Gazete Vatan Logo

‘En fazla 75 milyar $ eder’

800 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal paylaşım ağı Facebook, halka açılıyor

Facebook’un piyasa değerinin 75 ile 100 milyar dolar arasında olması bekleniyor. Ancak Wall Street Journal’ın anketine katılanların büyük çoğunluğu, Facebook’un değerinin 75 milyar dolardan daha az olması gerektiğini kaydetti. Halka arzdan 10 milyar dolar gelir bekleniyor.

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağı Facebook, dev şirketleri kıskandıracak piyasa değeriyle borsaya geliyor. Mark Zuckerberg’in Harvard’da okurken öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için 2004 yılında kurduğu Facebook’un 1 Şubat’ta halka arz edilmesi planlanıyor.

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre Facebook halka arz için gerekli işlemleri Çarşamba gününe kadar başlatabilir. Facebook’un halka arzından sonra piyasa değerinin 75 milyar ila 100 milyar dolar olması bekleniyor.

Dünya genelinde 800 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal paylaşım ağı, halka arzdan 10 milyar dolarlık gelir bekliyor. Facebook’un bu kadar kaynak yaratması halinde, bu halka arz, tarihteki en büyük teknoloji şirketi halka arzlarından biri olacak. Halka arzda Goldman Sachs’ın önemli bir rol üstlenecek.

İMKB’nin üçte biri

Facebook piyasa değeri için 75-100 milyar dolarlar tartışılırken, WSJ’nin internet üzerinden yaptığı anket şirketin kurucusu ve CEO’su Zuckerberg’i hayal kırıklığına uğratacak. Çünkü dün gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 53’ü soyal paylaşım ağının piyasa değerinin 75 milyar doların altında olması gerektiğini bildirdi. Ankete iştirak edenlerin yüzde 19’luk kesimi 75-100 milyar dolar aralığını işaretlerken, yüzde 26’sı ise ‘100 milyar dolardan fazla eder’ dedi.

Halka arz sonrası Facebook’un 75-100 milyar dolar arasında oluşacak piyasa değeri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören 314 şirketin toplam 235.5 milyar dolarlık değerinin neredeyse üçte birine denk gelecek. ABD’de borsaya açık olmayan şirketlerin piyasa değerini belirleyen SharePost Inc’e göre, Facebook’un şu anki piyasa değeri 82.5 milyar dolar seviyesinde.

Rekorlara imza atacak

Facebook’ın halka arzıyla birlikte birçok rekora imza atmış olacak. Dünyanın en popüler sosyal paylaşım ağı, 10 milyar dolarlık halka arz geliriyle 1999’da borsadan 5.2 milyar dolar gelir toplayan Infineon Techonologies AG’yi geride bırakmış olacak. ABD’de 10 milyar doların üzerinde gelir getiren halka arz sayısı çok sınırlı.

Daha önce Visa 2008’de 19.7 milyar dolar, General Motors 2010 yılında 18.1 milyar dolar, AT&T 2000’de 10.6 milyar dolarlık halka arz geliri toplamıştı. Bugüne kadar borsaya açılan en değerli şirket unvanı Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’na ait. Banka halka arzdan 21.9 milyar dolar kaynak yaratırken, ilk günün sonunda piyasa değeri de 148 milyar dolara ulaşmıştı.

2004 yılında halka açılan arama motoru Google’ın piyasa değeri 23 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Google’ın Nasdaq’daki hisselerinin değeri 188.5 milyar dolara ulaştı.

Serveti 24 milyar dolara yükselecek

Facebook’un başarısı Mark Zuckerberg’in en zenginler listesine girmesini sağladı. 17.5 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan 27 yaşındaki dahi çocuk, Forbes’un ‘En Zenginler Listesi’nde 52’nci sırada yer alıyor. Wall Street Journal, Zuckerberg’in halka arzla birlikte kişisel servetinin 24 milyar dolara çıkararak, şimdilik Microsoft’un kurucusu Bill Gates ile Oracle’ın patronu Larry Ellison’ı geçemese de 19.8 milyar dolarlık servete sahip Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’i sollayacağını kaydetti.

Haberin Devamı