Gazete Vatan Logo

'Esnaf işsizlik fonu kurulmalı'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf kesiminin dükkanını kapattıktan sonraki dönemde toparlanana kadar geçimini sağlayacak bir gelire ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Sosyal devletin bir gereği olarak Esnaf İşsizlik Fonu kurulmalı." ifadesini kullandı.

'Esnaf işsizlik fonu kurulmalı'

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnafın en büyük beklentilerinden olan Esnaf İşsizlik Fonu'nun kurulmasına Gümrük ve Ticaret Bakanlığının olumlu yaklaştığını bildirdi.

Sigortalı çalışanların işsiz kaldıklarında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanarak 10 aya kadar ödenek aldıklarını hatırlatan Palandöken, buna karşın dükkanını kapatan esnafın açıkta kaldığını kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) tüm kesimleri bir şemsiye altında toplayarak bunlar arasında eşitlik sağlamak amacıyla kurulduğuna dikkati çeken Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu: "Esnafın da tıpkı işçiler gibi dükkanını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini sağlayacak bir gelire ihtiyacı var. Sosyal devletin bir gereği olarak Esnaf İşsizlik Fonu kurulmalı. Esnafın ödeyeceği yüzde 2'lik prime devlet katkısı da eklendiğinde bu fon kısa zamanda İşsizlik Sigortası Fonu gibi güçlü bir fon olacaktır. Belirli sürelerde fona ödeme yapan esnaf, dükkanını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecektir." Palandöken, söz konusu fonun yeni yasama döneminde hayata geçirilmesinin esnafa büyük yarar sağlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı