Gazete Vatan Logo

‘Erkekler kenara çekilsin dünyayı kadınlar yönetsin’

Tibet’in sürgündeki dini lideri Dalay Lama, dünyada şiddetin bitmesiyle sorunların da çözüleceğini belirterek erkeklere önemli bir çağrıda bulundu

Cuma günü Roma’da başlayan 14. Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi, Roma Belediyesi’nde yapılan kapanış oturumuyla dün sona erdi. ’Barışı yaşamak’ sloganıyla Güney Afrika’nın efsane lideri Nelson Mandela’ya adanan zirvenin kapanışına, Dalay Lama, İranlı avukat, yazar ve insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Yemenli aktivist ve gazeteci Tevekkül Karman, Liberyalı barış eylemcisi ve kadın barış hareketi lideri Leymah Gbowee ile Kuzey İrlandalı barış eylemcisi Mairead Maguire gibi isimler katıldı. Düzenlenen basın toplantısında, şiddetin bitmesi halinde dünya sorunlarının da çözülmüş olacağını savunan Dalay Lama, “Sevgili erkekler, şimdi bir kenara çekilip dünyanın yönetimini kadınlara bırakın” çağrısında bulundu. Dalay Lama, salondaki Nobel Barış Ödüllü kadınlara yönelik olsa da kadın haklarına ilişkin bir soruyu önce kendisi yanıtlamak istedi.

Göğsünü gösterdi başını örttü

Kadınların kutsallığına ve başka canlılara süt verdiğine dikkat çeken ruhani lider, sonra yanında oturan Leymah Gbowee’nin göğsünü göstererek, “Bakın onda var bende yok” dedi. Dalay Lama’nın, sonra cübbesinin bir parçasıyla başını örterek kendisine bir kadın görüntüsü vermeye çalışması salondakileri güldürdü. Dalay Lama, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun kendisine randevu vermemesine ilişkin bir soruyu ise, “Pozitif ve neşeli birisiyim, ama bazıları için sorun kaynağı da oluyorum. Bu anlaşılabilir bir şey, benim için sorun yok” diye yanıtladı.

Haberin Devamı