Gazete Vatan Logo

'Erken seçim mi haşa...'

Başbakan, Belgrad’da kendisine eşlik eden gazetecilere iç siyasetle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erken seçime “Haşa” diyen Erdoğan “Seçimler 17 Temmuz 2011’de yapılacak” dedi.

Başbakan Erdoğan, referandum sonucu ne olursa olsun erken seçimi asla düşünmediklerini söyledi. 12 Eylül’deki referandum sandığından “evet” çıkacağını belirten Erdoğan, karşı kampanya başlatan CHP’nin “Hayırda hayır var” sloganı için, “Rahmetli Özal denedi tutmadı” dedi. MHP ve BDP için “İkisi de terörden besleniyor” diyen Erdoğan, MHP’de yönetimle ters düşen tabanın “Evet” diyeceğini söyledi.

YURTDIŞI GEZİLERİ İPTAL EDİLDİ

Belgrad’da gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, 12 Eylül’de yapılacak referandum kampanyası nedeniyle yurtdışı programlarını büyük ölçüde erteleyeceğini, belki Ağustos başında istisnai olarak Bulgaristan’a gidebileceğini anlattı. Referandum kampanyasında siyasi polemiklere girmeyi düşünmediklerini, anayasa değişikliği paketinin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgiler vermeyi planladıklarını belirten Erdoğan, paketteki düzenlemelerle ilgili bilgileri broşür ve kitapçık şeklinde bu Cuma’dan itibaren halka dağıtmayı düşündüklerini ifade etti. Erdoğan, “Kamuoyu araştırmaları şunu gösteriyor, milletimiz bu referanduma inşallah evet diyecek” dedi.

AKL-I SELİM GALİP GELDİ

Muhalefet partilerinin meclis görüşmeleri sırasında akla ziyan yöntemlerle engelleyici tavır içinde olduğunu belirten Erdoğan, CHP’nin halkın iradesine güvenmediği için paketi Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğünü hatırlattı. Erdoğan, “Burada da beklentileri farklıydı fakat akl-ı selim galip geldi. Anayasa Mahkemesi’nden onların istediği bir karar çıkmadı. Milletin istediği karar çıktı. Millet ‘bana getirin, kararı ben vereyim’ diyordu. Şimdi millete gideceğiz, ben merak ediyorum millete hangi yüzle gidecekler” diye sordu.

MHP TABANI TAVANIYLA TERS

Erdoğan, muhalefet partilerinin yönetimleri ile tabanlarının referandum sürecinde farklı davranacağını öne sürerken, örnek olarak MHP’yi gösterdi ve “Son kamuoyu yoklamalarına göre MHP tavanı ile tabanı arasında korkunç bir kopma var. Bakın daha araziye çıkmadık. Ama MHP’de ciddi bir düşüş var. Oy oranındaki düşüş onu gösteriyor. Ben inanıyorum ki MHP tabanı bu tepkisini referandumda çok açık net ortaya koyacaktır” dedi. Erdoğan, BDP’nin boykot kararının da demokratik parlamenter sistemle örtüşmediğini söyledi.

‘HAYIRDA HAYIR VARDIR’ TUTMADI

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun “hayırda hayır vardır” sloganının merhum Turgut Özal tarafından kullanıldığını ancak sonuç alamadığını hatırlattı ve siyasi rekabetin genel seçimlerde yaşanması gerektiğini savundu. Erdoğan, “Biz sloganlarla uğraşmayacağız, paketin içeriğini halka anlatacağız. Anlattıklarımızın hangisine hayır diyecekler? Onlar istediği kadar AK Parti’ye vursun. Bu referandumda neyi oyluyoruz, şurada on ay sonra genel seçim var, zaten önünüze geleceğiz. Bunları orada konuşuruz” dedi. “Bu referandum Türkiye’nin aydınlık geleceğinin çok ciddi bir kırılma noktasıdır” diyen Erdoğan, bu fırsatı halkın tepmeyeceğini, referandumda kabul oyu çıkmasıyla demokratik parlamenter sistemin sıçrama yapacağını söyledi.

SEÇİM 17 TEMMUZ’DA YAPILACAK

Erdoğan, erken seçim için ise “Erken seçim mi haşa... Gelişmiş ülkelerde nasıl gününde seçim yapılıyorsa, biz de bundan önceki seçimde istikrarı nasıl yakaladıysak, yine gününde seçim olacak” karşılığını verdi. Erdoğan, “Seçim tarihi 2011 Nisan veya Mayıs olabilir mi” sorusu karşısında ise “Şu anda planımız 17 Temmuz. Bir ay filan oynama olursa mesele olmaz” dedi.

Ahtapot Paul esprisi

Dünya Kupası finalini Belgrad Hyatt Otel’de gazetecilerle birlikte izleyen Erdoğan, kupayı İspanya kazanınca gazetecilere dönerek, “Yarın Ahtapot bildi diye yazarsınız” dedi. Erdoğan, “Referandum sonucunu öğrenmek için ahtapotu getirsek ne olur?” sorusuna ise “Onun genlerinde o yok” esprisiyle karşılık verdi. Erdoğan, Saadet Partisi kongresinde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yorum yapmadı, soruları cevapsız bıraktı, sadece “Yorum yok hayırlı olsun” demekle yetindi.

