Gazete Vatan Logo

‘En samimi seyircimiz Türkler’

Dünyaca ünlü Kızılordu Korosu, özel bir gösteriyle Türkiye’ye geliyor. 9-10-11 Mart’ta İstanbul’da, 12-13 Mart’ta Ankara’da konser vermeye hazırlanan koronun sanat yönetmeni Gennadiy Saçenyuk, Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu'na yaptığı açıklamada “Türk seyircisiyle buluşmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

‘En samimi seyircimiz Türkler’

Dünyanın en büyük ordu korosu unvanını elinde bulunduran Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve dans topluluğu, 1928’de 20 kişiyle kuruldu. Koro, önceleri Sovyet devriminin sembolü olarak tanınsa da değişen zaman ve koşullarla birlikte siyasi yapısından çok folklorik bir yapıya dönüştü. Topluluk, 2016’da 64 üyesini kaybettiği uçak kazası sonrası ilk yurt dışı turunu Türkiye’ye yapmıştı. Koro kez özel bir gösterim için Türkiye’ye geliyor. 9-10-11 Mart 2019 tarihlerinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbullulara müzik ziyafeti verecek olan topluluk, 12-13 Mart’ta da Ankara’ya geliyor. Konserin Ankara’daki ilk ayağına Cumhurbaşkanlığı’ndan isimlerin de katılacağı ifade edildi.

Kızılordu Korosu sanat yönetmeni ve genel müdürü Gennadiy Saçenyuk konserlerle ilgili Milliyet’e konuştu.

Kızılordu’nun, Türkiye’deki ilk konserini 1989’da verdiğini anlatan Saçenyuk, topluluğun 30 yıldır verdiği konserlerle Türk halkı ile çok sıcak bir iletişim kurduğunu kaydetti. Saçenyuk şöyle devam etti: “Dünyanın tüm kıtalarında konserler veren Kızılordu Korosu olarak her zaman en samimi ve en heyecanlı seyircilerimiz Türkler oldu. Topluluğumuzun gösterileri iki ülke arasındaki diplomatik ve kültürel alana büyük bir anlam kazandırıyor. Konserlerimiz sayesinde iki kahraman millet sanat yoluyla birbirine daha yakın olup birlikte büyüyor. 25 Aralık 2016’da yaşanan elim uçak kazasından sonra yenilenen topluluğumuzun ilk yurt dışı turu Türkiye’de gerçekleşmişti. Bu da Türkiye Cumhuriyeti’ne, Kızılordu tarafından verilen önemin ve saygının en büyük göstergesi. İstanbul ve Ankara seyircisiyle buluşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Türkçe marşlar

Kızılordu’yu Türkiye’ye getiren Armoni Organizasyon’un sahibi Ahmet Ekşi koronun repertuvarında 2 bine yakın eser bulunduğunu belirterek, “Koro, gittiği ülkelere ait eserler de seslendiriyor. Bu sene de Türkiye’deki konserlerinde sürpriz Türkçe marşlar ve şarkılar seslendirecekler” dedi.

‘Türkiye için Avrupa programı iptal edildi’

25 Aralık 2016’da Suriye’de bulunan Rus askerlerine moral vermek için yola çıkan Kızılordu Korosu’nun Karadeniz üzerinde henüz bilinmeyen bir nedenle düşmesi sonucu uçakta bulunan 64 personelini kaybettiğini hatırlatan Ahmet Ekşi, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ciddi bir travma geçiren ekip çok kısa bir zamanda toparlanıp eski haline kavuşarak, kazadan sonra başkentte ilk kez 12-13 Mart’ta ATO Congresium’da Ankaralı sanatseverlerle buluşacak. Son yıllarda sanayi, ticari ve siyasi alanlarda yaşanan hızlı gelişmeler ve iş birliğinin kültür ve sanat alanlarında da aynı ivmeyi göstermesi gerektiği düşüncesiyle ayrıca, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin, 2019 yılını Türkiye-Rusya Kültür Yılı olarak deklare etmişlerdi. Biz de Kızılordu Korosu’nu, İstanbul ve Ankara’ya davet ettik. O tarihlerde Avrupa’da olacaklarını izah etmişlerdi. Israrımız üzerine Avrupa konserlerini iptal ederek Türkiye’yi tercih ettiler. Bu da bizim için ayrı bir onur oldu.”