Gazete Vatan Logo

'En doğru zaman'

Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü durumu değerlendirdi

2013 yılında konut kredisi pazarının 90 milyar lira seviyesine ulaşacağını öngören Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, “Faiz oranlarının yüzde 0.70-0.80 seviyelerinde kalacağını tahmin ediyoruz. Aradığı evi bulanların kredi alması için en doğru zaman” dedi.

Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, yılın ilk çeyreğinde yüksek faizler ve mevsimselliğin de etkisiyle konut kredilerinin oldukça yavaşladığını, üçüncü çeyrekten itibaren Merkez Bankası’nın destekleyici para politikası ve arkasından Türkiye’nin not artışı ile faizlerin gerilemesi sonrasında ise konut kredilerine olan talebin arttığını kaydetti.

Özellikle Kasım ayı içerisinde bankaların konut kredisi faizlerini düşürmesiyle birlikte hızlanmanın dikkat çekici hale geldiğini ifade eden Erdem, “Konut kredisi pazarı Kasım sonu itibarıyla 77 milyar lira seviyelerini aştı. Yapı Kredi olarak bu artışın, bu yılın sonunda 78 milyar lirayı aşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Yapı Kredi olarak yılın bu son döneminde faizlerde indirimin devam edeceğini düşündüklerini açıklayan Erdem, 2013’ün başında ise faiz oranlarının yüzde 0.70-0.80 seviyelerinde kalacağını tahmin ettiklerini belirterek “Bu noktadan hareketle aradığı evi bulanlara kredi alımı için doğru zaman olduğunu söyleyebiliriz. 2013 yılında konut kredisi pazarının yüzde 17-18 oranında büyüyerek, 90 milyar lira seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

MB politikaları destekliyor

Bankaların yurtdışı uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin konut kredisi faiz oranlarının ana belirleyici unsuru olduğuna işaret eden Erdem, şöyle devam etti: “Bununla birlikte ülke risk primleri ve Merkez Bankası politikaları da faiz oranlarına yön veren diğer unsurlar. Şu anki ekonomik konjonktüre baktığımızda gerek yurtdışı gelişmeler paralelinde gerekse Merkez Bankası’nın (MB) izlediği genişletici faiz politikası ve gelecekteki iyimser beklentiler ışığında, faizle ilgili olumlu, aşağı yönlü trendin olacağını öngörüyoruz.”

Erdem, Yapı Kredi olarak ise 2013 yılında yüzde 20’lik bir büyüme ile pazar paylarını yüzde 9.40 seviyelerine taşımayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Yabancılara da artık mortgage kredisi veriliyor

Türkiye’de yabancıların emlak sahibi olmasıyla ilgili yasanın çıkmasının ardından yabancıların Türkiye’deki konut taleplerinde artış gözlemlendiğini ifade eden Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, Türk bankalarının son aylarda yabancılara da mortgage kredisi vermeye başladığını söyledi. İstanbul’dan konut almak için Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Lübnan gibi ülkelere ek olarak Hollanda, Almanya, İngiltere’den de taleplerin geldiğini anlatan Erdem, yabancıların konut alımları ile ilgili oturma sürelerinde artış oldukça bu talebin daha da artacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Haberin Devamı