Gazete Vatan Logo

‘Ergenekon’un tarihe geçen son suikastı’

Savcı Dink cinayeti mütalaasını verdi: Hrant’ı Ergenekon’un Trabzon hücresi öldürdü. Tuncel ve Hayal yönetici, Ogün tetikçi...

Dink cinayetiyle ilgili davada savcı, mütaalasını tamamladı. Hayal ile Tuncel’e ikişer müebbet isteyen savcı, cinayeti Trabzon hücresinin yaptığını söyledi. Dink’in avukatları deliller tam olarak toplanamadan mütalaanın açıklanmasına sert tepki gösterdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin, 2’si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın 20’nci duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Erhan Tuncel getirilirken, akıl sağlığının yerinde olup olmadığının kontrolü için hastaneye yatırılan Yasin Hayal katılmadı.

Avukat, savcı tartışması

Mahkeme heyeti, Savcı Hikmet Usta’dan esas hakkındaki mütalaasını isteyince, Dink ailesnini avukatları “Henüz mahkemeye ulaşmamış deliller var. TİB raporu henüz gelmedi. Bunlar incelenmeden mütalaa verilmesi yanlış” diyerek tepki gösterdi. Ancak Savcı Usta, “Mahkeme delil toplama yeri değil, değerlendirme yeridir. Öte yandan savcılıkta da Dink cinayeti ile ilgili iki soruşturma daha vardır. Yargılamada 20. celse olması nedeniyle ilerlemesi amacıyla mütalaa verilmesi gerekir. Yeni deliller eklenirse esas hakkındaki mütaala da değişebilir” dedi. Avukatlar ise, “Böyle bir adalet yok dünyanın hiçbir yerinde. Biz bütün delilleri verdik mahkeme de bir şey yapsın. Adaletsizliğinizle sizi baş başa bırakıyoruz. Hrant’ın katili aynı zamanda bu adalettir” diyerek salonu terk etti. Avukatlar ve ailenin çıkmasının ardından mütalaanın okunmasına geçildi.

Trabzon hücresi

86 sayfalık mütalaada, Ergenekon Terör Örgütü vurgusu yapıldı. Bu soruşturmanın Ergenekon soruşturmasından önce başladığını belirten Savcı Usta, cinayetin işlendiği zamanda kamuoyunun henüz derin yapılara karşı mücadele örneği vermeye başlamamasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle Trabzon’da kurulup faaliyet gösteren bu hücre yapılanmasının üst yapı ile ilişkisinin tespit edilemediğini ifade etti. Savcı Usta, “2008’de başlayan Ergenekon operasyon ve soruşturmalarının kararlılığı ve etkinliği nedeniyle derin yapıların ve onlara bağlı Trabzon’da yuvalanan bu terörist grubun gerçekleştirebildiği en son suikast Dink suikastı olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Savcı, sanıkların içinde bulunduğu topluluğun bir fikir birliği altında olması ve plan dahilinde devamlılık oluşturacak şekilde gerçekleştirdikleri ve planladıkları eylemlere bakıldığında bir örgüt olduklarının ve bu eylemleri terör amaçlı yapıldığına dair hiçbir şüphe bulunmadığını belirtti. Mütalaada, “Teknik takip ve dinlemeye alınan Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Mustafa Öztürk’e ait GSM telefonlarının iletişim kayıtlarının imha edilmesi nedeniyle Trabzon hücre yapılanmasını oluşturan sanıklar ile örgütün üst yapısı arasındaki hiyerarşik bağlantı kesin olarak ortaya konamamaktadır” denildi.

Simitçi işleyemez

Savcı şöyle devam etti: “Trabzon hücre yapısının faaliyetleri ile Ergenekon’un prensipleri arasında fark yoktur. Aksi taktirde biri üniversite öğrencisi, diğeri okul önlerinde simit satan ve kendilerine örgüt yönetici sıfatını verdiğimiz iki sanığın ülkemizin en vahim siyasi cinayetlerinden birini tek başlarına gerçekleştirmelerini kabul etmek mantıken doğru değildir. Örgütü oluşturan kişilerin çoğunun genç, belirli bir işi olmayan, eğitim hayatlarını tamamlayamamış, çeşitli adi suçlara karışmış ve maddi imkanları bakımından da elverişsiz koşullarda yaşayan kişilerden oluştukları belirlenmiştir” dedi.

İkişer kez ağırlaştırılmış müebbet istendi!

Mütalaada sanıklardan Erhan Tuncel ile Yasin Hayal’in Trabzon merkezli olarak faaliyet gösteren örgüt yöneticisi konumunda oldukları ve Dink suikastını azmettirdikleri, Ogün Samast’ın ise tetikçi olduğu belirtildi. Savcı Hikmet Usta mütalaasında sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk Tuncay Uzundal’ın örgüt adına işlenen cinayet ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs ettikleri gerekçesiyle ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti. Savcı ayrıca 12 sanıktan 5’inin tutuklanmasını, aralarında Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal’in de bulunduğu 7 sanığa da beraat istedi. Yasin Hayal’le ilgili ilginç tespitlere yer veren savcı, “Her işini sokaktaki çocuklara yaptırdığını söylüyor. Kimsenin ismini vermemek için çocuklar lafını uyduruyor” dedi.

“Hem azmettiriyorsun hem de izliyorsun”

SAVCININ mütalaanın okunmasının ardından söz alan Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu, iddianamenin delil bakımından çöktüğünü belirterek mütalaa ile iddianamenin güçlendirilmeye çalışıldığını ifade etti. Tuncel’in gruba görev gereği sızdığını belirten Soruklu, “Eğer ajan olarak sızmışsanız, onlar gibi konuşursunuz. Burada önemli olan onlardan aldığınız bilgileri üstlerine iletip iletmediğidir. Zaten bir polisin Erhan Tuncel’den tüm bilgileri aldığını gösteren doneler elimizde mevcut” dedi. Bu sırada Ergenekon sanığı avukat Fuat Turgut’un duruşmayı izlediğini ve not aldığını gören Tuncel “Hem azmettiriyorsunuz hem buraya gelip not alıyorsunuz” diye bağırdı. Salondan çıkarılan Tuncel “Bana bu komployu kuranların hepsini ortaya çıkaracağım” diye bağırdı. Mahkeme Başkanı Rüstem Eryılmaz, Fuat Turgut’un da salondan çıkarılmasını istedi. Erhan Tuncel’in salondan çıkarılmasının ardından söz alan avukat Eda Salman, Tuncel’in salondan çıkarılmadan önce kendisini bakışları ve el hareketleriyle tehdit ettiğini, jandarmalar tarafından çıkarılırken de yine tehdidine devam ettiğini söyledi.

Süreci hızlandırın

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Tuncel ve Hayal’in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, Adli Tıp Kurumu’ndan diğer duruşmaya kadar Hayal hakkındaki raporun gönderilmesini istedi. Ayrıca TİB’e de yazı yazan mahkeme heyeti istenen sinyal bilgileri ile ilgili cevabi yazının hızlandırılmasını istedi.

Haberin Devamı