Gazete Vatan Logo

'Esad Nusra'yı değil sivilleri vuruyor'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Halep'te bugün yürürlüğe giren çatışmaların durdurulması anlaşmasının Suriye'nin genelinde uygulanabilmesi için çaba sarf ettiklerini bildirdi.

'Esad Nusra'yı değil sivilleri vuruyor'

Toner, günlük basın toplantında, Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toner, Suriye'de çatışmaları tamamen sona erdirecek anlaşmaya sistemli şekilde yaklaştıklarını belirterek, "Lazkiye ve Doğu Şam'da başladık. Şimdi de bunu Halep'de yeniden uygulamayı deneyeceğiz. Ardından ise çatışmaların durdurulması anlaşmasının bütün Suriye’de uygulandığını görmek istiyoruz." dedi.

Çatışmaların durdurulması anlaşmasının Halep çevresinde savaşı tamamen sona erdirmese dahi, şiddeti belli bir oranda düşürdüğünü vurgulayan Toner, "Bazı bölgelerde hala düzensizlik görüyoruz, şiddetin devam ettiğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Toner, Halep'de yürürlüğe giren anlaşmayla birlikte şiddetin tamamen sona ermesini umduklarını, ardından ise bunun Suriye'nin genelinde uygulanacağını belirtti.

"Farklı yol"

Gazetecilerin, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dün yaptığı, "1 Ağustos'a kadar Suriye'de geçiş sürecinin başlamasını hedeflediklerini ve bu süre içerisinde geçişin gerçeklememesi durumunda ise farklı bir yola girilebileceği" yönündeki sözleri hatırlatması üzerine Toner, geçiş sürecinin gerçeklememesi durumunda uygulanacak farklı yol hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu söyledi. Toner, "Şu anda çatışmaların durdurulmasını bazı bölgelerde sağlamaya, bazı bölgelerde ise yeniden oluşturmak için uğraşıyoruz. Bunun ardından ise bizi geçiş sürecine götürecek siyasal geçiş sürecini konuşacağız" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Toner, Bakan Kerry'nin 1 Ağustos'u son tarih olarak kaydettiğini belirterek, "Son tarihler, sürece yardımcı olacak ve harekete geçirecek bir güç olabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Esed, El Nusra Cephesi'ni değil, sivilleri vuruyor"

Toner, açıklamasında, Beşşar Esed rejiminin Halep'te El Nusra Cephesi'ni değil, sivilleri hedef aldığına dikkati çekti.

Rejimin özellikle El Nusra Cephesi'ne saldırmadığını vurgulayan Toner, "Esed güçlerinin Halep'de El Nusra Cephesi'ne değil, sivillere ve muhaliflere saldırdığını görüyoruz. Onların çatışmaların durdurulması anlaşmasının gerekliliklerini yerine getirdiğini görmek istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Toner, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, "Esed'le müttefik değiliz" şeklindeki sözleri hatırlatan gazetecilere, Rusya'nın Esed rejimi üzerinde etkisi olduğunu düşündüklerini belirterek, "Rusya ve Suriye arasındaki ilişkilerde önemli bir değişiklik olduğunu görmüyoruz. Açık olmak gerekirse, bence Rusya Esed rejimine mesaj gönderiyor ve bu bize yardım edecek bir şey" ifadesini kullandı.