Gazete Vatan Logo

'Erkek egemen sektörde klasiklerle para kazanıyor'

Tuna Arsay tam 75 parçalık klasik otomobil koleksiyonuna sahip. Erkeklerin egemen olduğu otomobil sektöründe kurduğu Klakson Rent A Classic markasıyla koleksiyonunun en gözde parçalarını, bu tutkuyu paylaşanlarla buluşturuyor. Çocuğu gibi gördüğü otomobillerini kiralama fikri başta zor gelse de şimdi bu zevki başkalarıyla paylaşmaktan mutlu.

'Erkek egemen sektörde klasiklerle para kazanıyor'

Klasik otomobillerin kraliçesi!

Hayatının yirmi yılını klasik otomobillere adayan Tuna Arsay, 75 parçalık klasik otomobil koleksiyonunun en özel parçalarını Klakson Rent A Classic markasıyla kiralıyor. Arsay, çocuğu gibi gördüğü otomobilleri kiralarken başta zorlansa da araçlarının insanların anısında yer almasından mutlu olduğunu anlattı.

20 yıldır klasik otomobil hobisiyle ilgilenen Tuna Arsay, Klasik Otomobil Kulübünün iki dönem genel sekreterliğini yapmış. Halen Antika Otomobil Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği, Klasik Otomobil Kulübü Üyeliği, İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği ve Volkswagen Kaplumbağa Derneği üyeliği devam ediyor. 2015 Yılında Klasik Otomobil sevgisi ve deneyimini “Ulaşılabilir Lüks” ilkesi ile kitlelerle paylaşmak adına, Klakson Rent A Classic şirketini kurmuş.

Klakson Rent A Classic’in kuruluş hikayesi nasıl başladı?

Klasik otomobil sadece bir otomobil değil, yaşam tarzı. Sadece hobi denemez. İşin içine girdiğinizde her anlamda donanımlı olmanız lazım. Ben de çok yıllarımı hobinin ötesinde bu işe ayırdım. Çok gezdim, gördüm, okudum araştırdım ve takip ettim. Bu hobinin sevdirilmesi, anlaşılması için çok farklı platformlarda çalışmalar yaptım. Tüm bunların sonucunda, bu yaşam tarzını daha geniş kitlelere sevdirmek yaşatmak için ne yapabilirim diye düşündüğümde aklıma müzemizdeki klasik otomobillerin kiralama fikri geldi.

Haberin Devamı

Erkek egemen bir sektörde böyle bir işe sizi cesaretlendiren şeyler nelerdi?

Bu konuda ki alt yapım ve en önemlisi profesyonel ekibim... Tüm bunlara inanamasaydım zor olabilirdi. Ama gerçek anlamda kendime özgü bir tarzı iş modeli olarak oturtmaya çalışıyorum. Benim için anılarda güzel anlar oluşturma sorumluluğu gibi anlamları olan bir iş. Bu işte kadın olmak belkide avantaj. Çünkü bizler otomobili sadece mekanik bir tanımda değil daha fazla duyguda görüyoruz. Bu müşteri ilişkilerinde, marka tanımında fark yaratmama sebep oluyor.

İşin başında zorluklar oldu mu?

Her şeyden önce bu otomobillerin hepsinde benim tarihsel bir sorumluluğum var. Orijinalliğini bozmadan korumam ve orijinalliği yaşatmam gerekiyor. Arızalandıkları zaman orijinal parçası için aylarca beklediğimiz oluyor.

Haberin Devamı

Araç sürücülerimiz ya da teknik ekip gerçekten nitelikliler. Doğru insanlarla çalışmak çok önemli. Bu iş bir yaşam tarzının yaşatılması, bir duygunun hissettirlemesi işi. Bu yüzden çok titizlenmek zorluyor beni ve ekibimi.

Araba tamirinden anlar mısınız? Yoksa birçok kadın gibi kullanmakla mı ilgilisiniz?

Klasik otomobillerin restorasyon ve bakımından ve özelliklerinden anlarım, tamir dendiğinde haddimi bilir ve muhakkak ustasına danışırım.

Ailenizden miras kalan ilgi ve birbirinden değerli otomobiller üzerine siz neler kattınız?

