Gazete Vatan Logo

“Erhan Tuncel’i Cerrah’tan öğrendim”

Dink cinayetiyle ilgili savunma yapan eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski emniyet müdürlerini kendisine bilgi vermemekle suçladı. Altay, Erhan Tuncel’in kimliğini ise cinayetten sonra Cerrah’tan öğrendiğini söyledi.

“Erhan Tuncel’i Cerrah’tan  öğrendim”

Hrant Dink cinayetine ilişkin Ogün Samast ve Yasin Hayal’in yargılandığı ana dava dosyası ile kamu görevlilerine yönelik açılan davanın birleşmesinin ardından 37 sanıklı davada sanık savunmalarına dün başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski başkanı Sabri Uzun, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı. İlk savunmayı yapan Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, cinayetin tutuksuz sanıklarından Mehmet Kurt kod adlı ve Trabzon’da istihbarat elemanı olarak görev yapan Erhan Tuncel’i cinayete kadar tanımadığını savundu. Altay, “Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah beni arayarak Erhan Tuncel’in sorgusunda Trabzon’da yardımcı istihbarat elemanı olduğunu, cinayete yönelik Trabzon emniyet müdürlüğü’ne bilgi verdiğini söyledi. Cerrah’ın söylediği ana kadar Erhan Tuncel’in Mehmet Kurt kod adlı yardımcı istihbarat elemanı olduğunu Dink’e yönelik bilgi getirdiği hususunu bilmiyordum” şeklinde konuştu ve savunmasına şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘TUNCEL’İ SAKLADILAR’

“Ben Trabzon’da göreve başladıktan sonra istihbarat şube müdürü Engin Dinç, bir yardımcı istihbarat elemanının sürekle para talep ettiğini bu agresif yapısıyla istemediğimiz bir olaya karışabileceğini beyan etti, bu elemanın hangi konularda bilgi getirdiğini sordum. Bana Karadeniz bölgesindeki radikal dini gruplarına ilişkin haber alma faaliyetleri yürüttüğünü söyledi. Yasin Hayal grubunun Dink’e yönelik eylem tasarladıkları hakkında bilgi getirdiğine dair bilgi vermedi. Faruk Sarı’nın, İstihbarat Şube Müdürü olarak göreve başladığı dönemde de bana bilgi verilmedi. Sarı da şikayet edince onun yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarılması için İstihbarat Daire Başkanlığı’na yazı gönderdim.” Reşat Altay, ayrıca o dönemde emniyet içinde cemaatten kişilerin varlığı olduğu iddiasına katıldığını da ekledi. Duruşma 21 haziran’a ertelendi.

ADLİYE KORİDORUNDA YAN YANA

Haberin Devamı

Cinayetin işlendiği tarihte Trabzon Emniyet Müdürlüğü yapan Reşat Altay, savunmasında o dönem yardımcı istihbarat elemanı olarak çalışan ve cinayetin tutuksuz sanıklarından Erhan Tuncel’in kimliğini bilmediğini söyledi. Altay ile Tuncel, davanın ilk gününde adliye koridorunda sohbet ederken objektiflere yansıdı.

‘BANA BİLGİ VERİLMEDİ’

REŞAT Altay ayrıca Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevini, Ramazan Akyürek’ten teslim aldığını ve Akyürek’in kendisine operasyonlar hakkında bilgi vermediğini söyledi. “Aldığım tüm brifinglerde Dink’e yönelik suikast girişiminde bulunulacağına ilişkin istihbarat alındığına dair tarafıma hiçbir bilgi verilmemiştir” dedi. Altay, Cerrah ile görüşme yaptığı sırada İstihbarat daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de yanında olduğunu öğrenerek onunla görüştüğünü, bu görüşmede Akyürek’e cinayetin Yasin Hayal grubu ile ilgili olduğunu söylediğini belirterek “bu bilgilere rağmen Ramazan Akyürek bu konuda bana hiçbir bilgi vermediği gibi İstanbul Emniyet müdürüne de hiçbir bilgi vermediğini öğrendim” dedi.

Haberin Devamı

“BİLSEM SAMAST’A SİLAH VERMEZDİM”

Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanan hükümlü sanık Yasin Hayal söz alarak, “Mahkeme heyeti huzurunda Dink ailesinden özür diliyorum. Benim bu olayla tek ilgim Ogün Samast’ın kullandığı silahtır. Silahi ben temin etti. Onun böyle bir eylemi gerçekleştireceğini bilseydim silah vermezdim. Tahliyemi istiyorum” dedi. Hayal, yazar Orhan Pamuk’tan da özür dilediğini dile getirdi. Hayal’in sözlerine karşılık mahkeme heyeti başkanı Canel Rüzgar da, “Sen zaten tutuklu değil, hükümlüsün” şeklinde konuştu. Duruşmada, sanıkların ve avukatlarının taleplerine geçildi.