Hem MHP hem BDP terörden besleniyor

Erdoğan MHP lideri Bahçeli’nin görüşme talebini 3. kez reddettiğini belirterek “Biri tersinden beslenme derdinde, diğeri zaten direkt olarak bu işi yapıyor” dedi

Başbakan Erdoğan, muhalefet turuna ilişkin bir soru üzerine, tüm muhalefet partilerini ziyaret etmeyi düşündüğünü ancak geçmişte bahane uydurularak randevu taleplerine cevap verilmediğini anlattı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 3 kez görüşme talebini geri çevirdiğini belirten Erdoğan, son olarak Bahçeli’nin görüşme için öne sürdüğü “pişman olma” ve “özür dileme” gibi gerekçelere “kendi işine bak” karşılığını verdi. Erdoğan, BDP’nin ise görüşmek istediğini ancak terörün sorumlusu olarak hükümeti gösterdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bu iki parti terörden besleniyor, bu kadar açık söylüyorum. Birisi farklı yaklaşımla tersinden beslenmenin gayreti içinde bir diğeri de zaten direkt olarak bu işi yapıyor. Bugünlerde çok daha farklı bir yaklaşım içine girdiler. İşte görüyorsunuz bu cenazelerde filan yaptıkları şeyler. Kabul edilebilir bir yanı yok.”

GÜNDEM TERÖRLE MÜCADELE

Liderlerle yapacakları görüşmede ana konunun terör olacağını kaydeden Erdoğan, terörle mücadelede hem liderlerin önerilerini almak istediğini hem de AK Parti iktidarı döneminde yapılan terörle mücadele sonuçlarına ilişkin bilgi sunacaklarını ifade etti. Erdoğan, “bizim dönemimizde terör sıfırdı” sözlerinin yutturmaca olduğunu belirterek, bu konudaki mücadelenin siyasi istismar konusu yapılmasına karşı çıktı. Erdoğan, “Biz terörle mücadeleyi sadece güvenlik açısından görmedik. Olayın sosyolojik, ekonomik, psikolojik, diplomatik vesaire farklı boyutları var. Bütün bunların üzerinde, en geniş manada çalışmalarımızı sürdürdük” dedi.

20 KATRİLYON LİRALIK YATIRIM

Erdoğan, terörle mücadelede parlamento içi ve dışı her kesimin işbirliği yapması gerektiğine vurgu yaparken, “Bu mücadele bizim ortak mücadelemiz” dedi ve AK Parti iktidarı döneminde bölgeye yönelik ekonomik yatırımların bilançosunu çıkardı. Erdoğan, 8 yılda bölgeye aktarılan yatırım tutarının 20 trilyon lira yaklaştığını açıkladı. Terör nedeniyle yatırımcının bölgeye gitmek istemediğini hatırlatan Erdoğan, PKK’nın da konut, baraj, yol gibi tüm yatırım projelerine sabote etmeye çalıştığını anlattı.

İsrail’den üç talebimiz sürüyor

Başbakan Erdoğan Belgrad ziyaretinde Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç ile düzenlediği ortak basın toplantısında Tel Aviv’den özür beklediklerini, tüm mağdur ailelerine tazminat ödenmesini ve Gazze’deki ablukanın kaldırılmasını istediklerini söyledi. “Sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi. Belgrad’daki temaslarını tamamlayan Erdoğan, Sırbistan’da Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Yeni Pazar’da, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç ile Türk Kültür Evinin açılışını yaptı.

PKK PAKETİ GELECEK Mİ?

Erdoğan, bu soruya “Çok şeyler var. Açıklamak doğru olmaz” cevabı verdi

• Erdoğan, ‘diplomatik alanda PKK ile mücadelede nasıl bir mesafe kat edildiğinin’ sorulması üzerine, AB ve NATO üyesi tüm ülkelerin yanı sıra Irak merkezi yönetimi ve Kuzey Irak bölgesel yönetimiyle bu konuları görüştüklerini anlatarak, “Müşterek çalışmaya yönelik çok daha olumlu yaklaşımlar var. Bu yaklaşımlardan bir şeyler elde edeceğimizi umuyoruz” dedi.

Erdoğan, PKK’lı yöneticilerden Türkiye’ye teslimat olup olmayacağının sorulması karşısında, “Çok şeyler var. Konunun hassasiyeti açısından açıklamak doğru olmaz” diye konuştu. AB üyesi ülkelerden de daha ciddi destek beklediklerini anlatan Erdoğan, “Bizde PKK’lı yok” diyen ülkelere PKK’lılarla kol kola poz veren bakanların fotoğraflarını gönderdiklerini söyledi.

KARA HAREKATI İHTİMALİ

Erdoğan, “Ufukta kara harekatı var mı” sorusuna, “Tabi bununla ilgili olarak var veya yok gibi ifadeyi kullanmamız uygun olmaz. Olması gereken zamanda, bu konuda hemen bir talep olduğu zaman değerlendirmemizi yaparız bizim açımızdan manisi olmaz” cevabını verdi. Erdoğan, İran, Irak ve Suriye sınırında yeni kapılar açılması için çalışmalar başlattıklarını söyledi. (Star)

Haberin Devamı