Mehmet Arsay Otomobil Müzesi’nin amacı olan otomobil tarihinin Türkiye’de yetişen yeni nesillere aktarılması misyonunun gereklerine sadık kaldık. Buna uygun otomobillerle koleksiyonu büyüttük.

KOLEKSİYONERLİK BİR ÇEŞİT YATIRIMCILIKTIR

Koleksiyonerlik günümüzde pahalı bir lüks... Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Koleksiyonerlik aslında bir çeşit yatırımcılıktır. Kimi insan yatırımını dövize ya da borsaya, kimisi de tabloya, otomobile yapar. Bizler şanslıyız, çünkü yaptığımız yatırımdan müthiş keyif alıyoruz. Koleksiyonerler sahip oldukları değerleri bir gün paraya çeviririm mantığıyla almazlar ama isteseler de istemeseler de arzı bitmiş bir ürün dünyada değer kazanır.

Haberin Devamı

Böyle bir koleksiyonu korumak sahip olmaktan daha mı pahalı?

Bu klasiğinizi hangi durumda aldığınızla çok bağlantılbir şeydir. Çünkü bir koleksiyoner önüne gelen her otomobili almaz. Tıpkı bir avcı gibi iz sürer, takip eder, gözlem yapar, doğru otomobili bulduğunu anladığı anda sahip olmak için harekete geçer. Şayet sahip olunan otomobil kondisyon olarak iyi durumda ise onu korumak masrafsız ve kolaydır. Ben otomobillerimi bu titizlikle aldığım için korumak o kadar pahallı olmuyor.

OTOMOBİLLER BİZİM ÇOCUKLARIMIZ GİBİ

Kullanmaya kıyamadığınız otomobiller var mı?

Bütün otomobiller kullanılmak maksadıyla üretilmiştir. Bizlerin ömrü biterken bizlerden sonra da varlıklarını devam ettireceğine emin olduğum klasiklerimden kullanmaya kıyamadığım hiçbir otomobil yok.

Haberin Devamı

Otomobillerinizi kiralama fikri zorlamadı mı sizi?

Başlarda zorladım. Çocuklarımız gibi her biri. Ama bu araçların daha çok anıda yer bulacağını düşünmek mutlu etmeye başladı. Bir düğünün içinde olmak, İstanbul gezisini bu otomobillerle yapmak çok güzel.

75 tane otomobil arasından kaç tanesi ve hangileri kiralık?

Bu otomobillerin hepsi kiralık ama 25 tanesi trafiğe çıkabilecek kategoride. Diğerleri dekor ve görsel amaçlı kullanılıyor. Ayrıca dekor amaçlı kullanılan otomobillerden özellikle trafikte kullanılmak istenen varsa o otomobil müşterimiz için özel olarak hazırlanıyor.

Gündelik hayatınızda nasıl otomobil kullanmayı tercih ediyorsunuz?

Klasik otomobil kullanıyorum. Gideceğim yerde park sorunu varsa yeni bir otomobille gidiyorum. Günlük kullanım için bir Volkswagen Beetle çok uygundur, küçük ve sorunsuz.

YENİ OTOMOBİLLER ESTETİKTEN YOKSUN

Son model teknoloji harikası araçlar hiç ilginizi çekmiyor mu?

Çekiyor. Şimdi bir retro akımı da var ama yine de klasik candır.

Sahip olmak istediğiniz başka bir klasik otomobil kaldı mı?

Bitmez ki, en çok sevdiğiniz yemeklerin olduğu bir masa düşünün tatlılar, börekler, çörekler, birini yerken hep gözünüzle öbürüne bakarsınız, ben de öyle.

Sizce klasiklere olan ilgi her zaman taze kalacak mıdır?

Kesinlikle, çünkü artık yeni nesil otomobiller estetikten yoksun. Bu yüzden klasiklere olan ilgi her zaman olacak. Bu işe gönül veren, sahne tozu yutanlar gibi oluyor.

Koleksiyondaki klasik otomobillerin en eskisi 1903 ve en yenisi 1980 model. Ayrıca 1980 ve sonrası yıllara ait youngtimer modeller de Klakson Rent A Classic sayesinde meraklılarıyla buluşuyor.