Gazete Vatan Logo

‘Emrin olur başkan’

Mısır Devlet Başkanı Sisi, çocuk tacizi suçlamasıyla 3 yıldır hapiste olan Amerikalı yardım görevlisi Aya Hicazi’yi, Başkan Trump’ın ‘ricası’ üzerine serbest bıraktı

‘Emrin olur başkan’

Mısır’da 2013’teki askeri darbenin ardından Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin yabancı destekli sivil toplum kuruluşlarına karşı başlattığı kampanya kapsamında tutuklanan ABD vatandaşı Aya Hicazi, Başkan Donald Trump’ın araya girmesiyle serbest bırakıldı.

Hicazi, eşi Muhammed Hasaneyn ve 4 yardım görevlisiyle birlikte, 1 Mayıs 2014’te, Kahire’deki sokak çocuklarına yardım için kurulan Beladi Vakfı’nın başkent Kahire’deki ofisine düzenlenen baskında tutuklanmıştı. Hicazi ve beraberindekiler, çocuk tacizi ve çocuk ticaretiyle suçlansalar da, 3 yıldır mahkemeye çıkarılmadan hapis tutuluyorlardı.

Obama yapamadı

Hicazi ve eşinin tutukluluk hali, eski başkan Barack Obama döneminden bu yana Washington-Kahire hattında gerilime neden olmuştu. 2013’teki askeri darbe sonrasında yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle Sisi yönetimine tavır alan Başkan Obama, aracılar vasıtasıyla Hicazi’nin serbest bırakılması için girişimlerde bulunsa da başarısız olmuştu.

‘Onu eve getirelim’

Başkan Trump, konuya ilişkin yardımcıları tarafından bilgilendirildiğinde, “Haydi onu eve getirelim” şeklindeki sözleriyle Hicazi’nin serbest bırakılması için düğmeye basmış oldu. Savunma Bakanı Jim Mattis ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Dina Powell, 3 Nisan’da Beyaz Saray’ı ziyaret eden Mısır Devlet Başkanı Sisi’yle bir araya gelerek, Hicazi’nin durumunu görüştü.

Haberin Devamı

Talebe olumlu yanıt veren Mısırlı yetkililer, Hicazi’nin derhal mahkemeye çıkarılacağı ve serbest bırakılacağı konusunda ABD tarafına teminat verdi. Hafta içinde Kahire Mahkemesi’nce serbest bırakılan Hicazi ve eşi Hasaneyn, Başkan Trump’ın kendileri için gönderdiği uçakla, önceki gün başkent Washington’daki Andrews Hava Üssü’ne getirildi. Trump’ın çifte yolda eşlik etmesi Powell’ın yanı sıra askeri yardımcısı Hava Binbaşı Wes Spurlock’u da görevlendirdiği açıklandı.

Askeri ve mali yardım

Hicazi’nin durumu Sisi’nin ziyareti sırasında medya önünde konuşulmamış, hatta Başkan Trump’ın Mısır’daki insan hakları ihlallerine hiç değinmemesi, yerel kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Trump, selefi Obama’nın aksine Kahire yönetimiyle eskiden olduğu gibi yakın ilişki kuracağı sinyalini göreve geldiği dönemde vermişti. Washington’un Mısır’a yaptığı askeri yardımı kesmemesi ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Kahire’ye 12 milyar dolarlık krediyi onaylaması da, bu politika değişikliğinin en açık göstergeleri olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı

Tahrir’de tanıştılar

Aya Hicazi ve eşi Muhammed Hasaneyn, 2011’de Hüsnü Mübarek iktidarının sona ermesine yol açan gösteriler sırasında Tahrir Meydanı’nda tanışmıştı. Çift evlendikten sonra Kahire’de Beladi Vakfı’na bağlı bir kreş açmıştı.