Gazete Vatan Logo

‘Etkisi yıllarca sürecek’

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İran’la Suudi Arabistan arasında yaşanacak olası bir savaş senaryosu hazırladı. Senaryoya göre taraflar arasında çatışmalar kısa sürse de savaşın küresel ekonomiye etkisi yıllar boyu sürecek

‘Etkisi yıllarca sürecek’

İngiliz yayın kuruluşu BBC, son dönemde gerilimin tırmandığı Orta Doğu’da yüz yıllardır güç mücadelesi içerisinde olan İran ve Suudi Arabistan arasında yakın gelecekte yaşanabilecek olası savaşa dair uzman görüşlerinden oluşan bir senaryo hazırladı.

BC Dünya Servisi Radyosu’nun ‘The Inquiry’ programı için görüşlerine başvurulan Washington Enstitüsü Ortadoğu uzmanı Michael Knights, ABD ordusuna ve NATO’ya Ortadoğu konusunda danışmanlık veren Anthony H. Cordesman, Johns Hopkins Üniversitesi Stratejik Çalışmalar Bölümü’nden öğretim üyesi Mara Karlin ve Uluslararası Kriz Grubu’nun İran çalışmaları direktörü Ali Vaez, İran’la Suudi Arabistan arasında savaş çıkması halinde yaşanacak olası gelişmeleri şöyle sıraladı:

1) Sıcak çatışma özellikle hava güçleri arasında yaşanacak. Riyad’ın savaş uçakları Tahran’ınkilere göre daha modern olsa da sıra füzelere geldiğinde İran durumu eşitleyecek.

2) Sıcak çatışmada ilk hedefler elektrik ve içme suyu tesisleri gibi altyapı merkezleri olacak. Daha sonra iki taraf da birbirlerinin petrol ve doğalgaz tesislerini vuracak.

Haberin Devamı

3) İran’ın, dünyanın en önemli enerji nakil yolları arasında bulunan Hürmüz Boğazı’nı mayınlarla kapaması muhtemel. Bu durumda bölgede halihazırda önemli bir askeri varlığı bulunan ABD’nin İran’a ‘kısa ve sert’ bir karşılık vermesi kaçınılmaz.

4) Savaş kısa süre de sona erse bile İran’ın bölgede desteklediği Şii milis grupları, Orta Doğu’nun birçok noktasında yeni çatışmalar başlatacak.

Halihazırda çatışıyorlar
Uzmanlar, İran ve Suudi Arabistan’ın halihazırda bölgede destekledikleri farklı milis grupları aracılığıyla çatışma halinde olduklarını vurguluyor.
Kazananı olmayacak
Uzmanlara göre olası bir İran-Suudi Arabistan savaşının dünya ekonomisine getireceği kayıplar, çatışmanın uzun vadede kazananı olmayacağını gösteriyor. Savaşın ardından bölgede başlayacak yeni çatışmaların da çok sayıda kişinin ölümüne ve milyonlarca yeni mültecinin ortaya çıkmasına neden olacak.