda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni öngören anayasa değişikliğine ‘Evet’ dediğini hatırlatan Şimşek, bunun istikrar bakımından olumlu olduğunu ifade etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Referandumdan ‘Evet’ oyunun çıkması belirsizliğin giderilmesine yardım edecek ancak nihayetinde büyümenin ana motoru yapısal reformlar olacak. Bizim için yüzde 3 büyümenin vasat olduğunu düşünüyorum. Yüzde 5-6 civarında büyüme trendine geri döneceğiz, bunu yapabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Tüm gürültüye rağmen AB ile ilişki ilerliyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin tüm gürültüye rağmen ilerlemeye devam ettiğine değinen Başbakan Yardımcısı Şimşek, güncel Gümrük Birliği anlaşmasının ticarette yeni bir sayfa açılmasını sağlayacağını anlattı. Yeni anlaşmanın sanayi mallarının yanı sıra hizmetler, tarım ürünleri ve kamu alımlarını kapsamasının hedeflendiğine işaret eden Şimşek, buna ilişkin müzakerelerin bu yıl başlatılıp birkaç sene içinde tamamlanmasını umduklarını aktardı. Avrupa ülkelerinin tarım alanında Türkiye’ye nispeten daha verimli olmasına karşın Türk çiftçisinin rekabetten korkmadığına dikkati çeken Şimşek, tarım ürünlerinin Gümrük Birliği yelpazesine katılmasının hem Avrupa hem de Türkiye için kazançlı olacağını kaydetti.