Gazete Vatan Logo

‘En cazip halka arz bizimki’

Halka arzda talep toplamaya başlayan Şok Marketler’in CEO’su Demirel, “163 yatırımcıyla konuştuk. Şu anda dünya genelinde yapılacak 10 halka arzdan en cazip şirket biziz. Gong törenini 16 Mayıs’ta yapacağız” dedi

‘En cazip halka arz bizimki’

Geçtiğimiz hafta hazır giyimin dev markalarından Beymen ve DeFacto’nun yeterli talebin oluşmaması nedeniyle halka arzının ileri bir tarihe ertelemesinin ardından gözler bugün talep toplamaya başlayan gıda perakende zinciri Şok Marketler’e çevrildi. Yıldız Holding bünyesindeki Şok Marketler’in halka arz sonrası halka açıklık oranının yüzde 37.8 olması bekleniyor.

Şok Marketler CEO’su Uğur Demirel, halka arzdan önce yurt içinden ve yurt dışından 163 yatırımcı ile görüştüklerini, beklentilerinin üzerinde bir ilgi ile karşılaştıklarını açıkladı. Şu anda dünyada 10 farklı şirketin halka arz edildiğini belirten Demirel, “Dünyada yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği, en cazip şirketiz. Bu yoldan çekileceğimizi düşünmüyoruz” dedi. Döviz kuruyla da bir etkileşimlerinin olmadığını, tüm finansal işlemlerinin Türk Lirası üzerinden yapıldığını anlatan Demirel, “Kurdaki artış bizi olumlu ya da olumsuz etkilemiyor. Yatırımcıların en çok etkilendiği noktalardan biri de bu bence. Piyasalar nasıl olursa olsun çok pozitif bir şekilde ayrışıyoruz. Gıda perakendeciliğinde olmamız şansımız. Defansif ve dirençliyiz. Gong törenini 16 Mayıs’ta yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Demirel, şunları söyledi: “Halka arz öncesi ödenmiş sermayemiz 360 milyon TL. Halka arz sonrasında bunu 578 milyon TL’ye çıkartmayı hedefliyoruz. Halka arzdan gelecek parayla tüm borçlarımızı kapatıp net nakit pozisyonuna geçeceğiz. Güçlenen öz sermayemiz ile kârlılığımızı daha da arttıracağız. Kaya gibi bir şirket olacağız, güçleneceğiz. Asgari yüzde 30 oranında temettü dağıtmayı öngörüyoruz.”

3.1 milyar TL kaynak bekleniyor

8-9 MAYIS tarihleri arasında yapılacak talep toplamada hisse fiyatı aralığı 12 TL-14.40TL olarak belirlendi ve halka arzdan 2.6-3.1 milyar TL arası kaynak sağlanması hedefleniyor. Talep rakamlarına göre netleşecek olan tahsisatlar yüzde 15 yurt içi ve yüzde 85 yurt dışı olarak planlanıyor. Halka arzın, Türkiye’nin son 10 yılındaki en büyük halka arz olması bekleniyor.

Ucuz et başvurumuzu yeniledik

- 2017’yi 81 ilde 5 bin 100 mağaza ile kapatan ŞOK, Mart 2018 sonu itibarıyla 5 bin 500 mağazaya ulaştı. Her yıl ortalama 1.000 mağaza açan şirket, ortalama 4 bin ek istihdam sağladı.

Haberin Devamı

- 2012-2017 yılları arasında pazarın toplam büyüme oranı yüzde 13’deyken, Şok Marketler yüzde 46 büyüdü. 31 Aralık 2017 itibarıyla konsolide ciro 9.5 milyar TL oldu.

- Yurt dışına açılma planları olmadığını belirten Uğur Demirel, “Önceliğimiz Türkiye’deki potansiyeli kullanmak” dedi. UCZ marketleri yıl sonuna kadar Şok Mini’ye dönüştüreceklerini belirtti.

- Demirel, Et ve Süt Kurumu’ndan et alma konusunda, “İhalenin açıldığı dönemde 81 ilde yoktuk. Başvurumuzu yeniledik, bekliyoruz” ifadesini kullandı.