Gazete Vatan Logo

‘Evden yüzerek çıktık yüksek yerlere kaçtık!’

Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşanan sel felaketinde kaldıkları çadırları sel sularına kapılmasıyla barınaklarını kaybeden tarım işçileri ile evleri sular altında kalan vatandaşlar, panik ve korku dolu dakikaları anlattı

‘Evden yüzerek çıktık yüksek yerlere kaçtık!’

Önceki gün son 50 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Ordu’nun Fatsa ilçesi, dün de sağanak yağışın etkisi altındaydı. Yağmura rağmen selden zarar görenlerin yaraları, sarılmaya başlandı. İlçeye bağlı Evkaf Mahallesi’nde kurulan kampta yaşayan 600’e yakın tarım işçisi de felaketten büyük oranda etkilendi. Erikçe Deresi’nin taşması sonucu çadırları sele kapılan işçiler, yaşadıkları kâbus dolu anları şu sözlerle anlattı:

Aniden su bastırdı

Sabah saatleri şiddetli yağış başladı. Fındık hasadını bırakıp kamp alanına geldik. Güvenlikçi arkadaşlar sel uyarısı yaptı. Aniden dere taştı ne olduğunu anlamadık. Taşan dere suları kamp alanında kadar ulaştı. Büyük bir panik yaşadık. Panikle herkes kaçmaya başladı. Herkes çadır kampını bırakarak çoluk çocuğunu alarak yüksek yerlere kaçtık. En yüksek tepeye çıkmaya çalıştık.

Kurtulmamız mucize

Bolaman Mahallesi Yalıköy semtindeki Cin Deresi’nin taşması sonucu da bazı ev ve iş yerlerinin zemin ile bodrum katlarını su bastı. Evini su basan İsmet Karakuş, “Bir anda sel suları geldi. Su birdenbire gelip, evin içine girdi. Su seviyesi bir anda benim boyumu aştı. Çocuklarımla birlikte yüzerek, evden çıktık. Komşularımız bizi çekerek, aldı. Çok mucizevi bir şekilde kurtulduk. Evimde hiçbir şeyim kalmadı. Tüm eşyalarım gitti. Artık evde kalma şansımız yok. Perişan olduk. Dün akşam komşuda kaldım, bu akşam nerede kalacağım belli değil” diye konuştu. (Muhammet KAÇAR-Nedim KOVAN-İnan KALYONCU)

Haberin Devamı

Metrekareye 112,7 kilo yağış düştü

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, dün saat 06.00 itibarıyla bölgede, son 24 saat içinde metrekare olarak Samsun’un Bafra ilçesindeki Kızılırmak Kuş Cenneti’ne 112,7, Ordu’nun Çaybaşı ilçesine 104,3, Samsun’un Ondokuzmayıs ilçesine 100,2, Samsun’un Ayvacık ilçesine 90,4, Sinop’un Türkeli ilçesine 77,4 kilo ve Samsun’un Çarşamba ilçesine 64,5 kilo yağış düştü.

DERE KÖPRÜ SEVİYESİNDE

Sağanak yine başladı polis anonsla uyardı

Sel felaketinin vurduğu Ordu’da, dün saat 14.30 sıralarında sağanak yeniden başladı. Aniden bastıran kuvvetli yağışla Ünye ilçesindeki Tabakhane Deresi’nde su seviyesi yükseldi. Derenin altından geçtiği köprü de bölgeye gelen polis ekipleri tarafından tedbir amaçlı ulaşıma kapatıldı. Yağışın etkili olduğu bölgede suyun, köprüdeki yol seviyesine ulaştığı görüldü.

Haberin Devamı

Ordu İkizce’de heyelan can aldı

ORDU’da yoğun yağış sonrası selin ardından 200 metrelik heyelan da meydana geldi. Heyelan ve sel suları arasında kalan bir vatandaş yaşamını yitirdi. Habertürk TV yayınına canlı bağlanan İkizce Belediye Başkanı Bahri Söğüt, 56 yaşındaki Bayram Sekmen’in yaşamını yitirdiğini ve cansız bedeine ulaşıldığını duyurdu.

