Gazete Vatan Logo

‘Eşitlik istiyoruz’

İsrail’de Dürzi Arapların öncülüğündeki 50 bini aşkın kişi, İsrail vatandaşı olan ancak Yahudi olmayanları ikinci sınıf vatandaş statüsüne düşürdüğü belirtilen tartışmalı ‘Yahudi ulus devlet’ yasasını protesto etti.

‘Eşitlik istiyoruz’

Başkent Tel Aviv’de düzenlenen gösteride İsrail bayrakları ile Dürzilere ait simgeleri taşıyan protestocular sık sık ‘Eşitlik istiyoruz’ şeklinde slogan attı. Protesto sırasında konuşma yapan Dürzi lider Muafak Tarif, ‘sınırsız’ bağlılık gösterdikleri İsrail’in kendilerini eşit hakları vermediğini söyleyerek yasayı eleştirdi. Katılımın yoğun olduğu gösteriye binlerce Yahudinin de destek verdiği görüldü.

Başbakan Benjamin Netanyahu, geçen hafta Dürzi liderlerle yasaya ilişkin fikir ayrılıklarına son vermek amacıyla çözüm önerilerini görüşmek ve tartışmak için bir araya gelmişti, ancak Dürzi liderlerin İsrail’i ırkçı ve ayrımcı bir devlet olarak nitelendirmesine kızan Netanyahu görüşmeyi yarıda bırakarak toplantıdan ayrılmıştı.

İsrail Meclisi’nde 19 Temmuz’da çok az bir oy farkıyla kabul edilen Yahudi ulus devlet yasası, iki farklı vatandaş modeli öngörüyor. Buna göre, 8 milyonu aşkın nüfuslu ülkenin yüzde 20’den fazlasını oluşturan Arapların ikinci sınıf vatandaş konumuna düşeceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Diplomatlar da karşı

İsrail Dışişleri’nde görev almış 40 eski elçi ve üst düzey diplomat, yayınladıkları yazılı açıklamayla, yeni yasanın yaratacağı bölünmüşlükten dolayı ‘utanç’ duyduklarını belirtti.