Gazete Vatan Logo

‘Erdoğan’a karşı kampanya yapmayacağız’

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine röportaj veren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, referandum stratejilerini açıkladı: Biz Erdoğan’a karşı kampanya yapmayacağız. Erdoğan’ın geldiği noktayı bugün herkes görüyor. Sorun ondan daha büyük

‘Erdoğan’a karşı kampanya yapmayacağız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine referandum süreci ve Merkel’in Türkiye ziyareti ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kılıçdaroğlu, referandumda evet çıkmasının Türkiye’de demokrasinin sonu olacağını, Merkel’in perşembe günü yapacağı Türkiye ziyaretinin, geçmişte olduğu gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kendi politikalarına destek verdiği şeklinde algılanacağını da dile getirdi. CHP lideri gazetenin “Halkın yüzde 60 desteğini arkasına almış bir kişiye karşı nasıl kampanya yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Biz Erdoğan’a karşı kampanya yapmayacağız. Erdoğan’ın geldiği noktayı bugün herkes görüyor. AKP ülkeyi yönettiğinden beri, neredeyse her alanda gerileme yaşadık. Batı dünyasından uzaklaştık ve içe kapandık. Erdoğan bu ülkeye daha ne yapabilir? Sorun Erdoğan’dan daha büyük. Anayasa Erdoğan’dan sonra da yürürlükte kalacak ve bu durumu yeniden düzeltmek zor olacak. Düzenleme geçecek olursa, bu Türkiye’de demokrasinin sonu olacaktır.”

Haberin Devamı

‘Evet’ çıkmayacak

“AKP devletine karşı kampanya yapmak zorundayız. Valiler, polis, jandarma hepsi AKP’ye çalışacaktır. AKP devletin imkanlarını kullanıyor. Erdoğan medyanın yüzde 90’ını kontrol ediyor. Günün her saati Erdoğan propagandası yapılıyor. Yargıyı kendi kontrolü altına aldı. Eleştiri yapan, hapse girme korkusu yaşıyor. Biz şu anda korku ikliminde yaşıyoruz” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, “Referandum, bir sistem değişikliğini meşru hale getirmeyecektir. Hep tartışma olacaktır. Yürürlükte olan anayasamız 1980 askeri darbe sonrasında aynı şartlarda ortaya çıktı. Bugün hâlâ tartışılıyor” vurgusu yaptı. Gazetenin “Peki referandumun bir değeri olmayacak mı?” sorusuna “Sonuçta hayır çıkacak bir referandum demokrasiyi güçlendirecektir ve Erdoğan’a sınırlarını gösterecektir. 21.yüzyılda diktatörlere yer yok” cevabını veren CHP lideri “Peki ya evet çıkarsa?” sorusuna ise “Buna inanmıyorum”, “Ya gerçekleşirse?” sorusuna ise “Biz bunu düşünmek istemiyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Darbeciler burada yargılanmalı’

Yunanistan’ın iade kararıyla ilgili “Biz, darbeye karışmış olanların adil bir yarılama ile cezalandırılmalarını istiyoruz. Bunun Türkiye’de gerçekleşmesi gerek. Bunu bizim ülkemiz sağlamalı” ifadelerini kullanan CHP lideri, “Şu anda Türkiye’de adil bir yargılamanın mümkün olacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna ise “Ben Türkiye’de adalet olduğunu söylemedim. Türkiye, olağanüstü hal nedeniyle kendi imzaladığı uluslararası hukuk standartlarına sınırlama getirdi. Hükümet kendisi bu yolla adil bir yargılama olmayacağını söylüyor” yanıtını verdi.

‘MERKEL’İN ZİYARETİ ERDOĞAN’A DESTEK’

“Başbakan Merkel’in ziyareti tam da kampanyanın ortasında. Bu Erdoğan’ın işine yarar mı?” sorusuna “Onun (Erdoğan’ın) mesajı, Merkel’in ziyaretinin kendi politikalarına destek anlamına geldiği yönünde olacaktır. Merkel’in böyle bir maksadı olmasa da, o bunu kendi taraftarlarına böyle sunacaktır” yanıtını veren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: Ziyareti o anlama gelmiyor mu? Bizim için sonuçta Erdoğan’ın desteği nereden aldığının bir anlamı yok. Bu ister Merkel ister Putin ya da Trump olsun. Erdoğan yine bir nokta gelecek; Bütün dünya bana karşı diyecek.

Haberin Devamı