O köprü yıkıldı

Ordu’nun Ünye ilçesi Cevizdere mevkisinde bulunan, Karadeniz Sahil Yolu’nda ulaşımın sağlandığı Cevizdere Köprüsü’nde aşırı yağış sonucu çökme meydana gelmesi nedeniyle ulaşıma kapanan Samsun-Ordu yolunda inceleme başlatıldı. Ekipler, onarımına başladıkları köprüdeki demir bariyerleri keserek, köprüde yıkım işlemine başladı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgedeki dere yatağında yapılacak ayağın üzerine yeni köprü inşa edilecek. Köprünün yapımı tamamlanana kadar Karadeniz Sahil Yolunda ulaşım, tek şeritten kontrollü sağlanacak.

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI TURHAN: ‘Tüm imkanlar seferber edildi’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, dün sabah saatlerinde sel felaketinin yaşandığı Ordu’ya geldi. Ordu-Giresun Havalimanı’nda Ordu Valisi Seddar Yavuz ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Bakan Turhan, incelemelerde bulunmak üzere Ünye’ye geçti, bölgedeki tahribat ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Yağışlar sonucu çökme meydana gelen Cevizdere Köprüsü’nde de incelemelerde bulunan Turhan, gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirtti. Bakan Turhan, selde zarar görev vatandaşlarla da görüşerek, sorunlarını dinledi, tüm imkânların seferber edildiğini söyledi.

BAŞKAN YARDIMCISI SEL BÖLGESİNDE: ‘66 konut, 264 iş yeri ve 60 araç zarar gördü’

Geceyi bölgede geçiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ordu Valiliği’ni ziyaret edip, kentteki son durum ve çalışmalara ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu. Oktay, devletin tüm birimlerinin iş başında olduğunu ve zarar gören köprülerle yolların hızlı bir şekilde hizmete açılıp, vatandaşların mağdur edilmeyeceğini söyledi: Hamdolsun bir can kaybımız olmadı. 66 konutumuz, 264 iş yerimiz ve 60 aracın zarar gördüğünü, ön hasarda tespit edildiğini görüyoruz. Tüm ekiplerimiz yine sahada hasar tespit çalışmasında, zamanla bunlar netlik kazanmış olacak. Hiç kimse mağdur edilmeyecektir. (Gökhan İÇKİLİ-Emre KOLTUK / DHA)

Haberin Devamı

‘Öngörülemeyince ismi afet oluyor’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kurum, Ordudaki sel felaketinde tetikleyici nedenler olup olmadığına dair iddiaların anımsatılmalı üzerine şunları söyledi: Afet deyince neticede bu doğal bir olay. Sizin öngöremediğiniz bir olay ki ismi afet oluyor. Tabii ki şehirdeki alt yapı bu afetin şehre olan etkisini değiştirebilir. Ama şehirde mevcutta zaten o manada her türlü alt yapı, proje hem bizim bakanlığımız birimlerince hem belediyelerce hem valiliklerde yapılıyor.

Çiftçinin borcu ertelenecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ordu’daki sel felaketinden etkilenen çiftçilerin düşük faizli zirai kredi borçlarının, il ve ilçe müdürlüklerine müracaatları halinde erteleneceğini açıkladı ve “Bakanlığımıza bağlı il ve ilçe müdürlüklerimizdeki görevli teknik personelimiz, bölgede ön hasar tespit çalışmalarını yürütüyor” dedi.

Elmalı çamurdan 10 günde kurtulur

Selin vurduğu bir başka şehir Antalya’ydı. Elmalı ilçesinde iki günde meydana gelen sel felaketinden 610 dekarlık tarımsal alan etkilendi. Belediye Başkanı Ümit Öztekin, “Binlerce kamyonluk çamur var. Çamur yığınının kamyonlarla kaldırılması 10 günü bulabilir” dedi.

Tonlarca fındık denize döküldü

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendislerinin yer aldığı üç ekip, Çaybaşı ilçesine bağlı 16 mahalledeki tarım arazilerinde hasar tespit çalışması yaptı. Ekipler, toplanmış ve dalda bulunan tonlarca fındığın zarar gördüğünü kayıt altına aldı.

Sel ve heyelandan 53 ev boşaltıldı

ORDU İkizce ve Çaybaşı’nda 53 ev boşaltıldı. Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, “Şiddetli yağış sele dönüşünce 24 mahallede yeni heyelanlar oldu. Yeni heyelan ve sel riskine karşı 50 evde yaşayanları tahliye ettik” dedi. İkizce’de de 3 ev boşaltıldı.