Gazete Vatan Logo

‘Eşime hakaret edilmesin diye kapıda bekledim’

Başbakan Davutoğlu, akademik hayatında yaşadıklarını anlatırken, “Ben bir profesör olarak, eşimin ihtisas sınavında hakaret edilmesin diye kapıda bekledim” dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yüksek Öğretim Akademik Arşiv Projesi tanıtım toplantısında, kendi akademik hayatında yaşadığı sorunlara da değindi.

Üniversiteler reddetmiş

Üniversitelerde ideolojilerin nesne olarak okutulabileceğini ama üniversitelerin ideolojileştirilemeyeceğinin anlatan Davutoğlu, “Ben kendim bunu yaşamış birisi olarak söylüyorum” dedi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Yurt dışında okurken, üniversitede öğretim üyeliği yaparken, beni ‘Aman başka yere gitme. Sana üniversitede ihtiyacım var diyen’ hocam, rektörüm, geldiğimde, beni kendi üniversitesine kabul ettiremedi.”

Davutoğlu, başka bir üniversite rektörünün de kendisini “Siz çok değişik alanlarda yazılar yazmışsınız, ürünler vermişsiniz, biz ihtisasa önem veriyoruz” diyerek reddettiğini anlattı. Bunun üzerine her konudaki makaleleriyle ilgili meydan okuduğunu söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Hala zihnimde kazınmış, Allah rahmet eylesin, hocamız dedi ki, ‘Ahmet Bey, uzun lafın kısası, biz burada bir ekibiz. Sizin bu ekibe uyum gösteremeyeceğinizi düşünüyoruz...”

Haberin Devamı

28 Şubat anısı

Başbakan Davutoğlu, 28 Şubat’ta en iyi öğrencilerin, kapının önünde başı örtülü diye nasıl bir psikolojik işkenceye tabi tutulduktan sonra sınava alındıklarını bildiğini de anlatarak, “Ben bir profesör olarak, eşimin ihtisas imtihanında içeride hakaret edilmesin diye kapısında bekledim. Hakaret edilirse şey olur diye” dedi.

‘Üniversitelere ihanet ederiz’
“Bizde bilgi hiyerarşisi sarsıldı. Doktoranın anlamını bilmeyen öğrenciler, tek ciddi eseri olmayan profesörler var. Üniversitede her fikir serbestçe tartışılmalı, kesinlikle bürokratikleşmemeli. İstihdam için adam yetiştiren yerler olarak bakarsak üniversitelere ihanet ederiz”